24 Φεβ 2010

ΣΟΥΠΕΡΜΑΝ ΕΝΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ ΔΟΛΑΡΙΩΝ

image Ο Σούπερμαν έχει κάθε δικαίωμα σε... σούπερ τιμή. Αλλά αυτή τη φορά έσπασε κάθε ρεκόρ: 1.000.000 δολάρια πλήρωσε φανατικός συλλέκτης, ο οποίος μέχρι αργά χθες επέμενε να καλύπτεται από την ανωνυμία, για να αποκτήσει ένα εξαιρετικά καλοδιατηρημένο αυθεντικό αντίτυπο του πρώτου τεύχους του ιστορικού κόμικς, το οποίο κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1938. Τότε η τιμή πωλήσεως ήταν μόλις 10 σεντς!

Η αγοραπωλησία του εντύπου αυτού, που για πολλούς αποτελεί το «άγιο δισκοπότηρο των κόμικς», έγινε μέσω διαδικτυακής δημοπρασίας από τη μεγαλύτερη φίρμα εμπορίας συλλεκτικών κόμικς στον κόσμο, τη Μetropolis Collectibles μέσω της ComicCommect. com. Ο Στίβεν Φίσλερ, συνιδιοκτήτης και των δύο εταιρειών, δεν δίστασε να εκφράσει την έκπληξή του. «Ούτε εγώ περίμενα να πιάσει τέτοιο ποσό Σούπερμαν» είπε. Είναι τα περισσότερα χρήματα που δόθηκαν ποτέ για παλαιό τεύχος στην ιστορία των κόμικς.

Ο επίσης ανώνυμος πωλητής είχε αγοράσει το τεύχος-«θησαυρό» πριν από 15 χρόνια πληρώνοντας 150.000 δολάρια. Ο κατάλογος Overstreet Price Guide to Comic Books _ ο εγκυρότερος για κόμικς _ χαρακτηρίζει τη «ληξιαρχική πράξη χάρτινης γεννήσεως» του Σούπερμαν, δηλαδή το 1ο τεύχος του περιοδικού «Action Comics», «το πολυτιμότερο κόμικς όλων των εποχών». Δεύτερο έρχεται το 27ο τεύχος τoυ «Detective Comics», στο οποίο έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1939 ένας άλλος πασίγνωστος θρυλικός ήρωας, ο Μπάτμαν.

Η υψηλή τιμή οφείλεται και στην πολύ καλή κατάσταση του συγκεκριμένου αντιτύπου. Στη δεκάβαθμη κλίμακα ποιότητας για παλαιά τεύχη, την οποία έχει δημιουργήσει ο Στίβεν Φίσλερ, βαθμολογείται με «8», που σημαίνει «πολύ καλή». Από τα 100 τεύχη που έχουν διασωθεί, μόνον δύο έχουν πάρει «8» και το ένα ήταν αυτό που πουλήθηκε αντί 1 εκατ. δολαρίων. Ως την έναρξη της δημοπρασίας οι περισσότεροι συλλέκτες αγνοούσαν την ύπαρξή του. Τη γνώριζε όμως ο κ. Φίσλερ, αφού ο ίδιος είχε μεσολαβήσει και για την αγοραπωλησία των 150.000 δολαρίων.

Την εξήγηση για την τεράστια διαφορά τιμής την έδωσε ο κ. Βίνσεντ Τσουρτσόλο, συνιδιοκτήτης της ComicConnect: «Ελάχιστα συλλεκτικά περιοδικά βρίσκονται σε καλή κατάσταση και αυτοί που τα έχουν σπανίως τα πουλάνε. Οταν εμφανίζεται κάποιο στην αγορά, είναι αναμενόμενο το άλμα στην τιμή του. Πάντα πίστευα ότι κάποιο περιοδικό θα πιάσει κάποτε επταψήφιο νούμερο και ευχόμουν να τη ζήσω αυτή τη στιγμή. Δεν περίμενα όμως να φτάσει αυτή η στιγμή τόσο γρήγορα και μάλιστα σε εποχές τόσο δύσκολες για την οικονομία».

Το επόμενο ραντεβού σε 20 χρόνια

Είναι απίστευτο ακόμη και να το σκεφτεί κάποιος: το 1938, κάποιο παιδάκι έδωσε 10 σεντς για ν' αγοράσει το περιοδικό. Εβδομήντα δύο χρόνια αργότερα, κάποιος ενήλικος διέθεσε 1 εκατ. δολάρια για να έχει τη χαρά να κρατήσει στα χέρια του το ίδιο τεύχος. Αξίζει άραγε τα λεφτά του; Κατά τον κ. Φίσλερ: «Σίγουρα ναι, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις κάτι άλλο σαν κι αυτό». Και όπως εξήγησε, η ευκαιρία για να αγοράσεις ένα τεύχος Νο 1 της «Action One» ατόφιο, που δεν έχει υποστεί επεξεργασία συντήρησης, παρουσιάζεται μόνον μία φορά στα είκοσι χρόνια. Ραντεβού σε 20 χρόνια λοιπόν, με (ενδεχομένως) ακόμη πιο γεμάτο πορτοφόλι για τους υποψήφιους αγοραστές.

TO BHMA 23/2/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη