4 Ιαν 2010

Η Amazon ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Περισσότερα ψηφιακά παρά συμβατικά βιβλία πούλησε η Amazon τις γιορτές

image_thumb[1] Φέτος τα Χριστούγεννα τα βιβλία σε ψηφιακή μορφή ξεπέρασαν για πρώτη φορά σε πωλήσεις τα χάρτινα, ανακοίνωσε η Amazon.com. Μάλιστα η συσκευή ανάγνωσης Kindle της εταιρείας αναδείχθηκε το δημοφιλέστερο δώρο όλων των εποχών.
Αν και η Amazon δεν ανακοινώνει τα ακριβή στοιχεία πωλήσεων για το Kindle και τα βιβλία της, η συσκευή της πιστεύεται ότι παραμένει δημοφιλέστερη σε σχέση με τα ανταγωνιστικά μοντέλα της Sony και της αλυσίδας βιβλιοπωλείων Barnes & Noble.
Τα ψηφιακά βιβλία ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα χάρτινα την ημέρα των Χριστουγέννων, ωστόσο η Amazon διευκρίνισε ότι η μέρα με τη μεγαλύτερη αγοραστική κίνηση ήταν η 14η Δεκεμβρίου, οπότε οι παραγγελίες έφτασαν τις 9,5 εκατομμύρια μονάδες.
Εκτός από το Kindle, άλλα ιδιαίτερα δημοφιλή προϊόντα ήταν το iPod Touch της Apple, το Wii Fit Plus της Nintendo, τα ανδρικά τζιν 501 της Levi's και το βιβλίο Going Rogue της Σάρα Πέιλιν.
--------------

Ισραηλινός χάκερ έσπασε την προστασία copyright του Amazon Kindle e-reader

Όλα σπάνε σε αυτό τον κόσμο. Ένας ισραηλινός χάκερ παραβίασε την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων (copyright) της ολοένα πιο δημοφιλούς συσκευής ηλεκτρονικής ανάγνωσης (e-reader) Kindle της Amazon. To “σπάσιμο» επιτρέπει στον χρήστη να μεταφέρει τα ηλεκτρονικά βιβλία (e-books), που είναι αποθηκευμένα στο e-reader, σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή, με την μορφή αρχείων .pdf (Acrobat), κάτι που κανονικά δεν είναι εφικτό.
Ο χάκερ, γνωστός ως «Λάμπα», ανταποκρίθηκε στο «κάλεσμα» που απηύθυνε ένα φόρουμ ισραηλινών χάκερ (hacking.org), σύμφωνα με το BBC. Είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο στο ατελείωτο «σίριαλ» ανάλογων παραβιάσεων από «ηθικούς» χάκερ του συστήματος ψηφιακής προστασίας (DRM-Digital Rights Management), το οποίο περιλαμβάνουν διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές και προϊόντα.
    
Το Amazon Kindle εμφανίστηκε στην αμερικανική αγορά το 2007 και πλέον διατίθεται διεθνώς με συνεχώς αυξανόμενη εμπορική επιτυχία, στο πλαίσιο του γενικότερου ενδιαφέροντος του κοινού για τις νέες συσκευές e-reader. Η Amazon ευελπιστεί ότι θα πουλήσει φέτος ένα εκατομμύριο τέτοιες συσκευές.
    
Εναπόκειται στους επιμέρους εκδότες ηλεκτρονικών βιβλίων κατά πόσο θέλουν να εφαρμόσουν το DRM στα βιβλία τους που διατίθενται μέσω του Amazon και μπορούν να διαβαστούν με το Kindle, αλλά σε κάθε περίπτωση τα e-books που βρίσκονται αποθηκευμένα στο φορμάτ .azw της ίδιας της Amazon, δεν είναι δυνατό να μεταφερθούν σε άλλη συσκευή.
    
Η Amazon δεν αντέδρασε ακόμα στην είδηση για την παραβίαση του λογισμικού της, αλλά είναι πιθανό να προσπαθήσει να επιδιορθώσει το «κενό ασφαλείας» στο DRM της.
    
Το DRM έχει διχάσει την κοινή γνώμη. Ενώ οι κάτοχοι και υπέρμαχοι των πνευματικών δικαιωμάτων το θεωρούν θεμέλιο λίθο για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και των συμφερόντων τους, οι περισσότεροι καταναλωτές το μισούν, όχι μόνο για τους κοστίζει παραπάνω χρήματα, αλλά και γιατί εμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση ψηφιακού περιεχομένου. Καθόλου παράξενο, συνεπώς, που κάθε φορά που ένα νέο σύστημα DRM βγαίνει «στην πιάτσα», οι απανταχού χάκερ…το βάζουν στο μάτι και κάνουν ό,τι μπορούν για να το «σπάσουν» στο όνομα της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών.
    
Ίσως η πιο διάσημη περίπτωση είναι ο Γιον Λεχ Γιόχανσεν, γνωστός και ως «DVD Γιον», o οποίος «έσπασε» την προστασία αντιγραφής των δίσκων DVD το 1999. Ασταμάτητος, στη συνέχεια κατάφερε να «σπάσει» και την προστασία του iTunes, αναγκάζοντας την Apple να προσφέρει μουσική χωρίς DRM. Σήμερα ο “DVD Γιoν» έχει μια δική του εταιρία που προσφέρει μια εφαρμογή, η οποία επιτρέπει την εύκολη μετακίνηση διαφορετικών μορφών ψηφιακού περιεχομένου μεταξύ ποικίλων ηλεκτρονικών συσκευών.
via & via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη