17 Φεβ 2010

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΑΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «11.000 ΒΕΡΓΕΣ»

image Το Ευρωπαϊκό Διακστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Αγκυρα για τη λογοκρισία του ερωτικού μυθιστορήματος «11.000 βέργες» του Γάλλου ποιητή Γκιγιόμ Απολινέρ, επικρίνοντας την καταστροφή των αντιτύπων του στα τουρκικά και την καταδίκη του Τούρκου εκδότη του βιβλίου.

  Ο ενάγων Ραχμί Ακντάς, εκδότης στον εκδοτικό οίκο "Hades", εξέδωσε τον Ιούνιο του 1999 το βιβλίο "11.000 βέργες", του διάσημου γάλλου ποιητή Απολινέρ μεταφρασμένο στα τουρκικά.

Το 1999 ο Ακντάς καταδικάστηκε από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης να πληρώσει ένα μεγάλο πρόστιμο "για έκδοση ανήθικου ή άσεμνου εντύπου, που έχει σκοπό να διεγείρει ή να εκμεταλλευτεί τις σεξουαλικές ορέξεις του πληθυσμού". Τα βιβλία κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν.

Στην απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων "θεωρεί ότι η αναγνώριση των πολιτιστικών, ιστορικών και θρησκευτικών ιδιαιτεροτήτων των χωρών δεν μπορεί να φτάνει ως την παρεμπόδιση της πρόσβασης του κοινού μίας συγκεκριμένης γλώσσας, στην προκειμένη περίπτωση της τουρκικής, σε ένα έργο που ανήκει στην ευρωπαϊκή λογοτεχνική κληρονομιά".

Ο Ακντάς είχε μάταια προσπαθήσει να δηλώσει ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης ότι πρόκειται για ένα λογοτεχνικό έργο, ένα μυθιστόρημα που χρησιμοποιεί συγγραφικές τεχνικές όπως η υπερβολή, η μεταφορά και το γκροτέσκο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπενθυμίζει στην απόφασή του ότι αυτό το βιβλίο είχε προκαλέσει σκάνδαλο όταν είχε πρωτοεμφανιστεί στη Γαλλία το 1907, αλλά από τότε μεταφράστηκε και εκδόθηκε σε πολλές χώρες.

via

Στη Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς μπορείτε να βρείτε το βιβλίο “Οι έντεκα χιλιάδες βέργες” σε έκδ. Γαβριηλίδη (1992 - μετάφραση Βασ. Νικολαΐδης)

image

"Αν σας αγκάλιαζα σ' ένα κρεβάτι, είκοσι φορές θα σας αποδείκνυα το πάθος μου. Είθε οι έντεκα χιλιάδες παρθένοι, ή κι οι έντεκα χιλιάδες βέργες, αν λέω ψέματα, να με τιμωρήσουν αυστηρά!"

Αυτός είναι ο όρκος που δίνει ο Ρουμάνος πρίγκηπας Μονί Βιμπέσκου, οσποδάρος εξ αίματος, στην όμορφη Κωλοκωλίν απ' την Ωστοναγκώνα.

Ο ακόλαστος πρίγκηπας Βιμπέσκου ρίχνεται στην αναζήτηση της απόλαυσης και της ηδονής με οποιοδήποτε κόστος, παντού και πάντα, τόσο στα πεδία των μαχών όσο και στα μπορντέλα. Από τους διπλωματικούς κύκλους του Βουκουρεστίου μέχρι τα σαλόνια και τα φτηνά ξενοδοχεία του Παρισιού, από τη διάσχιση της ηπείρου με το Εξπρές Οριάν και το διορισμό του ως αξιωματικού του ρωσικού στρατού στον ρωσοϊαπωνικό πόλεμο μέχρι το Πορτ Άρθουρ και το στρατόπεδο αιχμαλώτων των Γιαπωνέζων, οι περιπέτειές του αποτελούν τον καμβά αυτής της σκανδαλιστικής και βλάσφημης αφήγησης που ξετυλίγει με απαράμιλλο χιούμορ η πένα του Απολινέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη