3 Φεβ 2010

BOOKCROSSERS ΣΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ

Η χθεσινή συνάντηση ενός μικρού πυρήνα BookCrossers της Λιβαδειάς, στην οποία βρέθηκα κι εγώ, μου δίνει την ευκαιρία να πω μερικά πράγματα για το Bookcrossing.

Το σχέδιο αποτελείται από τη μασκότ του BookCrossing, τον Ballycumber, και το έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου "Ομπρέλες" BookCrossing,: ένας χώρος, μια κίνηση με πάνω από 842.370 ανθρώπους σε περισσότερες από 130 χώρες που μοιράζονται το πάθος τους για τα βιβλία! Για βιβλία που αποκτούν μια δική τους ξεχωριστή, περιπετειώδη ζωή. Δένει τέλεια με δύο έννοιες της εποχής μας: sharing (διαμοιρασμός) και recycling (ανακύκλωση)!

Οι BookCrossers (=βιβλιοαπελευθερωτές) βγάζουν τα σκονισμένα βιβλία από τα ράφια των βιβλιοθηκών τους και τους δίνουν πάλι ζωή! Τα αφήνουν ελεύθερα οπουδήποτε, σε ένα παγκάκι, σε ένα πάρκο, μια καφετέρια, σε ένα ξενοδοχείο, σε ένα ράφι στο γυμναστήριο - οπουδήποτε θα μπορούσαν να βρουν έναν νέο αναγνώστη!

Αν δείτε ένα τέτοιο βιβλίο ανοίξτε το, και θα δείτε ότι από την πρώτη σελίδα θα σας κερδίσει. Είναι εκεί για να το διαβάσετε, να το ξεφυλλίσετε, να το προωθήσετε σε άλλους, να το μοιραστοίτε. Και ίσως ένα μέρος από το ταξίδι του το δείτε στη σελίδα του Boocrossing, όπου κάποιοι που το πήραν στα χέρια τους το δήλωσαν με το BCID (BookCrossing ID) που βρήκαν επάνω του. Μην παραξενευτήτε αν κάποια μέρα δείτε το βιβλίο σας, που αποφασίσατε να το βγάλετε από τη “ναφθαλίνη” και το αφήσατε να πετάξει, να έχει περάσει από την Σιγκαπούρη ή τη Βενεζουέλα ή… !!! Ποια είναι η τύχη τους, ποιό το ταξίδι τους, κανείς ποτέ δεν ξέρει. Από χέρι σε χέρι, από άνθρωπο σε άνθρωπο, κάνουν ατέρμονα ταξίδια σε όλο τον κόσμο. Μπορεί και να χαθούν. Αλλά τι σημασία έχει; Έτσι κι αλλιώς χαμένα ήταν, στην ανυπαρξία, περιμένοντας υπομονετικά μήπως κάποιος κάποτε τα λυπηθεί και τους δώσει φτερά και ζωή πάλι, να κυκλοφορήσουν, να διαβαστούν ξανά. Πόσες φορές μπορεί ένα άτομο να διαβάσει π.χ. ένα βιβλίο λογοτεχνίας; Μία, Δύο; Άντε, τρεις φορές; Και μετά;

Μπείτε στη σελίδα του BookCrossing ή στο ελληνικό forum,  και ίσως πειστείτε να “απελευθερώσετε” κάποια βιλία σας και θελήσετε να συμμετάσχετε, να μοιραστείτε τη χαρά της ανάγνωσης και του sharing. Ο Ταξιδιωτικός οδηγός Bookcrossing δεν θα σας αφήσει να “πελαγώσετε”.

Ακολουθήστε τους BookCrossers στο Twitter, ή στο Facebook Group BookCrossing Greece, ενώ αν θέλετε μπορείτε να εγγραφείτε και να ενημερώνεστε για το προσεχές 5ο Ελληνικο Συνεδριο BookCrossing της Θεσσαλονίκης (21-24/5/2010).

3 σχόλια:

ZlatkoGR είπε...

Από τα καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα posts που έχω δει για το BookCrossing! Μακάρι ο πυρήνας της Λιβαδειάς να μεγαλώνει συνεχώς! :-)

aikker είπε...

Οι οιωνοί είναι καλοί... :)

9th High School Library είπε...

Καλόοοοοοοοοοοοοο!
Μακάρι να μας εκπλήσσετε πάντα ευχάριστα!
Και φυσικά θέλουμε και νεώτερα
από τον πρωτότυπη αυτή προσπάθεια.

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη