26 Ιαν 2010

Η ΠΡΩΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ

‘Παρά θιν’ αλός’ επί της Ακτής Ολυμπίων

Η ΠΡΩΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ

- Με την ευκαιρία της Εορτής των Γραμμάτων -

image Ενώ σε πολλές πόλεις του κόσμου, λιγότερο ωραίες, από τη Λεμεσό - η οποία εξελίσσεται συνεχώς και μας εκπλήσσει με τις αλλαγές της - το να βρίσκεις σε μια καφετέρια ένα βιβλίο για να διαβάσεις (να το αγοράσεις ή να το παραγγείλεις αν το θελήσεις) είναι πολύ συνηθισμένο, στην Κύπρο, πέρα από εφημερίδες και περιοδικά δεν μπορείς να βρεις. Ιδιαίτερα τις τελευταίες εκδόσεις, που κυκλοφορούν από τοπικούς εκδοτικούς οίκους και συγγραφείς και αναφέρονται στη Λεμεσό. Η Λεμεσός υπήρξε και περηφανεύεται που είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Κύπρου και αυτό το εγχείρημα προσθέτει σ’ αυτό τον τίτλο. Είναι, επίσης, γνωστό, πως πολλές καφετέριες του κόσμου φημίζονται για τους θαμώνες-καλλιτέχνες-πολιτικούς-επιστήμονες και κοινωνικούς παράγοντες, που πάνω από ένα καφέ ή ένα πιοτό εμπνεύστηκαν έργα μεγάλης πνοής ή άνοιξαν δρόμους και έκαναν τομές για τις κοινωνίες και τους. Πολλές καφετέριες συνέδεσαν τη φήμη τους με μια λογοτεχνική ομάδα και σήμερα υπερηφανεύονται για εκείνους τους υψηλούς τους θαμώνες. Η σύγχρονη Λεμεσός ως πόλη δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες πόλεις της Μεσογείου και ως η πολιτιστική πρωτεύουσα της Κύπρου, θέλει να έχει μια ακόμα πρωτιά. Έτσι, δημιουργείται η πρώτη βιβλιοθήκη σε καφετέρια, σε ένα από τα πιο ωραία σημεία της Μεσογείου, στην «Ακτή Ολυμπίων», που με τη δημιουργία αυτής της τεράστιας γραμμικής ‘πλατείας’, ο Δήμος Λεμεσού έκανε τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Λεμεσού να στρέψουν το βλέμμα τους προς τη θάλασσα, να κάνουν ρομαντικούς περιπάτους και να απολαμβάνουν όμορφα, ηλιόλουστα πρωινά ή ήσυχα ηλιοβασιλέματα.

Έτσι, με την ευκαιρία της Εορτής των Γραμμάτων, «Το Μπαράκι Εναέριος» – η αγαπημένη καφετέρια όλης της Κύπρου στην Ακτή Ολυμπίων, αποφάσισε να φέρει το βιβλίο κοντά στους θαμώνες της, εγκαινιάζοντας σε ειδική εκδήλωση τη βιβλιοθήκη που της δόθηκε το συμβολικό όνομα «Παρά θιν’ αλός», γιατί ακριβώς στην καφετέρια «Μπαράκι Εναέριος», που βρίσκεται επί της αποβάθρας του Εναερίου, θα μπορεί πλέον ο κάθε επισκέπτης να απολαμβάνει ένα βιβλίο, κυριολεκτικά, πάνω στα κύματα της θάλασσας, έτσι όπως γινόταν κάποτε στο πάλαι ποτέ θρυλικό καφενείο «Ακταίον». «Παρά θιν’ αλός» έχει ονομαστεί η βιβλιοθήκη, που ετοιμάστηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της καφετέριας, σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο της πόλης μας «Αφή», που ίδρυσε και διευθύνει ο γνωστός πανεπιστημιακός Μίμης Σοφοκλέους και ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για αυτή την κίνηση (και θα έχει την επιστημονική ευθύνη για τα βιβλία που θα υπάρχουν σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Κ.Π. Κυριάκου). Δηλαδή, θα μπορεί ο καθένας πλέον να απολαμβάνει τον καφέ ή το ποτό του και να κουβεντιάζει ‘παρέα’ μ’ ένα αξιόλογο βιβλίο και όποτε αυτό θα είναι βολικό, με τον συγγραφέα του. Θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στις εκδόσεις για τη Λεμεσό, έτσι ώστε οι επισκέπτες που έρχονται στη Λεμεσό να μπορούν να την γνωρίσουν και μέσα από τις εκδόσεις που εκδίδονται για την πόλη αυτή από αξιόλογους συγγραφείς. Για πολλά νέα ζευγάρια, που έχουν μικρά παιδάκια και πολλές φορές θα ήθελαν απολαύσουν τον καφέ τους σε κάποια καφετέρια, ειδικότερα το χειμώνα, θα μπορούν να βρίσκουν για τα παιδιά τους αξιόλογα παιδικά βιβλία, που έχουν σχέση με την Κύπρο για να τα διαβάζουν μαζί με τα παιδιά τους.

Η βιβλιοθήκη «Παρά θιν’ αλός» θα είναι εφοδιασμένη με βιβλία ποιότητας, που έχουν κάποιο λόγο να υπάρχουν. Η φιλοσοφία μας θα είναι πως η «αιωνιότητα, που χαρίζει ένα βιβλίο, είναι θέμα ποιότητας και όχι ποσότητας». Βιβλία, λοιπόν, για τη Λεμεσό, λογοτεχνικά, ιστορίας, τέχνης και πολιτισμού και άλλα βιβλία ποιότητας πάνω στο κύμα. «Οι βασικοί λόγοι που μας οδήγησαν στην ανάληψη της πρωτοβουλίας αυτής» λένε οι ιδιοκτήτες του «Εναέριου» Άριστος Αριστείδου και Χαράλαμπος Γαβριήλ, «είναι η ανάγκη να υπάρχει στον «Εναέριο» μια γωνιά για το βιβλίο, όπου οι παρέες που έρχονται για κουβέντα, για ένα καφέ κι’ ένα πιοτό, να βρίσκουν κάτι ακόμα πιο πνευματικό, σε έναν χώρο «παρά θιν’ αλός», που θα αγαπά πλέον και το βιβλίο»

Η όλη εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το Συντονιστικό Συμβούλιο Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού. Για την όλη ιδέα θα μιλήσει ο πανεπιστημιακός και εκδότης Μίμης Σοφοκλέους και θα χαιρετίσει ο πρόεδρος του Συντονιστικού κ. Δώρος Ιερόπουλος καθότι η εκδήλωση γίνεται με τη συνεργασία του Συντονιστικού Συμβουλίου Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού. Παρόντες θα είναι και πολλοί καταξιωμένοι συγγραφείς, που θα χαρούν να υπογράψουν βιβλία τους σε αναγνώστες.

Τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης θα γίνουν το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010 στις 11:30 το πρωί από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων κ. Νίκο Νικολαΐδη και τον Δήμαρχο Λεμεσού κ. Ανδρέα Χρίστου.

(Κεράσματα, σύμφωνα με την πατροπαράδοτη κυπριακή φιλοξενία, από τη Διεύθυνση της καφετέριας)

τηλέφωνο επικοινωνίας: 70005555 και 99 499 642

 

image

 

Από ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη