22 Νοε 2009

Η ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

Του Νεόφυτου Χαριλάου, Φιλόλογος - Διευθυντής 3ου Λυκείου Ηρακλείου Αττικής

Θα ήθελα να αναφερθώ στο ζήτημα της επάνδρωσης των νεοσύστατων σχολικών βιβλιοθηκών, το οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό και επείγον. Στο σχολείο μου, το 3ο Λύκειο Ηρακλείου Αττικής, όπως ασφαλώς και σε δεκάδες άλλα σχολεία, έχει παραληφθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου όλος ο τεχνολογικός εξοπλισμός και τα βιβλία για τη λειτουργία της σχολικής βιβλιοθήκης, αλλά δυστυχώς παραμένει κλειστή λόγω ελλείψεως βιβλιοθηκονόμου.

Τον Σεπτέμβριο το ΥΠΕΠΘ είχε προκηρύξει θέσεις βιβλιοθηκονόμων, αλλά τελικά η νέα κυβέρνηση ακύρωσε τη διαδικασία με το επιχείρημα ότι θα πρέπει οι υποψήφιοι καθηγητές για τις θέσεις βιβλιοθηκονόμων να μείνουν στα σχολεία τους για να μην υπάρχουν προβλήματα λειτουργίας. Η επιλογή αυτή είναι σωστή, κατά την άποψή μου, γιατί πέρα από το γεγονός ότι οι νέοι καθηγητές-βιβλιοθηκονόμοι θα έπρεπε να περάσουν από σεμινάρια και μετά να εγκατασταθούν στις βιβλιοθήκες, οπότε θα χανόταν πολύτιμος χρόνος, υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα ουσίας. Δεν μπορεί οι καθηγητές να είναι για όλες τις δουλειές: γραμματείς, επιστατες, μεταφορείς αλληλογραφίας, βιβλιοθηκονόμοι κλπ. Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς, λέει ο λαός. Αν υπάρχουν κάποιοι καθηγητές που δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά για την οποία διορίστηκαν και πληρώνονται από τον ελληνικό λαό, τότε θα πρέπει να μεταταχθούν κάπου αλλού και όχι να παραμείνουν στην εκπαίδευση. Η λογική του βολέματος κάποιων σε θέσεις οι οποίες είναι άσχετες με το επιστημονικό αντικείμενο που έχουν σπουδάσει και έχουν διοριστεί θα πρέπει κάποια στιγμή να λήξει και η πολιτεία να φροντίσει να δημιουργήσει συνθήκες εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων με εξειδικευμένο διοικητικό προσωπικό (στην προκειμένη περίπτωση βιβλιοθηκονόμους στο επάγγελμα). Επειδή μάλιστα θεωρώ ότι η λειτουργία σύγχρονης βιβλιοθήκης σ' ένα σχολείο αποτελεί βασικό παράγοντα στην εκπαιδευτική διαδικασία και μάθηση, είναι επιτακτική ανάγκη η πρόσληψη βιβλιοθηκονόμων οι οποίοι να αναλάβουν αμέσως τη στελέχωση των νεοσύστατων βιβλιοθηκών, αλλά και άλλων που τώρα λειτουργούν με καθηγητές. Πραγματικά είναι κρίμα τόσο σημαντικοί χώροι, όπως είναι οι βιβλιοθήκες να είναι κλειστές, επειδή η γραφειοκρατία ή η έλλειψη προγραμματισμού τις κρατάει κλειστές.

Με την ευκαιρία, θα πρέπει να αναφέρω ότι υπάρχουν βιβλιοθήκες σε σχολεία, που έγιναν πριν χρόνια, για τις οποίες δόθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες είτε υπολειτουργούν είτε είναι κλειστές (για να μην πω ότι λεηλατήθηκαν) λόγω ελλείψεως προσωπικού.

Θεωρώ το ζήτημα πολύ σοβαρό και επειδή βλέπω ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας πρόκειται να προτείνει κάποιο νέο νόμο για την εκπαίδευση, θα είχα να προτείνω γι' αυτό το ζήτημα να υπάρχει προτεραιότητα για το διορισμό βιβλιοθηκονόμων (σε πρώτη φάση ας είναι αναπληρωτές) ώστε να ανοίξουν οι βιβλιοθήκες για να δεχθούν τους μαθητές και τους καθηγητές.

Εύχομαι και ελπίζω η νέα ηγεσία του Υπουργείου να αντιμετωπίσει με τη δέουσα σοβαρότητα αυτό το ζήτημα και να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη