15 Δεκ 2009

ΕΚΘΕΣΗ «ΜΥΘΟΙ, ΘΡΥΛΟΙ, ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ, ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ» (15-21/12/09)

Δελτίο τύπου

image

Θεματική  έκθεση στη Σχολική  Βιβλιοθήκη του 2ου ΕΠΑΛ Τρικάλων: «Μύθοι,  θρύλοι, παραδόσεις, παραμύθια στη  μόνιμη συλλογή της  Σχολικής  Βιβλιοθήκης» (από Τρίτη 15-12- 2009 ως  21-12- 2009)

Ως ζωντανός χώρος μόρφωσης, ενημέρωσης και πολιτισμού η Σχολική βιβλιοθήκη εκθέτει: Μύθους,  θρύλους, παραδόσεις, παραμύθια από την Ελλάδα κι όλο τον κόσμο.

Βασιλόπιτες, Μάγοι, άστρο φωτεινό, καλικάντζαροι, βουτιές στα χειμωνιάτικα, παγερά ποτάμια, παγανιστικές μεταμφιέσεις, φύση με ανεξάντλητες και απροσδόκητες δυνάμεις, συγκεντρώσεις στις πλατείες, Σάντα Κλάους, Άγιος Βασίλης και χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα-ήθη και έθιμα των ημερών που σύντομα θα διανύσουμε.

Οι  προχριστιανικοί  μύθοι, οι παραδόσεις και οι δοξασίες διαφορετικών λαών και θρησκειών  διασώθηκαν στους  αιώνες και τηρούνται  από εκατομμύρια  ανθρώπους ανά  τον κόσμο. H λατρεία του θεού Ήλιου, η χειμερινή ισημερία και η Γέννηση του Χριστού αποτελούν τρία ιστορικά δεδομένα-άξονες γύρω από τους οποίους επιβίωσαν οι παλαιές παραδόσεις των λαών και αναπτύχθηκαν καινούργιες. Από τις Ελληνικές Παραδόσεις και τα ελληνικά λαϊκά παραμύθια, μέχρι τους θρύλους και τους μύθους των Ινδιάνων Απάτσι, των Ρώσων και Σλάβων χωρικών, μέχρι, εν τέλει, τα «λόγια», επινοημένα παραμύθια του Άντερσεν και των αδελφών Γκριμ.

Σας καλούμε να επισκεφθείτε την έκθεσή μας που θα λειτουργεί στο χώρο της βιβλιοθήκης του σχολείου, καθημερινά από τις 8.45 π.μ. έως τις 13.00 μ.μ.

Με τιμή,

Η υπεύθυνη σχολικής βιβλιοθήκης του 2ου Ε.Π.Α.Λ. Τρικάλων

Αμαλία  Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός

Ο διευθυντής του 2ου Ε.Π.Α.Λ. Τρικάλων

Νικόλαος  Κωστής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη