30 Σεπ 2009

Επιμορφωτικο Προγραμμα Π.ΙΝ.Ε.Π. «Ψηφιοποιηση Υλικου Βιβλιοθηκων - Ηλεκτρονικες Πηγες Πληροφορησης στις βιβλιοθηκες» (12/10-4/12/09)

Ομάδα - Στόχος: Βιβλιοθηκονόμοι που στελεχώνουν Δημόσιες, Δημοτικές, και Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες.

Σκοπός του επιμορφωτικού προγράμματος είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν μεθόδους ψηφιοποίησης υλικού βιβλιοθηκών. Με αυτό τον τρόπο θα προωθηθεί το έργο της ψηφιοποίησης του υλικού των βιβλιοθηκών, τόσο για την προστασία του, όσο και για την αξιοποίηση του στο πλαίσιο ανάπτυξης on line υπηρεσιών. Χρονική Διάρκεια: 35 ώρες (πενθήμερο).

Θεματικές Ενότητες:

• Τεχνικές και μέθοδοι ψηφιοποίησης έντυπου υλικού

• Μορφές αρχείων εικόνων και χαρακτηριστικά

• Μέθοδος οπτικής ανάλυσης εικόνας και μετατροπή εικόνας σε κείμενο αρχείου (Μέθοδος OCR)

• Επεξεργασία εικόνων για ηλεκτρονική δημοσίευση

• Πρακτική άσκηση στην ψηφιοποίηση υλικού

• Διατήρηση και προβολή ψηφιακού υλικού

• Χρήση πληροφοριακών συστημάτων βιβλιοθηκών για αναζήτηση υλικού

• Λογισμικά για τη διαχείριση ιστοσελίδων

Το ανωτέρω επιμορφωτικό πρόγραμμα έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί ως ακολούθως:

30/11-4/12/2009 Θεσσαλονίκη   

19-23/10/2009 Ιωάννινα

12-16/10/2009 Πάτρα

Διεξαγωγή Επιμορφωτικού Προγράμματος

Ψηφιακη βιβλιοθηκη στην ιστοσελιδα του ΙΚΑ

Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, δημιούργησε στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος (www.ika.gr), μία ψηφιακή βιβλιοθήκη, η οποία εμπλουτίζεται σε καθημερινή βάση και βρίσκεται στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη. Σε αυτήν, περιέχονται πληροφορίες για θέματα που αφορούν το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως: Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες (Ασφάλιση εργαζομένων, ΑΠΔ κλπ), οδηγίες για τον κάθε εργοδότη, οδηγίες για τους ασφαλισμένους, τρόπος υπολογισμού ποσού Σύνταξης, εγκυκλίους και γενικά έγγραφα, ενημέρωση για τη μείωση του χρόνου απονομής συντάξεων, ενημέρωση για τις υπηρεσίες Υγείας, στατιστικά στοιχεία, κτίρια του Ιδρύματος σε όλη τη χώρα, πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, έργα ενταγμένα στο Γ’ ΚΠΣ, πληροφορίες για την εξυπηρέτηση μέσω ΚΕΠ, δελτία τύπου, ανακοινώσεις και έντυπα.

Στην ίδια ιστοσελίδα είναι αναρτημένο και μέρος της ψηφιακής βιβλιοθήκης, για αποκλειστική χρήση των υπαλλήλων του Ιδρύματος-χρηστών του συστήματος ΟΠΣ, στο πλαίσιο της πληροφόρησης των υπαλλήλων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Σε αυτό, οι υπάλληλοι του Ιδρύματος μπορούν να βρουν:

- Εγκυκλίους και Γενικά Έγγραφα (από 2004) (άμεση ενημέρωση με τα τρέχοντα έγγραφα και εγκυκλίους αλλά γίνεται προσπάθεια να μπουν δεδομένα χρονικής περιόδου και πριν το 2004)

- Εθνική Νομοθεσία (νόμοι, π.δ/τα και υπουργικές αποφάσεις 2007, 2008, 2009 και άμεση ενημέρωση με τα τρέχοντα νομοθετήματα)

- Εθνική Νομολογία (Αρείου Πάγου, Συμβουλίου Επικρατείας, Ελεγκτικού Συνεδρίου)

- Βοηθήματα (Οργανισμός IKA-ETAM, Πίνακες Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, Κανονισμός Αλληλογραφίας)

- Κώδικες (Αστικός Κώδικας, Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας, Κώδικας Διοικητικής Δικονομίας, Υπαλληλικός Κώδικας, Κώδικας Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων)

- Οδηγίες εκπαιδευτών (Αναγγελία Διπλοσυνταξιούχων, Ασφάλιση κατά τον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, Συντάξεις λόγω Αναπηρίας & Συντάξεις λόγω Θανάτου, Παροχές Ασθενείας, Προστατευόμενα μέλη - Ασφ/κή Ικανότητα - Βελτιωμένη θέση, Εργατικό Ατύχημα και Επαγγελματική Ασθένεια, Αναγγελία ΕΤΕΑΜ & Συγχωνευθέντων Ταμείων, Σύνταξη Δελτίων Αναγγελίας Νέων Συνταξιούχων)

- Εκπαιδευτικά προγράμματα ΙΝΕΠ (διαρκής ενημέρωση εκπαιδευτικών δράσεων)

Από 1/12/2008 γίνεται καθημερινή ενημέρωση όλων των προαναφερθέντων και ο στόχος είναι να δημιουργηθεί αρχείο νομοθεσίας του Ιδρύματος (Εγκύκλιοι & Γεν. Έγγραφα, τουλάχιστον δεκαετίας -από 1997-) και να εμπλουτιστεί η βάση με Νομοθετήματα (Νόμους, Π.Δ., Υ.Α.), Νομολογία (ασφαλιστικού και εργατικού περιεχομένου) Αρείου Πάγου, Συμβουλίου της Επικρατείας, Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γνωμοδοτήσεων Ν.Σ.Κ. παλαιοτέρων ετών, καθώς επίσης και με επιπλέον βοηθήματα (Κανονισμούς του Ιδρύματος κλπ).

Η αναζήτηση είναι ιδιαίτερα φιλική για τον χρήστη και γίνεται είτε με τον αριθμό του ζητούμενου εγγράφου ή το όνομα εκδούσας αρχής, είτε με λέξεις κλειδιά.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα, σκοπό έχει να βοηθήσει τους υπαλλήλους στη μείωση του χρόνου αναζήτησης εγκυκλίων, γενικών εγγράφων, π.δ/των, υπουργικών αποφάσεων και νομολογίας που αφορά κοινωνικοασφαλιστικά θέματα, στην άντληση των πληροφοριών που χρειάζονται με ταχύτητα και ευκολία, καθώς και στην αύξηση της παραγωγικότητάς τους και της ποιοτικής διαχείρισης του ελεγκτικού έργου τους.

via

29 Σεπ 2009

Αγωγη κατα της Google απο εκδοτες και συγγραφεις στη Γαλλια

Ξεκίνησε στη Γαλλία η εκδίκαση της αγωγής που κατέθεσαν Γάλλοι εκδότες και συγγραφείς εις βάρος της διαδικτυακής εταιρείας Google, η οποία κατηγορείται για δημοσίευση στο ίντερνετ αποσπασμάτων βιβλίων χωρίς την έγκριση των εκδοτικών οίκων και των συγγραφέων.

Ο δικηγόρος Μπενζιαμίν ντι Σαφό, ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπιση της Google, αναφέρει ότι η εταιρεία ανέβασε στο ίντερνετ αποσπάσματα με κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα.

Ο Γάλλος δικηγόρος πρόσθεσε ότι μόνο δημιουργίες, οι οποίες είναι για δημόσια χρήση ή που έχουν λάβει την έγκριση των συγγραφέων διατίθενται ολόκληρες στο ίντερνετ από την Google.

Η δικηγόρος ενός εκ των τριών εναγόντων, Βαλερί Μπαρντέζ τόνισε ότι η χρήση επιλεκτικών αποσπασμάτων χωρίς άδεια αποτελεί “κακή παρουσίαση του συνολικού έργου ενός συγγραφέως”.

Η ετυμηγορία αναμένεται να ανακοινωθεί στις 18 Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ στις Ηνωμένες Πολιτείες το υπουργείο Δικαιοσύνης κάλεσε το αρμόδιο αμερικανικό δικαστήριο να μην επικυρώσει τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξε η εταιρεία Google με τις ενώσεις συγγραφέων και εκδοτών, διότι παραβιάζει τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων και δημιουργίας μονοπωλίου.

via

Αναστολη διαδικασιας στελεχωσης Υπευθυνων Σχολικων Βιβλιοθηκων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ & ΕΚΠ/ΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

ΤΜΗΜΑ Γ΄ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

                                                                                           Αθήνα, …24-09-2009………….....

                                                                                          Αριθμ. Πρωτ…117837/Γ7………...

                                                                                         Αριθ.Ες. Πρωτ 1541/24-9-2009…

                                                                                                            Προς

                                                                   Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

ΘΕΜΑ: Αναστολή διαδικασίας στελέχωσης Υπευθύνων Σχολικών Βιβλιοθηκών

Σας γνωστοποιούμε ότι η διαδικασία στελέχωσης των Υπευθύνων Σχολικών Βιβλιοθηκών, η οποία αναγγέλθηκε με την Υπουργική Απόφαση 105738 /Γ7/2-9-2009, αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας.


Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

ΜΑΡΙΑ Κ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

via

28 Σεπ 2009

Stage ανεργιας για χιλιαδες συμβασιουχους

Ένα θέμα που “καίει” πολλούς εργαζόμενους στις βιβλιοθήκες μας (προσωπικό 569 ατόμων, μέσω Stage!)

Της Ρούλας Σαλούρου

Ο προεκλογικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει εσχάτως, με αφορμή τα προγράμματα stage δεν ακουμπά την ουσία του προβλήματος, καθώς τα προγράμματα αυτά, ξεκίνησαν ως προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, προγράμματα κατάρτισης νέων δηλαδή, και κατέληξαν ως ο βασικός μηχανισμός στελέχωσης του δημοσίου τομέα. Μάλιστα, υπάρχουν εργαζόμενοι, που παρέχουν ανασφάλιστη εργασία, με τις ευλογίες της Ε.Ε., για λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα, και κυρίως, για περισσότερα από 5 χρόνια. Οι άνθρωποι αυτοί, διεκδικούν τη λύση της ομηρίας τους και κάποιοι, κι από τα δύο κόμματα που διεκδικούν την εξουσία, τους τάζουν  μονιμότητα στο δημόσιο. Πίσω από τη διαμάχη για το εάν γίνονται προεκλογικά προσλήψεις με stage (βάσει διευκρινιστικής εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών δεν απαγορεύονται) ή εάν τα προγράμματα που «τρέχουν» χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. (αρχικά τα προγράμματα υλοποιούνται με εθνικούς πόρους και στη συνέχεια, μέρος ή το σύνολο των κονδυλίων εγκρίνονται από την Ε.Ε) κρύβεται η ύψιστη κοροϊδία μιας νέας γενιάς συμβασιούχων του δημοσίου.

Μπορεί κάποιοι, στην προσπάθειά τους να υφαρπάξουν ψήφους, να τάζουν, αφήνοντας υπονοούμενα ή και επίσημες «δεσμεύσεις» για μονιμοποίηση, όμως, από τις διατάξεις του άρθρου 103 παρ. 8 του Συντάγματος, απαγορεύεται η με νόμο μονιμοποίηση ή μετατροπή συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου ή συμβάσεων μίσθωσης έργου σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.

Για να «χρυσώσει» το χάπι των νέων αυτών «ομήρων» - συμβασιούχων, η κυβέρνηση, με νόμο του 2005, τους έδωσε «μπόνους» 50% στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Αναλυτικά, προβλέπεται πως «αν ο χρόνος της αποκτηθείσης εμπειρίας σε καθήκοντα της ίδιας ή παρεμφερούς ειδικότητας με αυτή της προκηρυσσόμενης θέσης, διανύθηκε σε Υπηρεσίες του Δημοσίου, σε ΝΠ.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. πρώτου ή δεύτερου βαθμού και σε Ν.Π.Ι.Δ. του δημόσιου τομέα και είναι αθροιστικά, ίσος ή μεγαλύτερος των είκοσι τεσσάρων μηνών, ο αριθμός των μονάδων για το κριτήριο της κατά τα ανωτέρω αποκτηθείσας εμπειρίας προσαυξάνεται κατά 50%. Για την εφαρμογή του προηγουμένου εδαφίου, προσαύξηση στη βαθμολογία για το κριτήριο της εμπειρίας συνεπάγεται και ο χρόνος συμμετοχής σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους ή συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία, δυνάμει προγραμματικών συμβάσεων ή κοινών υπουργικών αποφάσεων, υλοποιούνται στους Ο.Τ.Α. μέσω δημοτικών ή κοινοτικών επιχειρήσεων ή ανωνύμων εταιριών της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Το 2007, υπήρξε και νέα προσπάθεια τακτοποίησης, αφού τέθηκε χρονικός περιορισμός στους «ομήρους». Αναλυτικά, προβλέφθηκε ότι οι διατάξεις αξιολόγησης υποψηφίων, με μπόνους 50%, ισχύουν για τις προκηρύξεις που θα εκδοθούν μέχρι την 31-12-2010 και για χρόνο εμπειρίας που αποκτήθηκε από το 1990 μέχρι και την ημερομηνία έκδοσης κάθε προκήρυξης, με εξαίρεση την πλήρωση θέσεων των ΚΕΠ για τις οποίες δεν ισχύουν οι χρονικοί περιορισμοί.

Στον αντίποδα, ο Σύλλογος των εργαζομένων με Stage υποστηρίζει, ότι του αρθ.103 του Συντάγματος που επικαλούνται για τη μη μονιμοποίησή τους είναι προγενέστερος και υπερισχύει ο Ν.2112 του 1920, (ο οποίος απαγορεύει την κάλυψη πάγιων & διαρκών αναγκών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στο βασικό νομοθέτημα που καλύπτει τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 1999/70, για την εργασία ορισμένου χρόνου και περιλαμβάνει και τις περιπτώσεις όσων εργάστηκαν «έστω και μία ώρα» για την κάλυψη πάγιων αναγκών) και η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία υπερισχύει και των αναθεωρήσεων του Συντάγματος των χωρών Μελών.

Απόδειξη αυτού είναι, όπως σημειώνουν, ότι και οι μονιμοποιήσεις με το ΠΔ 164/2004 ήταν μεταγενέστερες της αναθεώρησης του Συντάγματος. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι αυτή τη σπουδή εφαρμογής του Αρθ.103 δεν την έδειξε το Υπουργείο Εσωτερικών και η Ν.Δ. γενικότερα για τη μονιμοποίηση των σχολικών φυλάκων (με σύμβαση κατάρτισης) το 2004, των Εργασιακών Συμβούλων του ΟΑΕΔ το 2008,  των ΚΕΠ (οι οποίοι ΚΕΠ & ΟΑΕΔ είχαν διοριστεί επί ΠΑΣΟΚ και μονιμοποιήθηκαν επί ΝΔ) και προσφάτως των δασοπυροσβεστών, ούτε το ΠΑΣΟΚ με το Ν.2738/99 για τη μονιμοποίηση των 2500 stage στους ΟΤΑ, λίγο πριν τις εκλογές του 2000.

Όσο για την προσαύξηση του 50% που διατυμπανίζεται ότι έχουμε έναντι των υπολοίπων υποψηφίων μέσω ΑΣΕΠ, τη θεωρούν δώρο άδωρον μιας και εκτός από αυτούς, την ίδια προσαύξηση παίρνουν περίπου 50.000 συμβασιούχοι (από το 1990 έως σήμερα) ενώ οι θέσεις που προκηρύσσονται μέσω ΑΣΕΠ δεν υπερβαίνουν τις 1.000 το χρόνο.

Το μόνο ξεκάθαρο από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης που φιλοδοξεί να αναλάβει την εξουσία, είναι ότι τα προγράμματα αυτά, στο δημόσιο τομέα θα κοπούν. Αντίθετα, η κυβέρνηση υπερασπίζεται την αναγκαιότητα τέτοιων προγραμμάτων, έστω και στο δημόσιο.

=======================================================

Δείτε και το ενδιαφέρον σχετικό βίντεο “Stage Movie

=======================================================
Εγώ έχω μια “χαζή” απορία για τα προγράμματα stage:  αν είναι “προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, προγράμματα κατάρτισης νέων” που θα μοριοδοτηθούν κλπ. σε επόμενους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, εννούμε ότι το μελλοντικό προσωπικό στις βιβλιοθήκες θα πρέπει (ή έστω δεν πειράζει αν) είναι μάλλον ΜΗ βιβλιοθηκονόμοι, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των ήδη υπηρετούντων με stage είναι τελείως διαφορετικών κλάδων απασχόλησης π.χ. νοσηλευτές, αισθητικοί κλπ., και θάχουν ίσως περισσότερα μόρια από τους απόφοιτους βιβλιοθηκονομίας ???
Ή μήπως η εξειδικευμένη εμπειρία και κατάρτισή τους σε βιβλιοθήκες θα αρκεί για την επαρκή στελέχωση οποιασδήποτε άλλης δημόσιας υπηρεσίας με τελείως διαφορετικό προφίλ και σκοπούς???????
(Λέω τώρα! smile_sad “Χαζές” απορίες!)

«Απαγορευση» βιβλιου απο το Νεο Μουσειο Ακροπολης

Για «αυθαιρεσία» και «ετσιθελισμό» μιλάει στα «ΝΕΑ» η Μαρίζα Ντεκάστρο, συγγραφέας του βιβλίουοδηγού για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης που αποκλείσθηκε από το πωλητήριο του Μουσείου

Με αιτιολογικό ότι πρέπει να διορθωθούν φράσεις όπως «έγιναν ανασκαφές» σε... «οι αρχαιολόγοι έκαναν ανασκαφές» το Νέο Μουσείο Ακρόπολης αποκλείει, αυθαίρετα, οδηγό από το πωλητήριό του

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από τις- έντυπες - αντιδράσεις για τη λογοκρισία του φιλμ του Κώστα Γαβρά (με τις μαύρες φιγούρες που κατακρήμνιζαν τα Γλυπτά του Παρθενώνα για να τον μετατρέψουν σε χριστιανικό ναό, σε χρόνια σκοτεινά) από το βίντεο που προβάλλεται στον προθάλαμο της αίθουσας με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αποκαλύπτεται νέα επιχείρηση λογοκρισίας των ιθυνόντων του Μουσείου Ακρόπολης και του υπουργείου Πολιτισμού.ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Αυτή τη φορά θύμα- όπως και σε όλες τις μαύρες εποχές της ανθρωπότητας- είναι ένα βιβλίο. Ο ελληνικός και αγγλικός οδηγός για παιδιά και εφήβους της Μαρίζας Ντεκάστρο «Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, τα μνημεία και τα έργα των ανθρώπων» (Εκδ. Μεταίχμιο), ο οποίος φέρεται να έχει αποκλεισθεί από τα πωλητήρια του Μουσείου, δίχως επίσημη αιτιολογία. Και αυτό, παρ΄ ότι δεν υπάρχει ανάλογη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου, δεν υπάρχει- ούτε και θεσμοθετείται- αρμόδιο όργανο ελέγχου για τα κείμενα των προς πώληση βιβλίων και, επιπλέον, παρ΄ ότι οι Εκδόσεις Μεταίχμιο είχαν υπογράψει από τις 16 Ιουνίου σύμβαση προμήθειας με το Μουσείο για τον εν λόγω οδηγό.

Όλα αυτά δε ακόμη και αν το περιεχόμενο έχει ελέγξει ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Πάνος Βαλαβάνης, μέλος και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Αρχικά το μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου αρχιτέκτων Κατερίνα Παράσχη, αν και φερόμενη από τη συγγραφέα και τον εκδοτικό οίκο ως «αναρμόδια», ζήτησε προφορικά- όπως προκύπτει από την αλληλογραφία του εκδοτικού οίκου με το Μουσείο- να γίνουν κάποιες πρώτες διορθώσεις, «ώστε το κείμενο να εναρμονίζεται με τις γενικά αποδεκτές αρχαιολογικές απόψεις για τα συγκεκριμένα εκθέματα του Μουσείου στα οποία αναφέρεται». Οι διορθώσεις έγιναν στην ανατύπωση και του ελληνικού και του αγγλικού οδηγού.

Google και... Fast Flip στην ενημερωση!

Ένα νέο project με την ονομασία Google Fast Flip παρουσιάστηκε στο συνέδριο TechCrunch50. To Fast Flip της Google, το οποίο είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο στα Google Labs, είναι μια νέα πρωτότυπη υπηρεσία η οποία εμφανίζει την ειδησεογραφία με μορφή... εφημερίδων κρεμασμένων σε ένα περίπτερο!

Η Google εμφανίζει μέσω του Fast Flip, screen captures άρθρων που προέρχονται από 36 μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων οι New York Times, το Esquire, η Washington Post. Οι αναγνώστες μπορούν να διαβάσουν μέρος των άρθρων που τους ενδιαφέρουν και αν επιθυμούν να συνεχίσουν μπορούν κάνοντας κλικ να μεταφερθούν στο web site από το οποίο προέρχεται η είδηση.

via

27 Σεπ 2009

Πανεπιστημια χωρις προσβαση στα διεθνη περιοδικα

Την περίοδο που το υπουργείο Παιδείας επιτάχυνε τις διαδικασίες αδειοδότησης των ιδιωτικών κολεγίων, αδρανούσε σε ό,τι αφορά μια άλλη υποχρέωσή της προς τα δημόσια πανεπιστήμια, υπονομεύοντας έτσι το ερευνητικό τους έργο: Αφηνε τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες χωρίς πρόσβαση στα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, αφού δεν τους εξασφάλισε κονδύλια για την ανανέωση των συνδρομών σε αυτά!

*Η διαδικασία έχει παγώσει πλέον λόγω της προκήρυξης των εκλογών, αλλά οι πανεπιστημιακοί διέβλεπαν το αδιέξοδο από το καλοκαίρι, όταν το υπουργείο διαρκώς ανέβαλλε την ένταξη των σχετικών δαπανών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στην πραγματικότητα, το υπουργείο προσπαθούσε να το καθυστερήσει, μήπως και καταφέρει να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να χαρακτηριστεί η δαπάνη ως επιλέξιμη για το ΕΣΠΑ.

*Η δαπάνη είναι της τάξης των 15 εκατ. ευρώ ετησίως (45 εκατ. για την τριετία 2009-2011) για το σύνολο των ιδρυμάτων (δεν γίνονται πια συνδρομές ανά ίδρυμα, αλλά για το σύνολο του δικτύου ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών, εξοικονομώντας έτσι πολλαπλάσια ποσά). Αφορά συμβάσεις με εκδότες, οι οποίοι πιέζουν από καιρό για την πληρωμή της πρόσβασης που παρείχαν μέχρι τώρα στη διεθνή βιβλιογραφία. Ορισμένοι εξακολουθούν να την παρέχουν, βάσει των υποσχέσεων ότι οι συμβάσεις θα υπογραφούν, αλλά οι περισσότεροι έχουν διακόψει την τροφοδοσία των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών. Σημειωτέον, ότι για λόγους οικονομίας αλλά και διαχείρισης, δεν γίνονται πια συνδρομές σε έντυπες εκδόσεις, παρά μόνο σε ηλεκτρονικές.

*Η αναδιοργάνωση των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών στήθηκε χάρη στα κοινοτικά κονδύλια μετά το 1999, αλλά η λειτουργία τους είναι προβληματική και με ελάχιστο προσωπικό αφότου έληξαν τα σχετικά προγράμματα και τις ανέλαβε το ελληνικό κράτος. Μερική χρηματοδότηση θα υπάρξει πάλι από την Ε.Ε., μέσω της δράσης «Ερευνα και καινοτομία στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες» (ΕΣΠΑ 2007-2013). Ομως η Κομισιόν αρνείται να εντάξει σε αυτή τη δράση τις ηλεκτρονικές συνδρομές σε επιστημονικά περιοδικά γιατί τις θεωρεί λειτουργικά έξοδα, αυτονόητα για κάθε πανεπιστήμιο.

*Με τη συνδρομή του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, το υπουργείο επιχειρεί να μεταπείσει την Ε.Ε. με το επιχείρημα ότι χωρίς ηλεκτρονικά περιοδικά δεν θα είναι δυνατή η υλοποίηση άλλων συγχρηματοδοτούμενων δράσεων, που αφορούν στην έρευνα, τα διδακτορικά, τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών κ.λπ., εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου, καθηγητής του ΕΜΠ, Β. Παπάζογλου.

*Στο μεταξύ, όμως, κρίνεται απαραίτητο να ενταχθούν προσωρινά οι δαπάνες στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Διαφορετικά, κινδυνεύουν να μείνουν εντελώς ακάλυπτες.

ΑΓΓ. ΜΠ.

26 Σεπ 2009

Γεμισε τις σχολικες βιβλιοθηκες με εγχειριδια μαγειρικης και κομμωτικης!

By Aristotelis

Stulianides_poluglossos.jpg

Δεν είναι μόνο τα πολυτελή ταξίδια σε πεντάστερα ξενοδοχεία που χρέωνε στο υπουργείο Παιδείας ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, αλλά και μια σειρά βιβλίων κομμωτικής, μαγειρικής έως και ναυτιλιακής λογιστικής με τα οποία γέμισε τις σχολικές βιβλιοθήκες. Kατά την παραμονή του στο υπουργείο Παιδείας, αγνόησε σημαντικά εκπαιδευτικά συγγράμματα τα οποία θα αποτελούσαν κόσμημα για κάθε σχολική βιβλιοθήκη και βάλθηκε να μάθει σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου πώς δουλεύει το σεσουάρ κομμωτηρίου.

Η «αμαρτωλή» ιστορία των σχολικών βιβλιοθηκών ξεκινάει από παλιά, αλλά φαίνεται ότι το τελειωτικό χτύπημα στο έργο που θα μπορούσε να συμβάλει στη δημόσια παιδεία το έδωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Συγκεκριμένα, ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 70.431.000, τα οποία θα διετίθεντο μέσω περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων για την ίδρυση 1.000 βιβλιοθηκών σε αντίστοιχα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Επειτα από πολλές περικοπές όμως δόθηκαν 15 εκατ. ευρώ για μόλις 266 βιβλιοθήκες, από τα οποία τελικά τιμολογήθηκαν 8,5 εκατ. ευρώ ενώ 1,5 εκατ. πήγε για έξοδα αποστολής.

Εύλογα λοιπόν ορισμένες εκδοτικές εταιρείες αναρωτήθηκαν τι απέγιναν τα υπόλοιπα 5 εκατομμύρια... Μία από αυτές είναι και η «Γ. Δαρδανός - Κ. Δαρδανός Ο.Ε.», η οποία απέστειλε εξώδικο διαμαρτυρία ζητώντας παράλληλα να μάθει πού πήγαν τα λεφτά, αλλά και γιατί «λογοκρίθηκαν» και «απορρίφθηκαν» έργα σημαντικών συγγραφέων. Συγκεκριμένα στο εξώδικο αναφέρεται: «Ειλικρινά αδυνατώ να κατανοήσω με ποια κριτήρια έγινε αυτή η επιλογή και δεν αγοράστηκαν, για παράδειγμα, βιβλία όπως: "Ελληνική Γλώσσα: Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον" του Γιώργου Μπαμπινιώτη, "Γεώργιος Α. Παπανδρέου (1888-1968): Ο Πολιτικός της Παιδείας" του Σήφη Μπουζάκη, "Η Διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (1833-1993): Παράθεση Πηγών" του Ναπολέοντα Μήτση, "Ιστορία του Ελληνικού Κόσμου και του Μείζονος Χώρου" του Σαράντου Καργάκου, "Βασικό Λεξικό της Λατινικής" του Γεράσιμου Μαρκαντωνάτου κ.ά.».

Σύμφωνα με τις λίστες των παραγγελιών που οι εκδότες έχουν στα χέρια τους, αποδεικνύεται ότι ενώ η αρχική παραγγελία για τον τίτλο «Look: κλασικά χτενίσματα» ήταν μόλις οκτώ βιβλία, τα οποία προφανώς θα πήγαιναν σε εξειδικευμένες σχολές κομμωτικής, οι υπεύθυνοι αύξησαν την παραγγελία σε 266 και τα έστειλαν σε όλες τις σχολικές βιβλιοθήκες. Σημειώνεται ότι ανάλογες αυξήσεις παρουσιάζονται σε όλα τα βιβλία με συνέπεια να φτάσουν στις βιβλιοθήκες γυμνασίων βιβλία διακοσμητικής, κεραμικής, ναυτιλιακής λογιστικής, μαιευτικής, αλλά και το «Η Μείζων Αθήνα» του κ. Βύρωνα Πολύδωρα. Μάλιστα, από τις επιπλέον αυθαίρετες παραγγελίες ο προϋπολογισμός επιβαρύνθηκε κατά 2.170.474,55 ευρώ.

Πηγή: Πρώτο Θέμα , Κυριακή 20/9/2009

Προσλαμβανει «λογοκριτες» η Wikipedia

Τέλος στην ανεξέλεγκτη ανάρτηση και αλλαγή κειμένων επιχειρεί να βάλει η δημοφιλέστατη δωρεάν διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia καθώς σύντομα θα προσληφθούν αμισθί 20.000 οιονεί «λογοκριτές» οι οποίοι θα επιμελούνται όλα τα κείμενα προτού δημοσιευθούν στην «ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια».

Η αμερικανική εταιρεία Wikimedia Foundation, η οποία διαχειρίζεται τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα που λειτουργεί από το 2001, θα καταργήσει ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της, τη χωρίς παρεμβάσεις και έλεγχο συγγραφή των λημμάτων από εθελοντές συντάκτες. Οι σελίδες έχουν δεχτεί αρκετές φορές την «επίθεση» χάκερ που αλλοιώνουν ή αλλάζουν εντελώς το περιεχόμενο ενός λήμματος αναρτώντας προσβλητικά κείμενα για συγκεκριμένα πρόσωπα. Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας προσπάθησαν χωρίς επιτυχία το 2005 να αντιμετωπίσουν τους «διαδικτυακούς βανδαλισμούς» υποχρεώνοντας τους συντάκτες να αναγράφουν τα στοιχεία τους.

«Είμαστε πλέον μέρος των πηγών από τις οποίες αντλεί πληροφορίες ο κόσμος και αυτό αποτελεί μια πολύ σοβαρή ευθύνη» δήλωσε ο Τζίμι Γουέιλς, εκ των ιδρυτών της Wikipedia.

via

25 Σεπ 2009

Πως Θα Ειναι Η Λυρικη/Βιβλιοθηκη Του Ρεντσο Πιανο;

Από το Σπιτόσκυλο

«Oχι» στη συμφωνiα Google-εκδοτων λενε και οι αμερικανικες Αρχες

image Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κάλεσε το αρμόδιο δικαστήριο να μην επικυρώσει το συμβιβασμό στον οποίο κατέληξε η Google με τις ενώσεις συγγραφέων και εκδοτών, εκτιμώντας ότι παραβιάζει τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων και δημιουργίας μονοπωλίου

Υπενθυμίζεται ότι μετά την αγωγή που είχαν καταθέσει το 2005 η Ένωση Αμερικανών Συγγραφέων και ο Σύνδεσμος Αμερικανών Εκδοτών, τα δύο μέρη κατέληξαν σε συμφωνία ύψους 125 εκατ. δολαρίων, η οποία θεωρείται ότι ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο στη Google να αυξήσει δραματικά τη διαθεσιμότητα βιβλίων σε ψηφιακή μορφή στο Διαδίκτυο.

Ωστόσο, οι ανταγωνιστές της Google (Amazon και Yahoo!), θεωρούν ότι η συμφωνία ουσιαστικά θα καταστήσει τη Google μονοπώλιο στον εκδοτικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι συγγραφείς και οι εκδότες συμφώνησαν να συνεργαστούν με την Google για την ανάπτυξη του προγράμματος BookSearch, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει πρόσβαση σε βιβλία εκτός κυκλοφορίας, εξεύρεση νέων τρόπων για νόμιμη ηλεκτρονική αγορά βιβλίων, καθιέρωση συλλογικής συνδρομής για κολλέγια, πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς και παροχή ελεύθερης ηλεκτρονικής πρόσβασης σε βιβλία από συγκεκριμένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε αμερικανικές δημόσιες και πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες.

Το υπουργείο, ωστόσο, απεφάνθη ότι το αρμόδιο δικαστήριο δεν πρέπει να δεχθεί τη συμφωνία και ότι τα δύο μέρη θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους συνεργασίας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι στηρίζει τη δυνατότητα διάθεσης βιβλίων σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά θεωρεί ότι η συγκεκριμένη συμφωνία επιχειρεί να επιφέρει θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων, αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν μόνο από το νομοθετικό σώμα.

via

24 Σεπ 2009

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΝΕΠ: “ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ” (5/10-18/12/09)

Σε: Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Λάρισα, Πάτρα, Τρίπολη, Λαμία, Χαλκίδα
image
image
image
 
 

ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ…

Τηλεφωνήτρια : "Pizza Hut, καλησπέρα σας."

Πελάτης: "Καλησπέρα, θα ήθελα να δώσω μια παραγγελία."

Τηλεφωνήτρια: "Θα μπορούσα να έχω τον ΕΑΤ σας, παρακαλώ;"

Πελάτης: "Τον Εθνικό Αριθμό Ταυτοποίησής μου (National ID Number), ναι, μια στιγμή, ορίστε, είναι ο 6102049998-45-54610."

Τηλεφωνήτρια: "Ευχαριστώ, κύριε Sheehan. Λοιπόν η διεύθυνσή σας είναι 1742 Meadowland Drive, και ο αριθμός τηλεφώνου σας 494-2366. Το επαγγελματικό τηλέφωνό σας στην Lincoln Insurance είναι 745-2302 και ο αριθμός του κινητού σας 266-2566. Από ποιον αριθμό καλείτε;"

Πελάτης: "Εεε; Είμαι στο σπίτι. Από πού τις βγάζετε όλες αυτές τις πληροφορίες;"

Τηλεφωνήτρια: "Είμαστε συνδεδεμένοι με το σύστημα, κύριε."

Πελάτης (Στεναγμός) "Α μάλιστα! Θα ήθελα δύο σπέσιαλ πίτσες με κρέας..."

Τηλεφωνήτρια: "Δεν νομίζω ότι θα ήταν καλή ιδέα, κύριε."

Πελάτης: "Α μπα;"

Τηλεφωνήτρια: "Σύμφωνα με τον ιατρικό σας φάκελο, υποφέρετε από υπέρταση και το επίπεδο της χοληστερόλης σας είναι υψηλό. Η ασφάλεια περίθαλψης που έχετε σας απαγορεύει μια τόσο επικίνδυνη για την υγεία σας επιλογή."

Πελάτης : "Αϊ! Τι μου προτείνετε λοιπόν;"

Τηλεφωνήτρια: "Μπορείτε να δοκιμάσετε την Πίτσα Λάιτ με γιαούρτι σόγιας. Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει πολύ."

Πελάτης: "Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα μου αρέσει αυτή η πίτσα;"

Τηλεφωνήτρια: "Συμβουλευτήκατε τις 'Νόστιμες συνταγές με σόγια' στη βιβλιοθήκη της περιοχής σας την περασμένη εβδομάδα, κύριε. Εξ ου και η πρόταση μου."

Πελάτης: "Καλά, εντάξει. Δώστε μου δυο, οικογενειακό μέγεθος. Τι οφείλω;"

Τηλεφωνήτρια: "Πραγματική ευκαιρία για σας, τη σύζυγό σας και τα τέσσερα παιδιά σας, κύριε. Οφείλετε 49,99 $."

Πελάτης: "Να σας δώσω τον αριθμό της πιστωτικής μου κάρτας."

Τηλεφωνήτρια: "Λυπάμαι, κύριε, αλλά φοβάμαι ότι θα πρέπει να πληρώσετε μετρητοίς. Το υπόλοιπο της πιστωτικής σας κάρτας έχει υπερβεί το όριο".

Πελάτης: "Θα πάω να βγάλω μετρητά από το μηχάνημα προτού έρθει ο υπάλληλός σας."

Τηλεφωνήτρια: "Ούτε αυτό είναι δυνατόν, κύριε. Ο τραπεζικός σας λογαριασμός είναι ακάλυπτος."

Πελάτης: "Να μη σας ενδιαφέρει. Εσείς στείλτε μου τις πίτσες. Θα έχω τα μετρητά. Πόση ώρα θα πάρει;"

Τηλεφωνήτρια: "Έχουμε μια μικρή καθυστέρηση, κύριε. Θα είναι στο σπίτι σας σε 45 λεπτά περίπου. Εάν βιάζεστε, μπορείτε να έρθετε να τις πάρετε, αφού βγάλετε τα μετρητά, αλλά η μεταφορά πίτσας με μοτοσικλέτα είναι τουλάχιστον ακροβασία."

Πελάτης: "Πού στο @#$#$@# ξέρετε ότι έχω μηχανή;"

Τηλεφωνήτρια: "Βλέπω εδώ ότι επειδή δεν καταβάλατε εμπρόθεσμα τις δόσεις, το αυτοκίνητό σας έχει κατασχεθεί. Αλλά η Χάρλεϊ έχει εξοφληθεί, οπότε απλώς συνεπέρανα ότι θα την χρησιμοποιούσατε."

Πελάτης: "@#%/$@&?#!"

Τηλεφωνήτρια: "Σας συμβουλεύω να παραμείνετε κόσμιος, κύριε. Έχετε ήδη καταδικαστεί τον Ιούλιο του 2006 για προσβολή οργάνου της τάξεως."

Πελάτης: (Άφωνος)

Τηλεφωνήτρια: "Κάτι άλλο κύριε;"

Πελάτης: "Όχι τίποτα. Α ναι, μην ξεχάσετε τα δυο λίτρα δωρεάν Κόκα Κόλα μαζί με τις πίτσες, σύμφωνα με τη διαφήμισή σας."

Τηλεφωνήτρια: "Λυπάμαι, κύριε, αλλά υπάρχει ρήτρα στη διαφήμισή μας που μας απαγορεύει να προσφέρουμε δωρεάν αναψυκτικά σε διαβητικούς."

via

Digsby: ολα σε ενα (messengers, emails, social networks)

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι εδώ και πολλούς μήνες στην κορυφή της πρώτης δεξιάς πλευρικής στήλης του μπλογκ ένα αρκετά χρήσιμο widget: το Digsby, που εξυπηρετεί για  άμεση επικοινωνία του επισκέπτη του blog με το διαχειριστή του!

Όμως δεν είναι μόνο αυτό το Digsby. Eίναι κυρίως μια εφαρμογή που ενοποιεί πολλές υπηρεσίες άμεσης επικοινωνίας (IM, chat), ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter κλπ.). Έτσι, έχει κανείς συγκεντρωμένες αυτές τις υπηρεσίες σε έναν και μόνο εύχρηστο client, με άμεση και διαρκή ενημέρωση, με διακριτικά αναδυόμενα μηνύματα, και με δυνατότητα επιλογών απόλυτα παραμετροποιήσιμων από τον χρήστη, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιοεί πολλές μοναδικές ανά περίπτωση εφαρμογές ή να αναγκάζεται να επισκέπτεται τις σελίδες αυτών των υπηρεσιών.

Έχω δοκιμάσει πολλές ανάλογες εφαρμογές, αλλά, νομίζω, ότι το Digsby είναι κορυφαίο.

Δυστυχώς, προς το παρόν, δεν υπάρχει έκδοση για Linux και Mac (απ’ ότι αναγράφουν στη σελίδα του, θα υπάρχει προσεχώς), αλλά για μόνο για Windows. Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

Δείτε σε ένα πολύ σύντομο βίντεο τη λειτουργία του:

23 Σεπ 2009

Δεσμευσεις του ΠΑΣΟΚ για τις ακαδημαϊκες βιβλιοθηκες

Από τον Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

image Η ανικανότητα της κυβέρνησης συναγωνίστηκε με την αδιαφορία, αφήνοντας τις βιβλιοθήκες των Πανεπιστημίων, των Πολυτεχνείων, των ερευνητικών κέντρων και των Ανώτατων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της χώρας μας, χωρίς πρόσβαση στις ηλεκτρονικές συνδρομητικές εκδόσεις.

Με αποκλειστική ευθύνη των επιπόλαιων και άστοχων ενεργειών τής αποχωρούσας κυβέρνησης, φοιτήτριες και φοιτητές, καθηγητές, ερευνητές, το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας έχει αποκοπεί από την πρόσβαση στην σύγχρονη γνώση.

Το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά προβλημάτων, που υποβαθμίζουν τις βιβλιοθήκες της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην χώρα μας, τα οποία έχουμε έγκαιρα επισημάνει, όπως οξύτατη έλλειψη προσωπικού, υποχρηματοδότηση, κ.ά.

Για το ΠΑΣΟΚ, οι σύγχρονες Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες μπορούν και πρέπει να είναι οι κύριες εκπαιδευτικές μονάδες υποστήριξης της προσφερόμενης εκπαίδευσης και συντελούμενης έρευνας στα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ως μελλοντική κυβέρνηση, δεσμευόμαστε:

1. για την άμεση επίλυση του προβλήματος αυτού, που παρακωλύει το εκπαιδευτικό και αναστέλλει το ερευνητικό έργο που παράγεται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και

2. για την εφαρμογή μιας συνεκτικής Εθνικής Πολιτικής Βιβλιοθηκών και Πληροφόρησης, που θα στηρίζει μια σύγχρονη και αναβαθμισμένη Παιδεία.

via

22 Σεπ 2009

Χωρις βιβλια: «Φαρεναιτ 451» του Φρανσουα Τριφο ξαναπροβαλλεται σε επανεκδοση

Ολοκληρωτισμός χωρίς όνομα.

Ενας εφιάλτης και ταυτόχρονα κατάθεση αγάπης για το βιβλίο από τον ουμανιστή Τριφό στο κλασικό «Φαρενάιτ 451».

Ο Φρανσουά Τριφό περιγράφει ένα Ολοκαύτωμα που έχει στόχο τα βιβλία και τους αναγνώστες, μεταφέροντας ρεαλιστικά στην οθόνη το ομότιτλο μυθιστόρημα του Ρέι Μπράντμπερι.

Στο φουτουριστικό «Φαρενάιτ 451» (1966) η γραφή και η ανάγνωση είναι ένας απαγορευμένος κώδικας επικοινωνίας. Τα βιβλία είναι η μεγάλη απειλή για την εξουσία και ο άνθρωπος, που έχει ξεχάσει να διαβάζει, ένα άβουλο γρανάζι σε μια ομοιόμορφη και πειθαρχημένη κοινωνία. Τα φλογοβόλα καίνε βιβλία. Παράλληλα, τα αντικαταθλιπτικά χάπια και οι οθόνες της τηλεόρασης, που παίζουν κάτι σαν διαδραστική σαπουνόπερα, προοιωνίζονται τον θαυμαστό νέο κόσμο του μέλλοντος.

Το «Φαρενάιτ 451» είναι ένας εφιάλτης χωρίς τίτλο, αλλά με μια φευγαλέα αίσθηση μοντερνισμού. (Η ταινία αρχίζει με διαδοχικά ζουμ σε κεραίες τηλεόρασης σε στέγες σπιτιών και με ένα σπικάζ με το οποίο ανακοινώνονται, σαν από μεγάφωνο σε στρατόπεδο, ο τίτλος της ταινίας και τα ονόματα των συντελεστών της.) Ενα σχόλιο για τον ολοκληρωτισμό, που εδώ δεν έχει ευδιάκριτη ετικέτα (η σημειολογία της ταινίας παραπέμπει άλλοτε στους ναζί και άλλοτε στον Στάλιν) και μια κατάθεση αγάπης για το βιβλίο από τον ουμανιστή Τριφό. Σε αυτόν τον εφιάλτη τα βιβλία καίγονται γιατί ο άνθρωπος πρέπει να ξεχάσει να ονειρεύεται. «Τα βιβλία δεν έχουν να πουν τίποτα. Είναι ιστορίες για ανθρώπους που δεν υπήρξαν. Αυτοί που τα διαβάζουν θέλουν να ζήσουν με τρόπους που δεν θα μπορέσουν», αποφαίνεται ένας αρχιπυροσβέστης.

Μια μικρή λεπτομέρεια. Στο «Φαρενάιτ 451», οι πυροσβέστες δεν είναι για να σβήνουν φωτιές, αλλά για να βάζουν φωτιές σε βιβλία. Ενας απ’ αυτούς, ο Μόνταγκ, ανακαλύπτει ποιος πραγματικά είναι όταν μια μέρα θα γνωρίσει τυχαία μια ακτιβίστρια που μοιάζει με την καταθλιπτική γυναίκα του. Ο Μόνταγκ νιώθει μια παράξενη έλξη προς την άγνωστη γυναίκα και στη συνέχεια δοκιμάζει κρυφά να συλλαβίσει τον πρόλογο ενός βιβλίου του Ντίκενς. Μετά τον πειρασμό έρχεται ο εθισμός και ο ίλιγγος. Ο Τριφό διηγείται την ιστορία του καλού πυροσβέστη Μόνταγκ σαν ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας με χιτσκοκικό σασπένς.

Η πρώτη έγχρωμη ταινία του Φρανσουά Τριφό είναι αγγλική παραγωγή και έχει ως πρωταγωνιστές τον Οσκαρ Βέρνερ και την Τζούλι Κρίστι. Το σενάριο βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Ρέι Μπράντμπερι. Η εξαιρετική φωτογραφία είναι του Νίκολας Ρεγκ και η μουσική του Μπέρναρντ Χέρμαν. Σε ένα μέλλον που δεν προσδιορίζεται, οι άνθρωποι απαγορεύεται να γράφουν και να διαβάζουν και η γλώσσα διδάσκεται μόνον προφορικά. Η τηλεοπτική εικόνα, που χρησιμοποιείται για κρατική προπαγάνδα και αποχαύνωση, έχει επιβληθεί. Τα βιβλία καίγονται από ομάδες πυροσβεστών και οι αναγνώστες διώκονται. Οσοι ξεφεύγουν από τους πυροσβέστες, βρίσκουν καταφύγιο σε ένα δάσος. Εκεί, ο καθένας από τους αυτοεξόριστους αναγνώστες απομνημονεύει το αγαπημένο του βιβλίο. Στην κλίμακα Φαρενάιτ, το 451 είναι οι βαθμοί που αντιστοιχούν στη θερμοκρασία ανάφλεξης του χαρτιού.

Του Δημητρη Μπουρα

21 Σεπ 2009

Λαμπει η Βιβλιοθηκη της «Καιτης Λασκαριδη» στον Πειραια

Το κοινωφελές πολιτιστικό ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη» συστάθηκε την άνοιξη του 2007, με προεδρικό διάταγμα και τις υπογραφές των υπουργείων Παιδείας, Πολιτισμού, Οικονομικών και Ναυτιλίας. Ιδρυτές του, ο Πάνος και η Μαριλένα Λασκαρίδη.

Σκοπός του ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη» είναι η προαγωγή σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο του ελληνικού πολιτισμού γενικά και ιδιαίτερα των ελληνικών γραμμάτων και της ιστορικής και ναυτικής έρευνας, καθώς και η λειτουργία βιβλιοθήκης με την επωνυμία «Καίτη Λασκαρίδη».

image Η Βιβλιοθήκη «Καίτη Λασκαρίδη» ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Λασκαρίδη το 1993, στη μνήμη της συζύγου του, και είχε έδρα ένα νεοκλασικό κτήριο του 19ου αιώνα στην περιοχή του Ν. Φαλήρου.

Η λειτουργία της Βιβλιοθήκης, μετά τη σύσταση του ιδρύματος και τη μεταφορά του σε ιδιόκτητο νεοκλασικό κτήριο στον Πειραιά, ενσωματώθηκε στο ίδρυμα. Σήμερα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργική ανάπτυξη. Διαθέτει πλέον 25.000 τίτλους βιβλίων, οι οποίοι καλύπτουν τις κατηγορίες παγκόσμια, σύγχρονη και κλασική λογοτεχνία, φιλοσοφία, θρησκειολογία, κοινωνικές, θετικές, θεωρητικές και εφαρμοσμένες επιστήμες, καλές τέχνες, ιστορία, γεωγραφία, πληροφοριακό υλικό γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος, 118 τίτλους περιοδικών που αφορούν τη λογοτεχνία και τη ναυτιλία, καθώς επίσης έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό σχετικό με τις δραστηριότητές της. Το παιδικό και εφηβικό τμήμα περιλαμβάνει τις ίδιες κατηγορίες και διαθέτει 7.000 τίτλους.

Κάθε χρόνο το ίδρυμα διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το 2008 Ομάδα της Βιβλιοθήκης επισκέφτηκε σχολεία πυρόπληκτων περιοχών των Νομών Ηλείας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας. Στις 4 επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν, παρακολούθησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα συνολικά 4.979 μαθητές και των δύο βαθμίδων. Το 2009 προγραμματίζεται εκπαιδευτική επίσκεψη σε σχολεία δυσπρόσιτων περιοχών του Νομού Ιωαννίνων.

Τον Οκτώβριο του 2009 θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στον χώρο της Βιβλιοθήκης Λέσχη ανάγνωσης. Υπεύθυνος της Λέσχης ανάγνωσης θα είναι ο συγγραφέας και κριτικός Μάνος Κοντολέων.

Διαθέτει σύγχρονες αίθουσες μελέτης, τμήμα δανεισμού, αρχείο, συλλογή σπάνιων βιβλίων, εκθεσιακό χώρο και αίθουσα διαλέξεων και σεμιναρίων, με σύγχρονες οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις.

Στελεχώνεται από γραμματεία και εκπαιδευμένο προσωπικό για την εξυπηρέτηση του κοινού και τη λειτουργία όλων των προγραμμάτων.

via

Αντιδρασεις απο τους Αλβανους της ΠΓΔΜ για τη «Μακεδονικη Εγκυκλοπαιδεια»

image Οι Αλβανοί των Σκοπίων αντιδρούν γιατί στην εγκυκλοπαίδεια αναφέρεται ότι εγκαταστάθηκαν βιαίως στα εδάφη της ΠΓΔΜ.

Πληθώρα αντιδράσεων από αλβανικούς κύκλους προκάλεσε η έκδοση της αποκαλούμενης «Μακεδονικής Εγκυκλοπαίδειας» από την Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών της ΠΓΔΜ (MANU)

Τα επίμαχα σημεία που προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις Αλβανών της ΠΓΔΜ εντοπίζονται σε κεφάλαιο της εγκυκλοπαίδειας που αφορά κυρίως τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ.

Στην εγκυκλοπαίδεια αναφέρεται ότι οι Αλβανοί εγκαταστάθηκαν βιαίως τον 16ο αιώνα σε εδάφη της σημερινής ΠΓΔΜ, εκτοπίζοντας τους ντόπιους κάτοικους, κάτι που αμφισβητείται έντονα από τους Αλβανούς οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι αυτόχθονος λαός στην ΠΓΔΜ. Οι Αλβανοί, στην εγκυκλοπαίδεια, αναφέρονται και ως «Σίπταρι», χαρακτηρισμός που θεωρείται προσβλητικός γι΄αυτούς.

Ακόμη αναφέρεται ότι οι Αλβανοί αντάρτες του UCK στην ΠΓΔΜ -οι οποίοι το 2001 ενεπλάκησαν σε πολύμηνες ένοπλες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ, διεκδικώντας περισσότερα δικαιώματα για τους Αλβανούς της χώρας- εκπαιδεύτηκαν από Αμερικανούς και Βρετανούς ειδικούς.

Για την τελευταία αναφορά αντέδρασε έντονα και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ κάνοντας λόγο για « ψευδεπίγραφες, αβάσιμες και απαράδεκτες αξιώσεις της MANU».

Από την πρεσβεία των ΗΠΑ, ακόμη εξέφρασαν την «απογοητεύσή» τους για την MANU η οποία «επιχείρησε να εμπλέξει τις ΗΠΑ σε γελοίες υποθέσεις».

Ανάλογες αντιδράσεις υπήρξαν και από την πρεσβεία της Μ.Βρετανίας στην ΠΓΔΜ.

Στην ίδια εγκυκλοπαίδεια, o Αλί Αχμέτι, ηγέτης των Αλβανών ανταρτών του UCK το 2001 και νυν αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος, χαρακτηρίζεται ως προσωπικότητα που «διαδραμάτισε αμφιλεγόμενο ρόλο το 2001 τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς».

Από το DUI ανέφεραν ότι θα υποβάλλουν μήνυση κατά της ΜΑΝU για τις «άθλιες», όπως τις χαρακτήρισαν αυτές αναφορές.

Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν και από διανοούμενους Αλβανούς και αλβανικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στην Αλβανία, οι οποίοι σημείωσαν ότι οι αναφορές αυτές της MANU, «θέτουν εκ νέου σε κίνδυνο τις διεθνοτικές σχέσεις στην ΠΓΔΜ » και ζήτησαν την απόσυρση της εγκυκλοπαίδειας αυτής.

Για το όλο ζήτημα που ανέκυψε, ρωτήθηκε σήμερα και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος απέφυγε να σχολιάσει οτιδήποτε και παρέπεμψε στη MANU.

Η παρουσίαση της εγκυκλοπαίδειας αυτής έγινε την Πέμπτη, στα Σκόπια, παρουσία του πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι.

Από το σύγγραμμα αποστασιοποιήθηκαν οι Αλβανοί διανοούμενοι, μέλη της ΜΑΝU, οι οποίοι αποχώρησαν κατά την συγγραφή της εγκυκλοπαίδειας, διαφωνώντας για τις αναφορές που σχετίζονται με τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ.

via

20 Σεπ 2009

Linux: Γεννημα χακερς, θρεμμα για ολα τα ελευθερα λογισμικα

Tο Linux (Λίνουξ) είναι ένα πρωτότυπο λειτουργικό σύστημα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, το οποίο τεχνικά στηρίχθηκε στον κώδικα του συστήματος Unix.

Ο πιγκουίνος Tux, σήμα κατατεθέν του λειτουργικού συστήματος LinuxAναπτύχθηκε το 1991 από τον Φινλανδό φοιτητή και χάκερ, Λίνους Τόρβαλντς, ο οποίος με βοήθεια πολλών εθελοντών προγραμματιστών (από χόμπι ή επαγγελματίες) μέσω του διαδικτύου, κατάφερε να δημιουργήσει έναν λειτουργικό σύστημα που ανταγωνίζεται πυρήνες λογισμικού μεγάλων εταιριών. Ο Τόρβαλντς και οι συνεργάτες του είχαν ένα κοινό στοιχείο: ήταν όλοι τους χάκερς*!

Το ξεκίνημα, τα εμπόδια και ο "νονός"

Tο Linux είχε σαν πρότυπο το Minix, ένα άλλο λειτουργικό τύπου Unix, το οποίο είχε αναπτύξει ο προγραμματιστής, Άντριου Τάνενμπαουμ, για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ο τελευταίος, όμως, δεν επέτρεψε την τροποποίηση και επέκταση του Minix και για το λόγο αυτό, ο Τόρβαλντς δημιούργησε εξαρχής έναν πυρήνα για το αντικαταστήσει. Αρχικά ο πυρήνας αυτός ονομάστηκε FreaX (από τους όρους free και freak, με την κατάληξη X να υποδηλώνει ένα σύστημα τύπου Unix).

Όμως, «νονός» του συστήματος ήταν ο επίσης Φινλανδός, Άρι Λέμκε, ο οποίος και βάφτισε το πρωτοποριακό λειτουργικό σύστημα με το όνομα «Linux». Αν και η προσπάθεια δημιουργίας του Linux άρχισε το 1991, η δημιουργία ενός ελεύθερου λειτουργικού συστήματος χωρίς περιορισμούς στον τελικό χρήστη, είχε ξεκινήσει παλαιότερα από τον Ρίτσαρντ Στώλλμαν, ιδρυτή του “Free Software Foundation” και του “GNU project”. Έτσι, το Linux είχε στο ξεκίνημά του ένα ολόκληρο σύστημα να βασιστεί.

Το παρόν και η ελληνική δημιουργικότητα στο Linux

Στις μέρες μας, το Linux αποτελεί την εναλλακτική λύση απέναντι σε λειτουργικά συστήματα όπως τo Microsoft Windows και το MacOS. Η ανάπτυξή του στηρίζεται καθαρά στην εθελοντική προσπάθεια, ενώ οι περισσότερες από τις διανομές του παρέχονται δωρεάν ή και ελεύθερα στον χρήστη.

Οι πιο δημοφιλείς από αυτές είναι:

Debian GNU/Linux: Οργανωμένη από μια ομάδα εθελοντών, είναι η διανομή με τα περισσότερα πακέτα σήμερα. Είναι η μοναδική που αποτελείται μόνο από ελεύθερα πακέτα.

Ubuntu Linux : Ίσως η πιο δημοφιλής διανομή αυτή τη στιγμή. Βασίζεται στο Debian και είναι πολύ φιλική προς το χρήστη.

Αξιοσημείωτη είναι και η ελληνική παρουσία και δημιουργικότητα στο Linux, με διανομές όπως η Zeus, η Slackel, ο Monomaxos και η Knoppel.

*Προς αποφυγήν παρερμηνειών ο ορισμός του χάκερ (hacker) διαφοροποιείται σημαντικά από τον ορισμό του κράκερ (cracker). Σύμφωνα με το δίκτυο επιστημονικής ορολογίας Wordnet, ο χάκερ είναι ένας προγραμματιστής, ο οποίος ανταμείβεται από την προσωπική του εργασία στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Μπορεί να θεωρεί πρόκληση το να εισβάλει σε ένα υπολογιστικό σύστημα, ωστόσο δεν έχει σκοπό να προξενήσει κακό. Αντίθετα, ο κράκερ, ορίζεται ως ένας αμοραλιστής χάκερ, ο οποίος εισβάλλει σε υπολογιστικά συστήματα, με σκοπό να καταστρέψει και να προξενήσει σύγχυση.

του Χρήστου Παναγόπουλου

19 Σεπ 2009

Tρεις φοιτητες τραυματιες απο επιθεση χουλιγκανς στη Βιβλιοθηκη του ΑΠΘ


Τρεις φοιτητές τραυματίστηκαν σήμερα το μεσημέρι όταν ομάδα αγνώστων με κράνη και λοστούς εισέβαλε στη βιβλιοθήκη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και άρχισε να χτυπά αδιακρίτως όποιον έβρισκε μπροστά της.

Ένας εκ των τριών φοιτητών έχει τραυματιστεί σοβαρά, ενώ... ζημιές προκλήθηκαν και στο χώρο της βιβλιοθήκης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες «αναζητούσαν μέλη της ΔΑΠ που είχαν χτυπήσει κάποιον φίλο τους».

Οι δυο τραυματίες φοιτητές διακομίσθηκαν αρχικά στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου που εφημέρευε. Αργότερα, στο νοσοκομείο διακομίστηκε κι ένας τρίτος φοιτητής από τη βιβλιοθήκη.

Πηγή:Ελευθεροτυπία 18/9/09

Ολα οσα πρεπει να γνωριζετε για το ελευθερο λογισμικο

Τ ις βλέπουμε διαρκώς μπροστά μας, στον υπολογιστή του σπιτιού, στο laptop, στο γραφείο. Τις χρησιμοποιούμε κατά την περιήγησή μας στο διαδίκτυο, κατά την επεξεργασία ενός κειμένου ή την αναπαραγωγή ενός βίντεο, όμως η ονομασία τους μάς προβληματίζει, ιδίως όταν την ακούμε για πρώτη φορά. Το enet.gr, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού, βουτά στα «άδυτα» του ελεύθερου λογισμικού και σας ξεναγεί στον καινοτόμο κόσμο των εφαρμογών ανοικτού κώδικα μέσα από μια σειρά ερωταπαντήσεων.

Τί είναι το ελεύθερο λογισμικό και το λογισμικό ανοικτού κώδικα;

Το ελεύθερο λογισμικό και το λογισμικό ανοικτού κώδικα είναι εφαρμογές, των οποίων η άδεια επιτρέπει στον καθένα να τις διαβάσει, να τις τροποποιήσει αλλά και να τις διαθέσει σε τρίτους χωρίς περιορισμούς.

Σε ποιούς απευθύνεται;

Σε όλους τους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών και κυρίως σε εκείνους που αγαπούν την ελεύθερη έκφραση και τη δημιουργία.

Τι παραπάνω προσφέρουν τα ελεύθερα λογισμικά από τα προγράμματα κλειστού λογισμικού;

Τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από την χρήση του ελεύθερου λογισμικού είναι πολλαπλά.

Καταρχάς, καταργούν την απαίτηση για διαρκή αναβάθμιση του εξοπλισμού (hardware). Σε αντίθεση με τα κλασικές εφαρμογές κλειστού λογισμικού, καλύπτουν χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά στην επεξεργαστική ισχύ, τη μνήμη και το γραφικό περιβάλλον ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, ένα πολύ μεγάλο μέρος των αναγκών των χρηστών.

Το ανοικτό λογισμικό μπορεί να τροποποιηθεί εύκολα και να επαναχρησιμοποιηθεί, ενώ έχει χαμηλό κόστος, μιας και η διανομή του γίνεται δωρεάν. Καθένας από τους χρήστες μπορεί να μελετήσει τον κώδικά του, να τον βελτιώσει και να συμβάλει στη διάδοση της γνώσης.

Το πιο σημαντικό στοιχείο του είναι η συμβολή του στην ανάπτυξη της εγχώριας τεχνογνωσίας, προϊόντων και υπηρεσιών αλλά και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η επιτυχία του συνίσταται στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών και πληροφοριών που έχει δημιουργήσει το διαδίκτυο στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.

Ποιες είναι οι πιο γνωστές εφαρμογές ανοικτού κώδικα;

Mozilla Firefox: περιηγητής ιστοσελίδων

OpenOffice.org: εφαρμογή επεξεργασίας κειμένων, λογιστικών φύλλων, παρουσιάσεων και επιτραπέζιας έκδοσης

VLC: πρόγραμμα αναπαραγωγής αρχείων βίντεο

GIMP: πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων και φωτογραφιών

RSSOwl: πλατφόρμα RSS

Thunderbird: πρόγραμμα επεξεργασίας και αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείο (email)

GNucleus: πρόγραμμα διαμοιρασμού αρχείων από χρήστη σε χρήστη (peer to peer)

του Χρήστου Παναγόπουλου

18 Σεπ 2009

ΑΤΜ ψηφιακων βιβλιων ετοιμαζει η Google

Η Google ανακοίνωσε ότι θα δώσει τη δυνατότητα στους αναγνώστες να τυπώνουν αστραπιαία (ένα βιβλίο 300 σελίδων μέσα σε τέσσερα μόλις λεπτά!) ένα μεγάλο μέρος από τη δημιουργούμενη τεράστια ψηφιακή βιβλιοθήκη της. Η κίνηση, η οποία αφορά κατ' αρχήν τα βιβλία εκείνα -περίπου 2 εκατ.- που δεν προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα (copyright), αποσκοπεί στο να αμβλύνει περαιτέρω τις εναντίον της αντιδράσεις για την πρωτοβουλία της να ψηφιοποιεί και να πουλά online τα βιβλία.

Η απόφαση για άμεση εκτύπωση των βιβλίων, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, αποτελεί μια αναγνώριση από τη Google του γεγονότος ότι πολλοί άνθρωποι προτιμούν να διαβάζουν τα βιβλία τους τυπωμένα και όχι online σε υπολογιστή ή σε κάποιο e-reader, όπως της Amazon ή της Sony.

Η Google υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την εταιρία On Demand Books (Βιβλία κατά Παραγγελία), κατασκευάστρια της γρήγορης εκτυπωτικής μηχανής ("Espresso Book Machine"), που αν και έχει ήδη μια ζωή μερικών χρόνων πίσω της, τώρα πια αναμένεται να γνωρίσει μέρες…δόξας, καθώς πολλοί αναγνώστες αναμένεται να ζητήσουν την εκτύπωση δυσεύρετων και εξαντλημένων βιβλίων, που η Google θα διαθέτει πλέον σε ψηφιακή μορφή.

Ακόμα κι ένα μοναδικό αντίτυπο κάποιου βιβλίου αν υπάρχει σε κάποια βιβλιοθήκη του κόσμου και η Google το έχει ψηφιοποιήσει, ο αναγνώστης θα μπορεί να το επαναφέρει σε τυπωμένη μορφή χάρη στην εκτυπωτική μηχανή και μάλιστα σε χρόνο…εσπρέσο.

Τα ετοιμοπαράδοτα χαρτόδετα βιβλία έχουν πολύ καλή ποιότητα και έγχρωμο εξώφυλλο και δεν μπορεί να τα ξεχωρίσει κανείς από αυτά που πουλιούνται σε ένα βιβλιοπωλείο. Οι μηχανές της On Demand Books βρίσκονται ήδη σε διάφορες χώρες (ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Αγγλία, Αίγυπτος-Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας), κυρίως σε καταστήματα πανεπιστημιακών εκδόσεων, βιβλιοθηκών και βιβλιοπωλείων. Τα βιβλία, που έχει ψηφιοποιήσει η Google, θα τυπώνονται από το "Espresso Book Machine" με συνιστώμενη τιμή 8 δολαρίων ανά αντίτυπο, αν και η τιμή μπορεί να καθορίζεται τελικά από τον λιανοπωλητή. Σύμφωνα με την On Demand Books, το μέσο κόστος παραγωγής-εκτύπωσης ενός ψηφιοποιημένου βιβλίου (χαρτί, μελάνη, κόλλα) είναι το πολύ τρία δολάρια για ένα βιβλίο 300 σελίδων.

Η On Demand Books θα παίρνει ένα δολάριο για κάθε βιβλίο που θα τυπώνεται και άλλο ένα δολάριο θα καταλήγει στα ταμεία της Google, η οποία έχει ήδη δηλώσει ότι θα δωρίζει το δικό της μερίδιο σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Το "Espresso Book Machine" -που έχει χαρακτηριστεί και "ΑΤΜ των βιβλίων"- κοστίζει σχεδόν 100.000 δολάρια, αν και η On Demand Books είναι διατεθειμένη να το διαθέτει στους λιανοπωλητές (βιβλιοπωλεία κλπ) με μακροχρόνια ενοικίαση (λίζινγκ).

Η εταιρία προσδοκά να έχει εγκαταστήσει 35 - 40 τέτοια μηχανήματα σε όλο τον κόσμο μέχρι τις αρχές του 2010 και ήδη ετοιμάζει μια νέα έκδοση του μηχανήματος, για πλήρως έγχρωμες εκδόσεις (και όχι μόνο το εξώφυλλο όπως τώρα), που θα είναι έτοιμη σε περίπου έξι μήνες.

Τα 2 εκατ. βιβλία που δεν έχουν copyright, αφορούν εκδόσεις πριν το 1923, βρίσκονται σε διάφορες γλώσσες και περιλαμβάνουν από έργα πολύ γνωστών συγγραφέων (Σέξπιρ, Ντίκενς, Μπαλζάκ, Ρουσό, Τουέην, Ουγκό κ.α.) μέχρι βιβλία ξεχασμένων (αλλά όχι κατ' ανάγκην ασήμαντων) συγγραφέων. Αν η Google κερδίσει την υπόθεση που εκκρεμεί στα αμερικανικά δικαστήρια, τότε θα μπορεί να κάνει διαθέσιμα για εκτύπωση πολλά ακόμη εκατομμύρια βιβλία που έχουν μεν copyright, αλλά έχουν εξαντληθεί και δεν ξαναεκτυπώνονται.

Μέχρι στιγμής η Google έχει ψηφιοποιήσει περίπου 6 εκατ. βιβλία, που βρίσκονται εκτός κυκλοφορίας. Τα βιβλία αυτά μπορούν να διαβαστούν δωρεάν online και να τυπωθούν στον εκτυπωτή του χρήστη σε μορφή εγγράφου Acrobat pdf.

via

17 Σεπ 2009

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΡΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΕΛΑΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (19/9/09)

 

image Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη
διοργανώνει ημερίδα με θέμα:

Ο ποιητής Γιώργος Σαραντάρης και το έργο του.
Η προσφορά της Σοφίας Σκοπετέα, με τη δίτομη έκδοση της Βικελαίας Βιβλιοθήκης.

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009, ώρα 11.00
στην αίθουσα της οδού Ανδρόγεω

  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

image

16 Σεπ 2009

Παγκοσμια Ημερα Ελευθερου Λογισμικου (19/9)

Η Ένωση Ελλήνων Χρηστών & Φίλων Linux Ελλάδος (Hellug), η κοινότητα Linux της
Θεσσαλονίκης (Thelug), της Λάρισας (LinuxTeam) και των Χανίων (Chania-Lug),
σας προσκαλούν αυτό το Σάββατο (19/09) να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα
Ελεύθερου Λογισμικού.

Δράσεις θα πραγματοποιηθούν στις εξής πόλεις:

- Αθήνα: Πύλη Πολυτεχνείου (Στουρνάρα) απ' τις 11.00
- Θεσσαλονίκη (Λευκός Πύργος) απ' τις 12.00
- Λάρισα (Κεντρική Πλατεία) απ' τις 11.00
- Χανιά (Πλατεία Δημοτικής Αγοράς) απ' τις 17.00

Στα πλαίσια των δράσεων αυτών, θα μοιραστεί υλικό απ' τις αγαπημένες σας
διανομές, ενημερωτικό υλικό, καθώς και opendiscs (ελεύθερο λογισμικό για τον
κόσμο των κλειστών λειτουργικών συστημάτων). Το υλικό αυτό διατίθεται απ' την
Εταιρία ΕΛ/ΛΑΚ, την Canonical μέσω της κοινότητας ubuntu-gr, καθώς κι απ' το
προσωπικό μεράκι των διοργανωτών.

via

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΛΑΤΣΗΣ: ΕΝΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Γιάννης Χαλάτσης Ο Γιάννης Χαλάτσης γεννήθηκε το 1957 στη Μαμουλάδα Ναυπάκτου. Το έτος 1982 αποφοίτησε από το Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας του ΤΕΙ Αθήνας και το 1986 αποφοίτησε από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστήμιου.

Από το 1985 εργάζεται ως βιβλιοθηκονόμος στην Παπαχαραλάμπειο Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου.

Είναι πατέρας δυο κοριτσιών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα βιβλιοθηκονομίας και τοπικής ιστορίας.

------------------------------------------------

Γάννης  Χαλάτσης, Ο κόσμος της ακτοπλοΐας στον Κορινθιακό κόλπο: η θάλασσα, η επικοινωνία και τα μικροεπαγγέλματα, Ναύπακτος 2008.

Ο κόσμος της παράκτιας ακτοπλοΐας ήταν ένας κόσμος μαγικός που ακροβατούσε μεταξύ στεριάς και θάλασσας. Ο κόσμος αυτός "μετέφερε" πάνω στα ξύλινα σκάφη του πλήθος από βάσανα και καημούς των μετακινούμενων βιοπαλαιστών. Είναι αυτός που, με πολύ κόπο και χειρονακτική δουλειά, έφερε κοντά τους πληθυσμούς των απέναντι ακτών του Κορινθιακού κόλπου και βοήθησε στην επικοινωνία των Ρουμελιωτών με τους Μοραΐτες.

Γι' αυτόν τον κόσμο οι μνήμες λιγοστεύουν και σε λίγο, με το πέρασμα του χρόνου, θα ξεχαστούν. Στο παρόν έντυπο γίνεται μια προσπάθεια καταγραφής του κόσμου της παράκτιας ακτοπλοΐας και διατήρησης της ναυτικής μνήμης των κατοίκων, κυρίως των βόρειων παράλιων περιοχών, του Κορινθιακού κόλπου.

Your browser may not support display of this image.To “Ο κόσμος της ακτοπλοΐας στον Κορινθιακό κόλπο” είναι ένα καλαίσθητο βιβλίο, των  368 σελίδων, που καλύπτει τις  ναυτικές δραστηριότητες των  δύο τελευταίων αιώνων στα βόρεια παράλια του Κορινθιακού κόλπου. Βασίζεται σε προφορικές μαρτυρίες ανθρώπων που ασχολήθηκαν με την παράκτια ακτοπλοΐα και σε έρευνα στα παλιά νηολόγια του λιμανιού της Πάτρας. Τα κείμενα εμπλουτίζονται από 125 παλιές και σπάνιες ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Γίνεται λεπτομερής αναφορά στις ναυτικές δραστηριότητες της παράκτιας ακτοπλοΐας του Κρυονερίου, της Κάτω Βασιλικής, του Σοποτού, του Αντιρρίου, της Ναυπάκτου, του Μοναστηρακίου, του Μαραθιά, της Σεργούλας, των Τριζονιών, της Ερατεινής, του Γαλαξιδίου και της Ιτέας.

Η έκδοση αυτή επιχορηγήθηκε από το Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής  Ανάπτυξης του Κορινθιακού κόλπου.

------------------------------------------------

Γιάννης  Χαλάτσης, Διαδρομές του παρελθόντος στη Ναυπακτία και τη Δωρίδα: οδικό δίκτυο, γεφύρια, χάνια, Ναύπακτος 2009, 432 σελ.

Your browser may not support display of this image. Χάνι Λόη, χάνι Πλούμη, χάνι Παπαδιάς, χάνι Ρέρεσι, χάνι Κολαντζή, χάνι Καρανάσου, χάνι Σκορδά, χάνι Λιόλιου, χάνι Πυλαρινού. Είναι μερικά από τα ενενήντα χάνια που λειτούργησαν στη Ναυπακτία και τη Δωρίδα μέχρι τα μισά του εικοστού αιώνα. Στα χάνια αυτά μας ταξιδεύει στο καινούργιο του βιβλίο ο Γιάννης Χαλάτσης με τίτλο «Διαδρομές στο παρελθόν στη Ναυπακτία και τη Δωρίδα». Πρόκειται για ένα όμορφο ταξίδι στο πρόσφατο παρελθόν στην αγροτική κοινωνία της ορεινής ζώνης των βόρειων ακτών του Κορινθιακού κόλπου.

Η έκδοση αυτή επιχορηγήθηκε από το Δήμο Πυλήνης και το Ίδρυμα Γεωργίου και Μαρίας Αθανασιάδη – Νόβα.

Οι  δυο παραπάνω εργασίες είναι μελέτες  εθνολογικού και  λαογραφικού ενδιαφέροντος  με πλούσιο πρωτογενές υλικό. Περιέχουν  προφορικές μαρτυρίες  ηλικιωμένων, φωτογραφίες  από αρχεία οικογενειών  και καταλήγουν με μια κοινωνιολογική προσέγγιση της αγροτικής τοπικής κοινωνίας στη φάση του περάσματος από την αυτοκατανάλωση στην κοινωνία της αγοράς.

------------------------------------------------

Άλλα έργα του Γιάννη Χαλάτση:

 • Ανακαλύψτε τη Ναυπακτία: Ναύπακτος, Αποδοτία, Πλάτανος, Πυλήνη: Φυσικό περιβάλλον, αξιοθέατα, διαδρομές (2006)
 • Ναύπακτος και Ορεινή Ναυπακτία (2004)
 • Ναύπακτος: εικαστικές απεικονίσεις (2004)
 • Λογοτέχνες της λιμνοθάλασσας / επιμ. Γ. Λαουρδέκης, Ν. Κοκολιού, Γιάννης Χαλάτσης (2002)
 • Το Επαχτίτικο παζάρι : Ιστορική και λαογραφική προσέγγιση της εμποροπανήγυρης Ναυπάκτου / Γιάννη Βαρδάκουλα - Θωμά Παναγιωτόπουλου - Γιάννη Χαλάτση (2000)
 • Κινητή βιβλιοθήκη: Η βιβλιοθήκη που πάει να συναντήσει το κοινό της (1997)
 • Οδωνυμικά Ναυπάκτου : Συνοδοιπορώντας με την Ιστορία στους δρόμους της πόλης / Γιάννη Χαλάτση, & Ζωή Καζανά (1997)
 • Αλφαβητικός κατάλογος θεματικών περιγραφέων / επιμέλεια Γιάννης Γεωρ. Χαλάτσης (1999)
 • Ο Δημήτριος Παπαχαραλάμπους και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου (1995)
 • Μαμουλάδα Ναυπακτίας : Χθες-Σήμερα-Αύριο (1995)
 • Ναύπακτος: οδηγός πληροφόρησης (1991)


15 Σεπ 2009

Nεο ΔΣ στον Οργανισμο Παιδικων και Εφηβικων Βιβλιοθηκων

Υστερα από τις παραιτήσεις των Χαρίκλειας Κατσαμπή του Δημητρίου, Ιδιωτικής Υπαλλήλου, Βασιλικής Παπάζογλου−Οικονόμου του Ελευθέριου, Νομικού και Ελένης Τζανετάκου του Σπυρίδωνος Διευθύντριας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης. από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών»., ο υπ. Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος διόρισε :

1) την Σταματία Παπαναστασίου του Δημητρίου, Πολιτική Επιστήμονα σε αντικατάσταση της Χαρίκλειας Κατσαμπή του Δημητρίου, Ιδιωτικής Υπαλλήλου

2) την Φρόσω Βαγή του Παναγιώτη, Σχολική Σύμβουλο σε αντικατάσταση της Βασιλικής Παπάζογλου − Οικονόμου του Ελευθερίου, Νομικού

3) τον Δημήτριο Καραμήτο του Νικολάου, Δάσκαλο σε αντικατάσταση της Ελένης Τζανετάκου του Σπυρίδωνος, Διευθύντριας της Δημόσιας Κεντρικής ΒιβλιοθήκηςΣπάρτης

4) τον Χρήστο Λάζο του Γεωργίου, Συγγραφέα − Μεταφραστή, σε αντικατάσταση του Χρήστου Ζαχαράκη του Γεωργίου Πρέσβη ε.τ., πρώην Ευρωβουλευτή

5) την Αθανασία Αλωνιστιώτου του Γεωργίου, Δημοσιογράφο, σε αντικατάσταση του Κωνσταντίνου Κουκλέλη του Αλεξάνδρου, Οικονομολόγου

6) τον Ευστάθιο Ποταμίτη του Στυλιανού Δικηγόρο, σε αντικατάσταση του Ζαχαρία Χατζηπαναγιώτου του Ιωάννη, Οικονομολόγου.

via

14 Σεπ 2009

Libraries in Second Life

Προταση για online πληρωμες εφημεριδων απο την Google

Η εταιρεία παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών, Google κατέθεσε στο εργαστήρι Δημοσιογραφίας Νίμαν του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ πρόταση για την ανάπτυξη πλατφόρμας online πληρωμών.

Το Νίμαν δημοσίευσε την πρόταση της Google στη σχετική του ιστοσελίδα, και περιγράφει την πρωτοβουλία της εταιρείας ως «έκπληξη», δεδομένης της σχέσης της με την αγορά των εφημερίδων.

Η υπηρεσία συγκέντρωσης ειδήσεων της Google έχει προκαλέσει την αντίδραση των Αμερικανών εκδοτών, καθώς αφαιρεί επισκεψιμότητα από τις ιστοσελίδες των εφημερίδων.

Η Google από την άλλη αντικρούει την κριτική θεωρώντας ότι στην ουσία παρέχει δωρεάν υπηρεσία στις εφημερίδες, οδηγώντας χρήστες στις ιστοσελίδες τους.
Με τα διαφημιστικά έσοδα και την κυκλοφορία των εφημερίδων σε καθοδική τροχιά, οι εκδότες στις ΗΠΑ αναζητούν τρόπους χρέωσης του περιεχομένου που δημοσιεύουν στο Ίντερνετ, σε μια προσπάθεια στην οποία συμμετέχει και η Ένωση Εφημερίδων της Αμερικής (ΝΑΑ).

Η πρόταση της Google που κατατέθηκε στο Νίμαν, αναφέρει ότι η πλατφόρμα πληρωμών που αναπτύσσει η αμερικανική εταιρεία θα είναι διαθέσιμη τόσο για υπηρεσίες της εταιρείες αλλά και για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να εφαρμόσει συνδρομητικό μοντέλο στην ιστοσελίδα του, μέσα στο 2010.

via

11 Σεπ 2009

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΝΕΠ: “ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΥΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ” (12-16/10/09)

image
image

Η Ελλαδα στο χαρτη των Οπτικοακουστικων Αρχειων

image Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη μεταβατική περίοδο για τα οπτικοακουστικά αρχεία (Ο/Α) διεθνώς, καθώς η μετάβαση από τα αναλογικά μέσα αποθήκευσης στην ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού απαιτεί μια εκ βάθρων νέα προσέγγιση της αρχειοθέτησης, η διενέργεια για πρώτη φορά στην Ελλάδα του 40ού ετήσιου συνεδρίου της ΙΑSA αποτελεί σημαντικό γεγονός. Κατ’ αρχάς διότι διοργανώνοντας το νεοσύστατο ελληνικό Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο (ΕΟΑ) το διεθνές φετινό συνέδριο της ΙΑSA συμμετέχει πλέον ενεργά και στην πράξη ως ισότιμο μέλος των Ο/Α αρχείων άλλων χωρών.

imageΕπίσης, όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΟΑ Γιώργος Μπολάνης, η συμμετοχή σε αυτό το εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνοκρατικό συνέδριο αποτελεί μοναδική ευκαιρία προβολής του ΕΟΑ προκειμένου να γίνει ευρέως γνωστό τόσο στην Ελλάδα, όσο και στους αντίστοιχους διεθνείς φορείς που έχουν στη διάθεσή τους οπτικοακουστικό υλικό που ενδέχεται να ενδιαφέρει το Αρχείο. «Το πιο πολύτιμο απόκτημα του ΕΟΑ είναι ότι κατορθώσαμε να βάλουμε την Ελλάδα στον χάρτη των Ο/Α», τόνισε ο κ. Μπολάνης.

Το θέμα του συνεδρίου «Προς ένα νέο είδος αρχείου; Η ψηφιακή φιλοσοφία στα οπτικοακουστικά αρχεία» που θα πραγματοποιηθεί από τις 20 ώς τις 25 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο (Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών), αντικατοπτρίζει τον προβληματισμό των Ο/Α αρχείων παγκοσμίως την ώρα της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή.

Βασικές θεματικές ενότητες του συνεδρίου, όπως: «Αρχεία, Βιβλιοθήκες και Μουσεία. Η στιγμή της αλήθειας, η εποχή της σύγκλισης;», «Η εξαφάνιση του Αρχείου: η απώλεια της φυσικής παρουσίας μέσω της ψηφιοποίησης», «Ο ρόλος των Εθνικών Ο/Α αρχείων» και «Ηθική των ψηφιακών αρχείων», «Η αρχειοθέτηση του διαδικτύου και του Ο/Α περιεχομένου των αρχείων Νέων Μέσων (New Media)», αναδεικνύουν τα μείζονα διακυβεύματα της εποχής.

Στο συνέδριο συμμετέχουν 100 εμπειρογνώμονες (εκ των οποίων οι 26 είναι Ελληνες) από 30 και πλέον χώρες. Στο κλειστό συνέδριο θα συμμετάσχουν επίσης καθηγητές και φοιτητές από σχολές με συναφές αντικείμενο σπουδών.

Το ΕΟΑ ιδρύθηκε το 2006 με στόχο να αποτελέσει τον τόπο συγκέντρωσης του Ο/Α υλικού της χώρας, το οποίο θα προσφέρεται προς χρήση σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Σπυρος Γιανναρας

10 Σεπ 2009

Ηχογραφησεις της Βρετανικης Βιβλιοθηκης στο Διαδικτυο

image

Τα ιστορικά ηχητικά αρχεία της Βρετανικής Βιβλιοθήκης -28.000 ηχογραφήσεις- θα διοχετευτούν για ελεύθερη χρήση στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της διεύθυνσης της Βιβλιοθήκης.

Με μια πρώτη εκτίμηση, περισσότερα από 2.000 αφορούν σε ηχογραφήσεις καθαρά μουσικού χαρακτήρα και έχουν γίνει από ερευνητές, μουσικούς και ανθρωπολόγους.

Η διευθύνουσα του συγκεκριμένου αρχείου Janet Topp Fargion ανέφερε ότι πρόκειται για ηχογραφήσεις που, χονδρικά, ξεκινούν από την αρχή της ιστορίας καταγραφής του ήχου στα τέλη του 19ου αιώνα και για την ακρίβεια το 1898 όταν ο ανθρωπολόγος Alfred Cort Haddon σε έρευνα που διεξήχθη στην Αυστραλία ηχογράφησε Αβορίγινες να τραγουδούν.

Ακούστε: British Library's West African songs

via & via

9 Σεπ 2009

ΕΕΒΕΠ: ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΧΩΡΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΥΣ

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΧΩΡΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΥΣ

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

Η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης θέτει στην κρίση της βιβλιοθηκονομικής κοινότητας την ανακόλουθη στάση και τις ευκαιριακές πρακτικές του Υπουργείου Παιδείας στο ζήτημα των Σχολικών Βιβλιοθηκών.

Ενώ από το 2003 προβλέπεται η πρόσληψη 100 Βιβλιοθηκονόμων (50 ΠΕ & 50 ΤΕ) για την στελέχωση των σχολικών βιβλιοθηκών, το Υπουργείο Παιδείας προτίμησε κατ’ επανάληψη να ορίσει εκπαιδευτικούς ως υπευθύνους των σχολικών βιβλιοθηκών.

Παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Παιδείας για ενεργοποίηση της προκήρυξης που αφορούσε την πρόσληψη 100 επαγγελματιών πτυχιούχων Βιβλιοθηκονομίας δεν προχώρησε η υλοποίηση της, όταν μάλιστα οι θέσεις αυτές προβλέπονται από την υπάρχουσα νομοθεσία.

Το Υπουργείο Παιδείας με το δελτίο τύπου της 7/9/2009 επανέρχεται για μια ακόμα μια φορά στην ίδια τακτική και με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος καλεί εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να καλύψουν 171 θέσεις βιβλιοθηκονόμων, υπευθύνων σε ισάριθ μες σχολικές βιβλιοθήκες και με διετή μάλιστα θητεία, απαξιώνοντας για μια ακόμα φορά τις παρεχόμενες σπουδές από σχολές Βιβλιοθηκονομίας που λειτουργούν σε ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα και στέλνοντας εκατοντάδες πτυχιούχους των σχολών Βιβλιοθηκονομίας στην ανεργία.

Η στάση αυτή του Υπουργείου Παιδείας αποδεικνύει περίτρανα ότι δεν συνειδητοποιήθηκε ο ουσιαστικός ρόλος της σχολικής βιβλιοθήκης ως βασικού παράγοντα αναβάθμισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ότι η στελέχωση της με επαγγελματίες πτυχιούχους επιστήμονες της πληροφόρησης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων αναζήτησης, κρίσης και αξιοποίηση της πληροφορίας, διευκολύνοντας την μετατροπή της σε γνώση, όταν διεθνείς οργανισμοί, όπως η Ουνέσκο, ορίζουν ότι για την λειτουργία των σχολικών όπως και των άλλων ειδών βιβλιοθηκών απαιτείται η απασχόληση βιβλιοθηκονόμων.

Η ΕΕΒΕΠ καλεί την κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, να προχωρήσει στην ουσιαστική αναβάθμιση του θεσμού των σχολικών βιβλιοθηκών μέσα από την ένταξη τους σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο Εθνικής Πολιτικής Βιβλιοθηκών και να μεριμνήσει για την πρόσληψη πτυχιούχων βιβλιοθηκονόμων η παρουσία των οποίων είναι αναγκαία για την οργάνωση και την εύρυθμη λειτουργία τους.

Για το ΔΣ της ΕΕΒΕΠ

 

Η Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Χ. Κυριακοπούλου

Δημ. Πολίτης

8 Σεπ 2009

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΝΕΠ “ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ”

Το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ υλοποιεί επιμορφωτικά προγράμματα με τίτλο «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ» από 5/10//2009 έως 18/12/2009 στη Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Λάρισα, Πάτρα, Τρίπολη, Λαμία και Χαλκίδα, για εργαζόμενους στις Δημόσιες, Δημοτικές και Σχολικές Βιβλιοθήκες.

image
image
image
image
image

7 Σεπ 2009

Προσκληση εκδηλωσης ενδιαφεροντος για τη στελεχωση των νεων βιβλιοθηκων σχολικων μοναδων Β/θμιας Εκπαιδευσης

Από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι καλούνται οι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να υποβάλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση 171 θέσεων Υπευθύνων στις νέες Σχολικές Βιβλιοθήκες Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων με διετή θητεία. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την ενημέρωσή τους.

Δείτε τη σχετική εγκύκλιο εδώ

via

Αμαν πια με το http://blogs.sch.gr/ !!!

image

Σκέφτομαι πολύ σοβαρά να επιστρέψουμε στο blogger της Google ή να εγκαταστήσουμε το wordpress στο δικό μας server! :(((

Το http://blogs.sch.gr/ του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου όλο προβλήματα είναι! Πάλι από χθες:

This program cannot display the webpage

Άσε που έχω κατεβάσει ένα σωρό browser για να βρω αυτόν που θα παρουσιάζει τα λιγότερα προβλήματα (προς το παρόν έχω καταλήξει στον Maxthon – δεν τον έχετε ακούσει; πολύ καλός κινέζικος browser! )! Ο editor του http://blogs.sch.gr/ πότε χαλάει τη στοίχιση, πότε απορρίπτει παραγράφους, πότε βγάζει μήνυμα, κλικάροντας στο Δημοσίευση, “Είστε σίγουρος ότι…” κλπ. κι ότι κι αν επιλέξεις Ναι ή Όχι, έχεις εγγυημένα χάσει όλη τη δουλειά που έκανες! – και άντε πάλι από την αρχή, με άγχος αν τελικά θα τελειώσει το Post και θα δημοσιευθεί τελικά OK! Άσε που δεν έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε εξωτερικούς blog editors π.χ. LiveWriter,  Scribe Fire κλπ.

Όταν συνάδελφοι με άκουγαν να αγανακτώ με θεωρούσαν υπερβολική, μέχρι που δοκίμασαν να Postάρουν κι αυτοί, και τελικά τους ακούω να αγανακτούν πολύ περισσότερο από μένα! Post που θα το δημοσιεύαμε στο blogger σε 5’, στο http://blogs.sch.gr/ κάνουμε σε πολλές περιπτώσεις 30’ τουλάχιστον μετά τα απανωτά edit!

Θα μου πείτε βέβαια, “γιατί πήγες στο http://blogs.sch.gr/;” Μα γιατί πολύ απλά: Μας ενδιαφέρει η εκπαιδευτική κοινότητα, σ’ αυτήν απευθυνόμαστε, μ’ αυτήν κυρίως συνεργαζόμαστε! Και θάθελα να παραμείνουμε εκεί, και να συμβάλλουμε στη βελτίωση του! Είναι μια εξαιρετική προσπάθεια και αξίζει να συνδράμουμε. Εδώ είμαστε για να πούμε και τα θετικά.

Τα blog μας στο ΠΣΔ: http://blogs.sch.gr/vivlivad & http://blogs.sch.gr/infocentre

5 Σεπ 2009

ΧΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: «Μεταλλεια - Τοποι - Πολεμοι»

Οι χάρτες που παρουσιάζονται στην έκθεση παρέχουν σημαντικά στοιχεία για τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Σπάνιοι χάρτες που παρέχουν σημαντικά ιστορικά και γεωγραφικά στοιχεία για τη Μακεδονία και τη Θράκη, κατά το πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα, θα παρουσιαστούν στην αίθουσα τέχνης της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για την έκθεση «Μεταλλεία - Τόποι - Πόλεμοι», που διοργανώνει το «Ευρωπαϊκό Κέντρο Επικοινωνίας Πληροφόρησης και Πολιτισμού - Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς - Εθνική Χαρτοθήκη».

Στην έκθεση παρουσιάζονται (για πρώτη φορά ολοκληρωμένα) περίπου 60 χάρτες, με απεικονίσεις της Βόρειας Ελλάδας, οι παλαιότεροι από τους οποίους χρονολογούνται στις αρχές του 20ού αιώνα.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες. Στην πρώτη, παρουσιάζεται η διαχρονική μεταβολή τοπωνυμίων της Μακεδονίας και της Θράκης. Τους χάρτες της δεύτερης ενότητας δημιούργησαν δυνάμεις των Συμμάχων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, με στόχο να χαρτογραφήσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις της εποχής (1916-1918).

Η τρίτη ενότητα αφορά στη συγκριτική παρουσίαση χαρτών, από τις αρχές και τα μέσα του 20ού αιώνα, προκειμένου να κατανοήσει ο επισκέπτης την εξέλιξη των οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων και των οικισμών της Βόρειας Ελλάδας.

Οι χάρτες προέρχονται από το αρχείο της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ δημιουργήθηκαν και συγκεντρώθηκαν με αφορμή την καταγραφή και διαχείριση των μεταλλείων και των συναφών δραστηριοτήτων τους.

«Πρόκειται για σπάνια ντοκουμέντα, με ιστορική, αισθητική, ακόμα και συναισθηματική αξία», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΠ-ΕΚΕΧΧΑΚ Εθνικής Χαρτοθήκης, καθηγητής του ΑΠΘ, Πάρις Σαββαΐδης.

«Μέσα από την έκθεση αναδεικνύεται για ακόμα μία φορά η δύναμη του χάρτη ως μέσου ιστορικής έρευνας και πολυεπίπεδης πληροφόρησης σε όλες τις εποχές και τις γεωγραφικές θέσεις», προσθέτει.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα (9/9), στις 8.30 μ.μ. και θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Οκτωβρίου.

via

Flipbook Animation Music Video

Ένα πραγματικά εκπληκτικό video clip φτιαγμένο με καρτουνίστικες κινούμενες εικόνες σε post-it. Το τραγούδι λέγεται "Here Come the Guns" από τους Choo Choo La Rouge. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το γκρουπ και για το βίντεο, εδώ.

via

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη