9 Δεκ 2009

ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΓΕΝΝΑΔΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (9/12/09)

Τριάντα πέντε χρόνια αναζήτησης από τον πρέσβη κ. Χρ. Ζαχαράκι

Είναι μια ενασχόληση χρόνων. Με πάθος, αφοσίωση και συστηματικότητα. Ο πρέσβης κ. Χρ. Ζαχαράκις αναζητεί εδώ και τριάντα πέντε χρόνια τους παλαιότερους χάρτες που απεικονίζουν την Ελλάδα. Τους εντοπίζει στις πηγές όπου αναφέρονται και στη συνέχεια αναζητεί τους χάρτες, τους άτλαντες ή τις εκδόσεις όπου περιέχονται αυτοί οι χάρτες. «Οι άτλαντες είναι το εύκολο κομμάτι. Το δυσκολότερο είναι να βρω βιβλία που να έχουν μέσα χάρτες της Ελλάδας χωρίς να είναι άτλαντες. Και βεβαίως ακόμα πιο δύσκολο είναι η ανεύρεση παλιών ναυτικών χαρτών» λέει στην «Κ» ο κ. Ζαχαράκις. Πάντως στη διάρκεια αυτών των 35 χρόνων έχει προχωρήσει πολύ -παρ’ ότι, όπως λέει, το υλικό είναι ανεξάντλητο- και έχει κάνει τρεις εκδόσεις όπου παρουσιάζεται η πορεία της δικής του έρευνας, που είναι όμως πολύτιμη για τους μελετητές: η πρώτη, το 1974, περιείχε 707 εγγραφές και δέκα φωτογραφίες χαρτών. Το 1982 έγινε η δεύτερη έκδοση, από το Ιδρυμα Λεβέντη στη Λευκωσία, με 2.173 εγγραφές και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Η ίδια έκδοση εμπλουτίστηκε δέκα χρόνια αργότερα και παρουσιάστηκε στην Αθήνα από το Ιδρυμα Σαμούρκα.

Δεκαεπτά χρόνια μετά, το 2009, έρχεται η τρίτη έκδοση, που κυκλοφορεί με τη χορηγία του The Sylvia Ioannou Foundation και επιμέλεια Αρτεμης Σκούταρη. Τίτλος της, «A Catalogue of Printed Maps of Greece 1477 - 1800» και περιλαμβάνει 3.908 εγγραφές, αλλά και 3.000 φωτογραφίες που καλύπτουν ένα εκτεταμένο και αντιπροσωπευτικό μέρος των χαρτών του βιβλίου.

«Η έντυπη χαρτογραφία παρουσιάζει έναν εντυπωσιακό αριθμό ελληνικών χαρτών που περιλαμβάνονται σχεδόν σε όλους τους ευρωπαϊκούς άτλαντες και τα ταξιδιωτικά βιβλία, ήδη από την πρώτη έκδοση της Γεωγραφίας του Πτολεμαίου, το 1477. Αυτή η ξεχωριστή παρουσία της Ελλάδας στον τομέα της ευρωπαϊκής χαρτογραφίας οφείλεται σε διάφορες ιστορικές, πολιτικές και πολιτιστικές αιτίες» σημειώνει ο κ. Ζαχαράκις στον πρόλογο της έκδοσης, που είναι στην αγγλική γλώσσα.image

Η έκδοση του κ. Χρήστου Ζαχαράκι παρουσιάζεται την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, στις 7.30 μ. μ., στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Ομιλητές: η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης, Μαρία Γεωργοπούλου, ο καθηγητής Πασχάλης Κιτρομηλίδης και ο γ. γ. του ΜΙΕΤ Βίκτωρ Μελάς. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Πέτρος Βέργος.

Της Ολγας Σελλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη