22 Νοε 2009

12 ΕΚΑΤ. ΣΕΛΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαινίασε επίσημα χθες (18/11), κατά τη διάρκεια της 61ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης, τη λειτουργία της ηλεκτρονικής της βιβλιοθήκης, η οποία περιλαμβάνει ευρωπαϊκά έγγραφα 50 ετών σε περίπου 50 γλώσσες.

Περίπου 110.000 εκδόσεις ή 12 εκατομμύρια σελίδες, συνολικού κόστους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, «σκαναρίστηκαν» και μπορεί ο καθένας να τις συμβουλευθεί ή να έχει πρόσβαση σε αυτές στην ψηφιακή βιβλιοθήκη του ευρωπαϊκού Βιβλιοπωλείου.

Προτείνει όλες τις εκδόσεις που εξέδωσε το Γραφείο εκδόσεων για λογαριασμό των κοινοτικών θεσμών, υπηρεσιών και άλλων οργανισμών από το 1952.
«Πιστεύω πως με την on-line βιβλιοθήκη η διαφάνεια είναι πλήρης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την πολυγλωσσία, Λέοναρντ Ορμπαν.

«Από τη στιγμή που η ψηφιακή βιβλιοθήκη είναι on-line, κανένας δεν μπορεί πλέον να παραπονιέται για δυσκολίες στο να συμβουλευθεί νομοθετικά κείμενα και επισυναπτόμενα έγγραφα», πρόσθεσε ο Ρουμάνος επίτροπος. Το πιο παλαιό έγγραφο που υπάρχει σε αυτή τη νέου τύπου βιβλιοθήκη είναι μία ομιλία που εκφώνησε ο Ζαν Μονέ κατά την εναρκτήρια σύνοδο της Υψηλής Αρχής της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ).

Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει κείμενα στις 23 γλώσσες των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε., καθώς και στα κινεζικά, τα ρωσικά και σε περισσότερες από άλλες 20 γλώσσες.

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη