13 Ιαν 2010

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΣΠΑΝΙΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ, ΕΓΓΡΑΦΩΝ, ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΙΚΩΝ (20/1/10)

image Ένα εξαιρετικό αντίτυπο της πρώτης έκδοσης των έργων του Πλάτωνα περιλαμβάνεται στην προσεχή δημοπρασία του οίκου "Π.Βέργος" με θέμα "Σπάνια Βιβλία, Έγγραφα, Χαρτονομίσματα και Χαρακτικά" που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο "Athens Plaza", την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου στις 6:30 το απόγευμα.

Τα Άπαντα του Πλάτωνα τυπώθηκαν για πρώτη φορά το 1513 στη Βενετία από τον διάσημο τυπογράφο ελληνικών κειμένων Άλδο Μανούτιο. Τη φιλολογική επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Κρητικός λόγιος Μάρκος Μουσούρος, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ως ο κορυφαίος ελληνιστής της εποχής του. Ο Άλδος Μανούτιος εξασφάλισε για τις ανάγκες της έκδοσης τα καλύτερα σωζόμενα χειρόγραφα των πλατωνικών διαλόγων και το αποτέλεσμα ήταν αντάξιο του μεγάλου φιλοσόφου. Η έκδοση των Απάντων του Πλάτωνα αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία των γραμμάτων της Αναγγένησης. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του οίκου "Π. Βέργος", το αντίτυπο της δημοπρασίας έχει "δεθεί" στην Αγγλία γύρω στα 1800 και διατηρείται σε άριστη κατάσταση.

Στην ίδια δημοπρασία θα προσφερθούν, μεταξύ άλλων, ένα αντίτυπο της Φυσικής του εθνομάρτυρα Ρήγα Βελεστινλή (Βιέννη 1790), σπάνια χειρόγραφα και επιστολές (του Κολοκοτρώνη, του Βίκτωρος Ουγκώ, του Αλέξανδρου Δουμά, του Γεωργίου Αβέρωφ, του Γιάννη Ρίτσου κ.ά.), καλλιτεχνικές αφίσες των αρχών του 20ού αιώνα (του Νικηφόρου Λύτρα, του Παύλου Μαθιόπουλου και του Νικολάου Λύτρα) και δοκίμια ελληνικών χαρτονομισμάτων του 19ου αιώνα, προερχόμενα από τα αρχεία των εταιριών που είχαν αναλάβει την εκτύπωσή τους.

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη