27 Νοε 2009

Ο ΔΑΡΒΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το κλεμμένο χειρόγραφο του Δαρβίνου

Βρετανοί κάνουν έκκληση να επιστραφεί σημειωματάριο για τα Γκαλάπαγκος.

Εκκληση να επιστραφεί ένα επιστημονικά πολύτιμο σημειωματάριο του Κάρολου Δαρβίνου το οποίο εκλάπη από τη βιβλιοθήκη του σπιτιού του, απευθύνει ο Οργανισμός για τη Διαφύλαξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Βρετανίας. Παρά το μικρό του μέγεθος, το χειρόγραφο είναι ανεκτίμητης αξίας διότι μέσα σε αυτό ο Δαρβίνος διατυπώνει για πρώτη φορά τα ερωτήματα τα οποία τον οδήγησαν στη συνέχεια να συγγράψει την περίφημη πραγματεία «Καταγωγή των ειδών» η οποία εκδόθηκε το 1859. Στο σημειωματάριο με τον πρόχειρο τίτλο «Γκαλαπάγκος. Οταχέιτε. Λίμα» εξετάζονται ζώα και φυτά που κατέγραψε ο βρετανός φυσιοδίφης ταξιδεύοντας στα Νησιά Γκαλάπαγκος, στη Χιλή, στο Περού και στην Ταϊτή το 1835.

«Υπάρχει ένα θλιβερό κενό στα ράφια του σπιτιού και ελπίζουμε ότι θα συμπληρωθεί» δήλωσε o διευθυντής του οργανισμού Εnglish Ηeritage Σάιμον Θέρλεϊ. Η κλοπή από το σπίτι στο Κεντ, το οποίο είναι επισκέψιμο για το κοινό, έγινε αντιληπτή στα τέλη της δεκαετίας του 1970, όμως δεν έχει βρεθεί ως σήμερα. «Η οικογένειά μας πάντοτε πίστευε ότι τα αντικείμενα του Δαρβίνου πρέπει να βρίσκονται στο σπίτι για να μπορεί να τα δει κάθε επισκέπτης» δήλωσε ο τρισεγγονός του Δαρβίνου Ράνταλ Κέινς.

image

Για 171.000 δολάρια πουλήθηκε έκδοση της «Καταγωγής των Ειδών»

Έναντι 171.000 δολαρίων πουλήθηκε σε δημοπρασία μία από τις πρώτες εκδόσεις του βιβλίου του Κάρολου Δαρβίνου «Η Καταγωγή των Ειδών», το οποίο είχε ξεχαστεί επί πολλά χρόνια σε μια βιβλιοθήκη που βρισκόταν μέσα στο μπάνιο μιας κατοικίας.

Η δημοπρασία που έγινε από τον οίκο Κρίστις πραγματοποιήθηκε την 150η επέτειο από την έκδοση του διάσημου βιβλίου για την εξέλιξη των ειδών.

Ο γαμπρός του πωλητή επισκέφθηκε πρόσφατα μία έκθεση για τον Δαρβίνο όπου είδε μία άλλη πρώτη έκδοση της «Καταγωγής των Ειδών» και συνειδητοποίησε ότι το ίδιο βιβλίο υπήρχε στο μπάνιο για τους επισκέπτες του πεθερού του. Έτσι το διάσημο βιβλίο κατέληξε στην δημοπρασία των Κρίστις και μάλιστα πωλήθηκε δύο φορές ακριβότερα από ότι υπολογιζόταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη