5 Ιαν 2010

6 ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ AUDIOBOOKS

Εξι ενδιαφέροντες νέοι τίτλοι ελληνικών audio books εμφανίστηκαν στα ράφια των βιβλιοπωλείων πριν από τις γιορτές.

image Τα έξι καινούργια ηχητικά βιβλία της Pathos Publishing είναι η «Ομήρου Οδύσσεια» της Σοφίας Ζαραμπούκα, «Ο Ψεύτης Παππούς» της Αλκης Ζέη, «Ο Απρόσμενος Θάνατος Ενός Ψυχαναλυτή» του Δημήτρη Γκενεράλη, το «Ημερολόγιο ενός ευαίσθητου Killer» του Λούις Σεπούλβεδα, «Οι ναυαγοί» του Χέρναν Νέιρα και «Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστοουν» του Ρίτσαρντ Μπαχ.

Για όσους δεν έχουν ακόμα καμία επαφή με κάποιο ηχητικό βιβλίο πρόκειται για την ηχογραφημένη ανάγνωση βιβλίων από μία ή περισσότερες φωνές. Ως προϊόν προέκυψαν σχεδόν ταυτόχρονα με την ανάπτυξη της τεχνικής της ηχογράφησης. Αλλά η διάδοσή τους πάντα σκόνταφτε στο πρόβλημα της διάρκειας, αφού η ανάγνωση και ενός μικρού ακόμα βιβλίου ξεπερνούσε σε διάρκεια τα συμβατικά αναλογικά μέσα, όπως οι δίσκοι και οι κασέτες. Η εμφάνιση της ψηφιακής τεχνολογίας και των mp3 έλυσε το παραπάνω πρόβλημα και αναγέννησε το είδος.

Μέρος αυτής της αναγέννησης είναι και οι έξι παραπάνω τίτλοι. Κοινό τους χαρακτηριστικό, μια διακριτική αλλά ποιοτική ηχητική σκηνοθεσία, που ενσωματώνει, πέρα από τις διαφορετικές φωνές χαρακτήρων και αφηγητών, ηχητικά εφέ που προσομοιώνουν ήπια το περιβάλλον, μαζί με μουσική. Και όλα αυτά με την πιστότητα και την ποιότητα του ψηφιακού ήχου, που η τεχνολογική εξέλιξη για πρώτη φορά επιτρέπει.

Αλλωστε, ο συνδυασμός των παραπάνω κάνει τα ηχητικά βιβλία κάτι περισσότερο από τις ηχογραφημένες απαγγελίες και διηγήσεις των αναλογικών μέσων. «Πάντα μού άρεσε να περπατάω και να κοιτάω τα σκουλαρίκια στα αυτιά των γυναικών. Τα τελευταία χρόνια, όμως, όλο και περισσότερα δίνουν τη θέση, τους σε blue tooth», παρατήρησε ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης στην παρουσίαση των συγκεκριμένων ηχητικών βιβλίων, που εξελίχθηκε σε συζήτηση για το είδος. Πρόσθεσε δε πως ζούμε μια περίοδο μεταβατική, όπου το βιβλίο θα υποχωρήσει μπροστά σε άλλα τεχνικά μέσα, είτε μας αρέσει είτε όχι.

Εξήγησε μάλιστα με αρκετή τόλμη πως «όσο πικρά και αν το φέρει η γενιά μας, είμαστε οι τελευταίοι των Μοϊκανών, για να μην πω "δεινόσαυροι" που διαβάζουμε βιβλία στην παραδοσιακή τους μορφή. Αυτά που θα μπουν στα μουσεία του μέλλοντος, όπως τα χειρόγραφα του Μεσαίωνα. Μπορεί να μας πονάει, αλλά είναι αλήθεια... Γι' αυτό πρέπει να προσέξουμε τα νέα μέσα, γιατί αυτά θα διασώσουν το βιβλίο. Αν μια νοικοκυρά σιδερώνει στο σπίτι υπό τον ήχο ενός audio book αντί της τηλεόρασης, γίνεται ορατή η διαφορά ποιότητας και κουλτούρας. Αν επιβληθούν τα audio books, θα έχουμε αυτόματα άνοδο ποιοτική και πολιτιστική στη χώρα».

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη