16 Φεβ 2010

ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΕΡΟΙΑΣ

Ψηφιακό αποθετήριο με ιστορικές εφημερίδες, παλαίτυπα, χειρόγραφα, θρησκευτικά κειμήλια και αντικείμενα λαϊκής τέχνης, δημιούργησε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας.

    Στο αποθετήριο (repository) θα περιλαμβάνονται ψηφιοποιημένα αρχεία της Βιβλιοθήκης, όπως τοπικές εφημερίδες, που χρονολογούνται από το 1922 μέχρι σήμερα, καρτ ποστάλ με τοπία και εικόνες της καθημερινής ζωής της περιοχής, χειρόγραφα του 6ου αιώνα μ.Χ. και ιστορικά βιβλία. Επίσης, θα οργανωθεί κατάλογος με όλες τις εγγραφές της Βιβλιοθήκης, με περισσότερα από 100.000 τεκμήρια.

    Ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσει η ψηφιοποίηση και ένταξη στο δικτυακό τόπο και δύο ολοκληρωμένων συλλογών: της Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου και του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας. Από την Ιερά Μονή έχουν ψηφιοποιηθεί περίπου 200 κειμήλια: λειτουργικά σκεύη, φορητές εικόνες και παλαίτυπα. Επίσης, η συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων είχε ως στόχο την ψηφιοποίηση περισσότερων από 120 ειδών λαϊκής τέχνης, εργαλείων, μηχανών ραπτικής, μαγειρικών σκευών και ενδυμασιών. Ο επισκέπτης του δικτυακού τόπου θα έχει την ευκαιρία να δει φωτογραφίες και να διαβάσει πληροφορίες για τα αντικείμενα αυτά.

    Το αποθετήριο δημιουργήθηκε με τη χρήση ανοιχτού λογισμικού και εμπλουτίζεται διαρκώς με δεδομένα, ενώ αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα. Τα κείμενα θα είναι σε πρώτη φάση στην ελληνική γλώσσα, ενώ εξετάζεται η συγγραφή των πληροφοριών και στα αγγλικά. Το αποθετήριο θα φέρει την ονομασία "Μέδουσα". "Θα έχει ως σύμβολό του την κεφαλή της Μέδουσας, που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας", εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης, Γιάννης Τροχόπουλος.

    Η Βιβλιοθήκη της Βέροιας είναι εθνικός εκπρόσωπος του δικτύου "Europeana" στην Ελλάδα, που αποτελεί πολύγλωσση ψηφιακή βιβλιοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μέσα από το δικτυακό τόπο του "Europeana" οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εκατομμύρια τεκμήρια που προέρχονται από τις εθνικές βιβλιοθήκες και τα πολιτιστικά ιδρύματα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Το ψηφιακό αποθετήριο της Βιβλιοθήκης της Βέροιας θα ενταχθεί στο υλικό του ιστοτόπου της "Europeana" (www.europeana.eu) και στο δικτυακό τόπο της Βιβλιοθήκης (www.libver.gr). "Επίσης, εξετάζουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε έναν δεύτερο ιστότοπο της Βιβλιοθήκης, με αποκλειστικό αντικείμενο το υλικό του αποθετηρίου", τονίζει ο κ. Τροχόπουλος.

    Ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης υπογραμμίζει ότι στόχος της προσπάθειας είναι "να εξασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή διάθεση ελληνικού ψηφιακού υλικού μέσω της πύλης Europeana". "Θέλουμε, εξάλλου, να δώσουμε το έναυσμα και σε άλλους φορείς να ενεργοποιηθούν και να μας παραχωρήσουν υλικό προς ψηφιοποίηση", συμπληρώνει.

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη