23 Ιαν 2010

"ΟΝΕΙΡΟ; ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ!"

 Του Γιώργου Πιπερόπουλου, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

imageΜε ορεκτικό τη μονιμότητα, κύριο γεύμα τη διαβεβαίωση "βρέξει χιονίσει η καραβάνα θα γεμίσει", και επιδόρπιο ένα καλό εφάπαξ (και, φυσικά, ό,τι προκύψει για μερικούς από... μπαξίσια), υπάρχει κοινός θνητός στον πλανήτη που να μπορεί να αντισταθεί στο δέλεαρ της απόκτησης του επίζηλου τίτλου του "δημοσίου υπαλλήλου"; Σαφώς όχι!

Πώς να αντισταθεί, λοιπόν, ο Έλληνας σε αυτόν τον πειρασμό, να αφήσει όλα αυτά για μια θέση στον ιδιωτικό τομέα, όπου ορεκτικό, κύριο γεύμα και επιδόρπιο συνοψίζονται στη διαπίστωση "αφού σε ξεζουμίσουν σαν στυμμένο λεμόνι, μετά, χωρίς τη διασφάλιση της μονιμότητας, θα σε πετάξουν στα αζήτητα της ανεργίας σε μια ηλικία που κανείς δεν θα σε θέλει".

Είναι εύλογη η έντονη επιθυμία του ατόμου για αποκατάσταση με μια θέση στο ελληνικό δημόσιο (όπου μάλλον κανείς δεν γνωρίζει πόσοι απασχολούνται, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει καμιά 300.000, άλλες υπηρεσίες μιλούν για καμιά 800.000 περιλαμβάνοντας και απασχολούμενους σε δήμους, νομαρχίες και ΔΕΚΟ μαζί με τους έκτακτους). Και έτσι, με την ασυδοσία των κομμάτων να φορτώνει στις πλάτες όλου του πληθυσμού αμέτρητους κρατικοδίαιτους, αδιαφορώντας για τον λογαριασμό που δεν θα πληρώσουν αυτοί αλλά όλος ο λαός μας, φτάσαμε στο σημείο η εικόνα της σύγχρονης ελληνικής δημόσιας διοίκησης να θυμίζει ΕΣΣΔ πριν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Συνδυασμός σχεδόν φονικός για τα δημόσια οικονομικά, αλλά ζωογόνος για τους απασχολούμενους στο δημόσιο, καθώς διασφαλίζει τη μονιμότητα, έστω και εάν σήμερα η καραβάνα κατάντησε δακτυλήθρα.

Έτσι αιτιολογούνται και οι σχέσεις κράτους-πολίτη στην πατρίδα μας, που ήταν ανέκαθεν όχι μόνο δυσλειτουργικές, αλλά ίσως και εντυπωσιακά... ψυχοπαθολογικές. Τη στιγμή που οι Έλληνες κάθε νέας γενιάς εθίζονται στο να θεωρούν το κράτος καταπιεστικό, φορομπηχτικό, υδροκέφαλο και άσπλαχνο αφεντικό, ταυτόχρονα κοινωνικοποιούνται οι νεότερες γενιές να προσβλέπουν σε αυτό το δυσλειτουργικό κράτος σαν τον καλό πατέρα, τον σίγουρο εργοδότη, την παροιμιακή αγελάδα που περιμένει την αλλαγή της κυβέρνησης για να αρμεχτεί από τα εκάστοτε δικά της παιδιά.

Δεν είναι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι άχρηστοι, απρόσιτοι, εκμεταλλευτές, αλλά τους κατηγορούμε, τους βρίζουμε, τους απειλούμε, θεωρώντας τους παρασιτικά όντα και καταχραστές της εξουσίας ή, τους πολύ κακούς, τους εκλιπαρούμε για εξυπηρέτηση και επιπρόσθετα υποστηρίζουμε τις "πενιχρές αμοιβές τους" με το περιβόητο λάδωμα.

Έτσι κάποιοι από τους χαμηλόβαθμους δημοσίους υπαλλήλους ή κάποιοι από εμάς τους χαρακτηριζόμενους δημόσιους λειτουργούς και στελέχη υψηλών κλιμακίων στην ιεραρχική κλίμακα της δημόσιας διοίκησης, καθηγητές ΑΕΙ/ΤΕΙ, δικαστές, στρατηγούς, ναυάρχους και πτεράρχους, κατέχοντες τις θέσεις εξουσίας, θεωρούμε τους πολίτες υποτελείς, τους βλέπουμε ως παρακατιανούς, ξεχνώντας ότι αυτοί είναι οι... εργοδότες μας.

Πριν από μερικά χρόνια η Σουηδία αναίρεσε τη μονιμότητα, ενώ σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι προσπάθειες για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων εντείνονται. Στην πατρίδα μας συζητήθηκε ο Κώδικας Δεοντολογίας Δημοσίων Υπαλλήλων, που προβλέπει αλλαγή στη συμπεριφορά τους απέναντι στους πολίτες και ακόμη χρήση υπολογιστών για υπηρεσιακούς λόγους και όχι για πασιέντζες και παιχνίδια, απαγόρευση στο τσιμπολόγημα από ταπεράκια και στη χρήση κινητών, αποφυγή σύναψης στενών κοινωνικών σχέσεων με πρόσωπα των οποίων ουσιώδη συμφέροντα χειρίζονται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, ανιδιοτέλεια και αποφυγή επηρεασμού τους από κομματικές πεποιθήσεις.

Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, λησμονήθηκε η "θυσία" του υφυπουργού Ντίνου Ρόβλια για τα ρουσφέτια και εύχομαι να με διαβάσουν οι κυβερνητικοί υπουργοί και βουλευτές, για να μην ξαφνιαστούν όταν πολλοί ψηφοφόροι τους, καθώς σφίγγουν τα οικονομικά μας, ζητήσουν επιμόνως πλέον την εγκατάσταση των ίδιων ή των παιδιών τους σε μια θέση στο δημόσιο.

Στο μεταξύ, οι αγορές απαιτούν κατάργηση του 14ου μισθού. Κάποιοι Έλληνες απαιτούν απάντηση στην ερώτηση: Πότε κάποιοι "δημόσιοι υπάλληλοι" σε ΕΡΤ, ΝΕΤ, ΕΤ3, ΔΕΚΟ θα σταματήσουν να εισπράττουν αμοιβές εκατομμυρίων;

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη