10 Δεκ 2009

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΑΡΚΟΖΙ ΞΙΦΟΥΛΚΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ GOOGLE

Υπεραμύνεται της λογοτεχνίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Γαλλίας απέναντι στα ηλεκτρονικά βιβλία

image «Οχι» στην επέλαση της Google είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, υπεραμυνόμενος της γαλλικής λογοτεχνίας και γενικότερα πολιτιστικής κληρονομιάς. Συμμετέχοντας σε δημόσια συζήτηση στην πόλη Ζεσπολχάιμ της Ανατολικής Γαλλίας, και χωρίς να κατονομάσει την πασίγνωστη αμερικανική εταιρεία, δήλωσε: «Είναι απαράδεκτο να στερείται η χώρα μας την κληρονομιά της προς όφελος μιας μεγάλης επιχείρησης ακόμη και αν είναι συμπαθής, σημαντική και αμερικανική».

Ο γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας μεγάλης ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης που θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος της αντίστοιχης ηλεκτρονικής βάσης ψηφιοποιημένων βιβλίων που έχει ήδη ξεκινήσει η Google. «Δεν πρόκειται να στερηθούμε αυτό που παρήγαγαν γενιές και γενιές στη γαλλική γλώσσα επειδή δεν είμαστε σε θέση να χρηματοδοτήσουμε το δικό μας πρόγραμμα ψηφιοποίησης» δήλωσε.

Ο «ακήρυχτος πόλεμος» των Γάλλων με την Google ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν ο γαλλικός εκδοτικός οίκος Seuil κατέθεσε μήνυση εναντίον της, ισχυριζόμενος ότι η μετατροπή γαλλικών έργων σε ηλεκτρονικά βιβλία και η διάθεσή τους μέσω Διαδικτύου αντίκειται στους γαλλικούς νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Ο κ. Σαρκοζί υπεραμύνθηκε των γάλλων εκδοτών οι οποίοι καταγγέλλουν ότι έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί και διατίθενται υπό «θολό» νομικό καθεστώς ή και εντελώς παράνομα μέσω της Google 100.000 γαλλικά έργα. Γαλλικό δικαστήριο θα εκδικάσει την υπόθεση στις 18 Δεκεμβρίου.

Τον περασμένο μήνα ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν είχε δώσει εντολή σε επιτροπή η οποία δημιουργήθηκε για αυτόν τον σκοπό να βρει τρόπους αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης μεταξύ χρηστών του διαδικτύου υλικού που προστατεύεται με πνευματικά δικαιώματα, όπως οι ταινίες και η μουσική. Το γαλλικό σχέδιο κατά της πειρατείας δεν προβλέπει μόνο τη δημιουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης αλλά και βαρύτατες κυρώσεις για εκείνους οι οποίοι παρανόμως «κατεβάζουν» ηλεκτρονικά αρχεία. Η γαλλική νομοθεσία που βρίσκεται ήδη σε ισχύ υποχρεώνει τους παρόχους να διακόπτουν τη σύνδεση του Internet στους «αμετανόητους» χρήστες θα υποπίπτουν τρεις φορές στο ίδιο αδίκημα.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία επιχειρεί να προστατεύσει το πολιτιστικό της προϊόν από την «επέλαση» των αμερικανών «βαρβάρων». Το 2005 οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας είχαν προσπαθήσει να δημιουργήσουν μια γαλλογερμανική μηχανή αναζήτησης με την ονομασία «quaero» («αναζητώ» στα λατινικά), όμως το σχέδιο έμεινε στα χαρτιά λόγω έλλειψης χρημάτων.

via

2 σχόλια:

9th High School Library είπε...

Αχ, αυτοί οι φονιάδες των λαών Αμερικάνοι, να θέλουν μέσω της διαβολικής google να ψηφιοποιήσουν όλα τα βιβλία του κόσμου (τολμούν να αγγίξουν και τα γαλλόφωνα) και να τα προσφέρουν δωρεάν στο διαδίκτυο.
Εγκληματικόν!
Και κυρίως κατά του copyright!
Μπράβο, σταυροφόρε μου Σαρκοζί.
Κάτω η ύπουλη προσπάθεια διαμοιρασμού της γνώσης.

aikker είπε...

Το δωρεάν δεν έχει ...κέρδος. :D

Πώς θα ζήσουν αυτοί που ξέρουν μόνο να ...κερδίζουν; Δεν πρέπει να υπερασπίσουν τα εδώ και αιώνες "κεκτημένα" δικαιώματά τους;

Ε, λίγα ψίχουλα έτσι κι αλλιώς πάντα δίνουν και στους άλλους (πχ δημιουργούς, έτσι για να μη γκρινιάζουν)

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη