27 Νοε 2009

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΩΝ

Με ιδιαίτερη χαρά είδα το email του Διευθυντή του σχολείου των Φυλακών Ελεώνα Θηβών, κ. Κλήμη Πυρουνάκη (καθηγητής Θεολόγος), με τον οποίο είχα συνεργαστεί αρκετές φορές στο παρελθόν (δεκαετία του ΄90) όταν επισκεπτόμασταν με την Κινητή Μονάδα της Βιβλιοθήκης μας το Γυμνάσιο-Λύκειο Καπαρελλίου για ενίσχυση της βιβλιοθήκης του σχολείου.

Το Καπαρέλλι ήταν τόπος στον οποίο πηγαίναμε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, γιατί υπήρχε ενθουσιασμός και ενδιαφέρον και από τους τρεις φορείς της εκπαίδευσης: το Νηπιαγωγείο (με την Άννα Καρύδη-Πυρουνάκη να πρωτοπορεί από τότε προωθώντας και χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες στον τόσο ευαίσθητο χώρο του νηπιαγωγείου), το Δημοτικό και το Γυμνάσιο-Λύκειο.

Θυμάμαι ότι το Γυμνάσιο-Λύκειο ήταν πρωτοπόρο εκείνη την εποχή ευαισθητοποιώντας τα παιδιά σε οικολογικά θέματα με πρωτοβουλία και διαρκή παρότρυνση του κ. Κλήμη. Ναι, είχαν κάδους ανακύκλωσης γυαλιού, χαρτιού κπλ από τότε!  Επίσης είχαν και εκκολαπτική μηχανή άγριων πουλιών (φασιανούς, ορτύκια, πέρδικες κ.ά.) που μόλις έφταναν στην κατάλληλη ηλικία τα άφηναν ελεύθερα στη φύση! Θυμάμαι, μάλιστα, ότι ορισμένοι γονείς κατηγορούσαν τις δραστηριότητες αυτές, γιατί αποσυντόνιζαν και αποσπούσαν τα παιδιά από τα μαθήματά τους! 

imageΓι’ αυτό συγκινήθηκα με το email αυτό, με το οποίο ζητούν τη συνδρομή της Βιβλιοθήκης μας ενισχύοντας την προσπάθεια οργάνωσης και εμπλουτισμού βιβλιοθήκης στο Σχολείο των Φυλακών Ελεώνα Θηβών. Και φυσικά, η Βιβλιοθήκη μας θα είναι αρωγός αυτής της προσπάθειας με οποιοδήποτε τρόπο είναι δυνατό, τόσο στην οργάνωση όσο και τον εμπλουτισμό!

Είμαι σίγουρη ότι με τον Κλήμη Πυρουνάκη πρωτεργάτη, και φυσικά με τη βοήθεια όλων των ενδιαφερομένων, δεν υπάρχει περίπτωση να μην οργανώσουν “μια καλή βιβλιοθήκη” και “να φτιάξουν μια λέσχη ανάγνωσης βιβλίου”, επιθυμία που εκφράζουν σε έγγραφο που έστειλαν στα σχολεία της περιοχής:

Προς: ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Αγαπητοί Καθηγητές

Αγαπητοί Μαθητές

Στήσαμε ένα σχολείο μέσα στη φυλακή και αυτό μας κάνει χαρούμενους.

Η Πολιτεία έκανε την κίνηση και εμείς οφείλουμε να την πολλαπλασιάσουμε και να της δώσουμε περιεχόμενο.

Σ' αυτό το σχολείο προσπαθούμε να «θεραπεύσουμε» τις κρατούμενες γυναίκες με τον Λόγο. Με τον Λόγο ο οποίος έχει προσανατολισμό τη θέληση για μια ζωή που να έχει νόημα. Να πείσουμε τις γυναίκες ότι αν η ζωή δεν έχει νόημα δεν είναι ζωή. Δεν έχει αξία. Τις πείθουμε να πετυχαίνει η κάθε μια τη δική της υπέρβαση. Υπέρβαση από τον πόνο, υπέρβαση από την ενοχή, υπέρβαση από τον θάνατο.

Η ενοχή, ο πόνος και ο θάνατος είναι υπαρξιακά προβλήματα που όταν δεν λύνονται, όταν δεν φωτίζονται, σκοτίζουν τη νόηση και την ψυχή και οδηγούν σε στρεβλώσεις, σε απορρυθμίσεις, σε παράνοια.

Καλλιεργούμε την εμπιστοσύνη, τις οδηγούμε στην έκσταση της αγάπης και στην αίσθηση της ομορφιάς.

Αξιοποιούμε το γεγονός του θανάτου και το γεγονός ότι συνεχώς είναι αναγκασμένες να τον αντιμετωπίζουν (γιατί θάνατος δεν είναι μόνο ο βιολογικός θάνατος - είναι κάθε τι που χάνουν, τα παιδιά, τους φίλους, τους γονείς, τον πυρήνα της οικογένειας, αγαπημένους τόπους και αντικείμενα). Τις πείθουμε να κάνουν σωστή χρήση του χρόνου, του χρόνου σε σχέση με τον εγκλεισμό και αφού στην μνήμη τους υπάρχει η αίσθηση του θανάτου. Αποδεχόμενες και κατανοώντας την θνητότητα, οδηγούνται στην πνευματικότητα. Στην πνευματικότητα του έρωτα, της φιλίας και της αγάπης.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό που κατορθώνουμε εδώ είναι παράδοξο, όμως αληθινό. Αποφεύγουν τις συγκρούσεις, αποφεύγουν το άγχος, επιδιώκουν τη γνώση που αποδεικνύεται απελευθερωτική. Σε αυτό το πλαίσιο που είναι ψυχοθεραπευτικό, αποφασίσαμε να οργανώσουμε μια καλή βιβλιοθήκη.

Επιθυμούμε να εμπλέκονται όλες οι μαθήτριες του σχολείου στην οργάνωση της βιβλιοθήκης και στη διαχείρισή της και αν τα καταφέρουμε να φτιάξουμε μια λέσχη ανάγνωσης βιβλίου.

Με τη δουλειά του «μυρμηγκιού» έχουμε συλλέξει ήδη 1105 βιβλία και έχουμε αγοράσει τρεις βιβλιοθήκες από το ΙΚΕΑ τύπου BILLY λευκές. Επειδή θα χρειαστούμε συνολικά 18 βιβλιοθήκες όπου η κάθε μία κοστίζει 45 ευρώ, καλούμε το κάθε σχολείο της περιοχής να μας αγοράσει από μια. Και επιμένουμε στο «από μια» για να αποδειχθεί ότι η προσπάθεια είναι συλλογική. Να αποδειχθεί ότι νοιαζόμαστε για το παιδί της διπλανής πόρτας και ότι δεν αδιαφορούμε για το πίσω μέρος της κοινωνίας.

Χρειαζόμαστε υπαρξιακή επικοινωνία. Μπορούμε να φωτίσουμε τα σκοτάδια του νου.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Ο Διευθυντής

Κλήμης Πυρουνάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη