28 Φεβ 2010

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΑΪΤΗΣ

imageΜια γαλλική οργάνωση, η Bibliothèques Sans Frontières (BSF), σε ένα report 42 σελίδων με τον τίτλο “Rapport de la mission de sauvegarde des archives et des collections patrimoniales haïtiennes et d’évaluation des besoins en termes de reconstruction” αξιολογεί την έκταση των ζημιών  των Βιβλιοθηκών του Port-au-Prince της Αϊτής μετά τον καταστροφικό σεισμό,και των αναγκών ανασυγκρότησης τους, ενώ προτείνει λύσεις για τη διάσωση των αρχείων και συλλογών της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αϊτής.

Η έκθεση αναφέρει ότι στη μητροπολιτική ζώνη, πάνω από το 80% των δημοσίων σχολείων και το 90% των ιδιωτικών σχολείων έχουν καταστραφεί. Ευτυχώς, η Εθνική Βιβλιοθήκη δεν υπέστη παρά ελάχιστες μόνο ζημιές, ενώ πολλές πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες επλήγησαν, αν και ένα μέρος του υλικού τους τελικά ανασύρθηκε από τα συντρίμμια.image

Στην έκθεση προτείνουν ορισμένες κατευθύνσεις δράσης με βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, βραχυπρόθεσμα η BSF προτείνει τη δημιουργία κινητών βιβλιοθηκών που θα ταξιδεύουν από καταυλισμό σε καταυλισμό για να βοηθήσουν στο εκπαιδευτικό έργο και στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Επίσης, προτείνει τη δωρεά βιβλίων και άλλου υλικού για τις βιβλιοθήκες και άλλων πόλεων της Αϊτής  όπου πολλοί άνθρωποι κατέφυγαν εξαιτίας του σεισμού.

Για τα πανεπιστήμια, προτείνει τη δημιουργία μιας κεντρικής τοποθεσίας όπου θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρονικές πηγές, σε συνεργασία με τα γαλλικά πανεπιστήμια, ενώ σε διάστημα 6 μηνών να αγοραστεί (με τη βοήθεια των βιβλιοθηκονόμων της πανεπιστημιακής κοινότητας της Αϊτής), μια ολοκληρωτικά νέα συλλογή (που θα στεγάζεται σε προάστια του Παρισιού) και να δημιουργηθεί ένας νέος κατάλογος, με προοπτική όταν χτιστεί κτήριο στο . Πορτ-ο-Πρενς, να μεταφερθεί εκεί το σύνολο της συλλογής, έτοιμης για άμεση χρήση.

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη