17 Νοε 2009

ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ

image  Δεν χρειάζονται παραπάνω. Οταν βρεθεί ενδιαφερόμενος αγοραστής θα τυπωθεί ένα στο τσάκα-τσάκα. Οι ελληνικές ψηφιακές εκδόσεις «Publibook» σε συνεργασία με τα βιβλιοπωλεία «Ελευθερουδάκης» εισάγουν στη χώρα μας το Print on Demand (κατά παραγγελίαν εκτύπωση). Και προσκαλούν νέους, άγνωστους συγγραφείς να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία

  Στείλτε τα μας για αξιολόγηση. Οι εκδόσεις μας, με ανοιχτό πνεύμα, προσφέρουν την ευκαιρία σε συγγραφείς άγνωστους ακόμα στο ευρύ κοινό, να συναντήσουν τους αναγνώστες τους».

 Μ' αυτό το διαφημιστικό μήνυμα ελπίζουν οι νέες ψηφιακές εκδόσεις «Publibook» ότι θα προσελκύσουν το πελατειακό τους κοινό. Πρέπει να είστε συγγραφέας και άγνωστος -και νέος θα προσθέταμε εμείς- όπως ο 23χρονος πρωτοεμφανιζόμενος Παντελής Πασχαλάκης, φοιτητής του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Μετσοβίου. Το πρώτο μυθιστόρημά του «Το αγόρι με το μαύρο ρόδο», μια νουάρ ιστορία με πολλά κωμικά στοιχεία, τυπώθηκε με τη μέθοδο της κατά παραγγελίαν εκτύπωσης (Print on demand - POD). Ο κάθε συγγραφέας, ο οποίος δίνει την παραγγελία, συμμετέχει στα έξοδα έκδοσης με 449 ευρώ.

Είναι μια νέα τεχνολογία εκτύπωσης-έκδοσης στην οποία το βιβλίο δεν έχει... τυπωμένα αντίτυπα. Οταν εμφανιστεί ενδιαφερόμενος αγοραστής τότε τυπώνεται σύντομα ένα αντίτυπο.

Μαριλύν Ευσταθοπούλου, η εκδότρια. Κάτω: Παντελής Πασχαλάκης, ο νέος συγγραφέας που έβγαλε στις «Publibook» το πρώτο μυθιστόρημα, πληρώνοντας και 449 ευρώ«Κάτι τέτοιο κατέστη εφικτό», εξηγεί η ιδιοκτήτρια του Publibook Μαριλύν Ευσταθοπούλου, με σπουδές Φιλολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, «μόνο μετά την ανάπτυξη των σύγχρονων ψηφιακών εκτυπώσεων που, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές, επιτρέπουν ακόμα και τη μεμονωμένη εκτύπωση αντιτύπων ενός τίτλου». Από το 2000, που έχει δραστηριοποιηθεί η εταιρεία της, με έδρα το Παρίσι, έχει εκδώσει πάνω από 4.000 τίτλους που αντιστοιχούν σε 3.000 συγγραφείς. Από τό 2004 η «Publibook» είναι θυγατρική του γαλλικού εκδοτικού οίκου «Groupe Petit Fute», από τους κορυφαίους στη Γαλλία που δραστηροποιείται στον τουρισμό, στην κατανάλωση και στο χόμπι.

Το κέρδος από την κατά παραγγελία εκτύπωση, σύμφωνα με τη συνομιλήτρια μας, έγκειται στα εξής σημεία: «Δεν επιβαρυνόμαστε οικονομικά από τη δημιουργία αποθεμάτων. Δεν πολτοποιούμε βιβλία, άρα δεν πετάμε χωρίς λόγο χαρτί. Και κυρίως δεν έχουμε τον φόβο εξάντλησης των βιβλίων». Και επειδή βιβλίο δεν είναι μόνον η λογοτεχνία, στον κατάλογο της «Publibook» έχουν βρει στέγη πανεπιστημιακά συγγράμματα, πρακτικά συνεδρίων, βιογραφίες, ταξιδιωτικές εντυπώσεις, απομνημονεύματα.

Η ομάδα, η οποία αναλαμβάνει τη διαδικασία έκδοσης του βιβλίου αποτελείται από δεκαπέντε άτομα. Αλλά ποια είναι ακριβώς τα βήματα, που ακολουθούνται; Τα κείμενα, τα οποία αποστέλλονται, αξιολογούνται από επιτροπές ανάγνωσης, αναλόγως του θέματος. Εφόσον η επιτροπή απαντήσει καταφατικά, αποστέλλεται στον συγγραφέα το συμβόλαιο και ένας κατ' εκτίμηση προϋπολογισμός, ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις του παραγγελιοδότη (σελιδοποίηση, διαμόρφωση εξωφύλλου, εισαγωγή εικόνων κ.λπ.).

Οταν ανάμεσα στα δύο συμβαλλόμενα μέρη επέλθει συμφωνία, το κείμενο περνάει στη φάση της έκδοσης. Με την ολοκλήρωση της εκτύπωσης του βιβλίου, ο τίτλος αυτομάτως εισάγεται στον κατάλογο των εκδόσεων «Publibook» (www.publibook.gr ) και στην ιστοσελίδα των βιβλιοπωλείων «Ελευθερουδάκης» (www.books.gr ), όπου και μπορεί να το παραγγείλει ο υποψήφιος αγοραστής. Αναφορικά με τους δημοσιογράφους και τους κριτικούς, ακολουθείται η κλασική ενημέρωση (αποστολή δελτίου Τύπου και ένα αντίτυπο στους καθ' ύλην αρμόδιους συντάκτες).

Η Σοφίκα Ελευθερουδάκη, μια από τις ιδιοκτήτριες της αλυσίδας των βιβλιοπωλείων, μας διαβεβαίωσε ότι «δεν πάμε να παραγκωνίσουμε τους εκδότες, οι οποίοι βεβαίως είναι απαραίτητοι για την προώθηση, διακίνηση και πώληση των βιβλίων. Η πρωτοβουλία αυτή πάει να καλύψει μια ανάγκη για έκδοση λίγων αντιτύπων παρέχοντας τις υπηρεσίες ενός εκδότη ("Publibook") και τη διάθεση των αντιτύπων μέσω της ιστοσελίδας του "Ελευθερουδάκη"».

Παντελής Πασχαλάκης, ο νέος συγγραφέας που έβγαλε στις «Publibook» το πρώτο μυθιστόρημα, πληρώνοντας και 449 ευρώ «Μην αφήνετε πια τα κείμενά σας στα συρτάρια! Ο Παντελής Πασχαλάκης, που επέλεξε να βγάλει το πρώτο βιβλίο του με αυτόν τον τρόπο, μας λέει: «Είναι μία καινούργια και καινοτόμος προσπάθεια, μια ευκαιρία για μας τους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς, γιατί είναι χαμηλά τα έξοδα έκδοσης και το έργο μας προβάλλεται πιο εύκολα». Το αστυνομικό του μυθιστόρημα «Το αγόρι με το μαύρο ρόδο» έχει ως κεντρικό ήρωα τον επιθεωρητή Τζιν Ντιβάιν, ο οποίος κυνηγάει έναν σίριαλ κίλερ, ο οποίος... κυνηγάει κακοποιούς. Γαλουχημένος ο συγγραφέας με τον Αρθουρ Κόναν Ντόιλ και την Αγκάθα Κρίστι, επιλέγει να επικεντρώσει τη δράση σε μια φανταστική μεγαλούπολη. Το τέλος μένει ανοιχτό, γιατί επιθυμία του είναι να επιλέξει ο αναγνώστης το συμπέρασμα που τον βολεύει. Πάντως αυτός που θα παραγγείλει το «Αγόρι με το μαύρο ρόδο» θα πληρώσει 15 ευρώ -τιμή καθόλου ευκαταφρόνητη. *

* Για να εκδώσετε τα χειρόγραφά σας: www.publibook.gr, τηλ. 210-3235206, e-mail: biblio@publibook.gr 

* Για να παραγγείλετε αντίτυπα των βιβλίων: www.books.gr

Του ΒΑΣΙΛΗ Κ. ΚΑΛΑΜΑΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη