22 Νοε 2009

ΣΤΟ ΥΠΕΠΘ ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Διετές υποχρεωτικό νηπιαγωγείο, αλλαγές των σχολικών βιβλίων με χρησιμοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, λιγότερα μαθήματα, αλλαγή του τρόπου εξέτασης, ολοήμερο σχολείο μέχρι και το λύκειο και πιστοποίηση των ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι μερικές από τις προτάσεις που προέκυψαν από τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία.

Τις προτάσεις παρέδωσε σήμερα ο πρόεδρος του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθηγητής Πανεπιστημίου Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Εκτός των παραπάνω για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια προτείνεται η θέσπιση ειδικού κρατικού φορέα εξετάσεων στον οποίο θα προσφεύγει ο τελειόφοιτος λυκείου περισσότερο από μία φορές και θα εισάγεται στις σχολές με βάση την επίδοσή του στις εξετάσεις αυτές και το βαθμό του εθνικού απολυτηρίου. Για την απόκτηση του εθνικού απολυτηρίου θα συνυπολογίζεται η προφορική και γραπτή εξέταση των μαθητών στις τρεις τελευταίες τάξεις του λυκείου. Επίσης, προτείνονται ουσιαστική αναβάθμιση της τεχνολογικής εκπαίδευσης, επιμόρφωση εκπαιδευτικών, ανάπτυξη βιβλιοθηκών.

Η υπουργός Παιδείας μετά την παραλαβή του πορίσματος δήλωσε ότι θεωρεί πολύ σημαντικό ότι οι επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς της χώρας και τα πολιτικά κόμματα συνεργάστηκαν, κατέθεσαν προτάσεις, υπερέβησαν τις συγκρούσεις του παρελθόντος και  κατέθεσαν το κείμενο αυτό. Το νέο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας θα έχει καινούρια δομή και τόσο οι προσωπικότητες που θα το στελεχώσουν όσο και η διαβούλευση για τη σύσταση, θα είναι αντικείμενο της ανοιχτής διακυβέρνησης. Θα υπάρξει δηλαδή -σύμφωνα με την ανοιχτή διακυβέρνηση- προκήρυξη ενδιαφέροντος για προσωπικότητες του χώρου της εκπαίδευσης από την Ελλάδα και τη διασπορά.

Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης, τόνισε ιδιαίτερα ότι μπορεί να ξεκινήσει από τώρα η μελέτη αρκετών ζητημάτων όπως για παράδειγμα μπορεί να ξεκινήσει η σύνταξη των νέων αναλυτικών προγραμμάτων. Το κυριότερο μήνυμα από τις δεκαέξι πολύωρες συνεδριάσεις του Συμβουλίου τόνισε ο κ. Μπαμπινιώτης, είναι να ανεβάσουμε την ποιότητα της εκπαίδευσης και αυτό επιτυγχάνεται με την πλήρη ανασύνθεση των αναλυτικών προγραμμάτων, αναδιάρθρωση της ύλης κλπ.

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη