8 Νοε 2009

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΒΑΦΟΛΟΓΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Πρόκειται για 127 τόμους, που αφορούν εκδόσεις του καβαφικού έργου και μελέτες για τον Αλεξανδρινό και την ποίησή του, 75 τεύχη περιοδικών (μεταξύ των οποίων και 16 αφιερωματικοί στον Καβάφη τόμοι), 214 μεμονωμένα άρθρα και αποκόμματα περιοδικών, και 208 άρθρα και αποκόμματα εφημερίδων. Συνολικά, το συγκεκριμένο καβαφολογικό αρχείο απαρτίζεται από 628 εγγραφές και φυλάσσεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (Καραμαούνα 1, Πλατεία Σκρα, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης). Πρόσβαση σε αυτό μπορούν να έχουν ειδικοί ερευνητές ύστερα από συνεννόηση με τη Διοίκηση του ΚΕΓ.

Το αρχείο είναι δωρεά του κου Δημήτρη Θ. Τασόπουλου, ο οποίος συγκέντρωσε τους τόμους, τα μεμονωμένα άρθρα και τα αποκόμματα του Τύπου, και συγκρότησε τη συγκεκριμένη συλλογή. Ο κ. Τασόπουλος γεννήθηκε το 1966 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στη Σχολή Τεχνολόγων Γεωπονίας του ΤΕΙ Λάρισας. Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται ως διοικητικός υπάλληλος σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία.Το ΚΕΓ τον ευχαριστεί και δημοσίως για την προσφορά του αυτή, η οποία είναι το αποτέλεσμα μιας συστηματικής αναζήτησης χρόνων, ένα έργο ζωής που γεναιόδωρα αποφάσισε να το διαθέσει προκειμένου να αξιοποιηθεί επιστημονικά.

Η δωρεά έγινε τον Σεπτέμβριο του 2009. Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η καταλογογράφηση του αρχείου από τη φιλόλογο κα Δάφνη Γιόφκου. Στο άμεσο μέλλον το ΚΕΓ θα αξιοποιήσει τα περιεχόμενα του αρχείου στο πλαίσιο ηλεκτρονικών εφαρμογών της καβαφικής βιβλιογραφίας του Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Η ευθύνη των εργασιών καταγραφής και αξιοποίησης του αρχείου ανατέθηκε στον κ. Βασίλη Βασιλειάδη, ερευνητή στο Τμήμα Γλώσσας και Λογοτεχνίας του ΚΕΓ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη