12 Φεβ 2010

E-ΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

image Πολλές καινοτομίες ετοιμάζονται στο χώρο των ΜΜΕ το 2010, όμως απ΄ ό,τι φαίνεται επανάσταση θα δούμε στα περιοδικά.

Το Wallpaper στο τεύχος του Ιανουαρίου που ονομάζεται «Επόμενη γενιά» έχει ένα εξώφυλλο «ενισχυμένης πραγματικότητας», όπως χαρακτηρίζεται. Το εξώφυλλο του περιοδικού, που ασχολείται κυρίως με θέματα σχεδιασμού και μόδας, ζωντανεύει όταν ο αναγνώστης το κρατά μπροστά από μια webcam, η οποία μεταμορφώνει την επίπεδη σελίδα σε τρισδιάστατη αναδεικνύοντας το σχέδιο «Κύβοι στους τοίχους» του Γιόρουντ Μπλίκσταντ. Ο αναγνώστης γυρνώντας το περιοδικό μπορεί να δει τις εικόνες από διαφορετικές γωνίες.

Δεν είναι μόνο όμως τα περιοδικά από χαρτί που επιχειρούν καινοτομίες. Πέντε από τις μεγαλύτερες εκδοτικές επιχειρήσεις του κόσμου, μεταξύ των οποίων οι Τimes Ιnc., η Ηearst και η Conde Νast που εκδίδουν γνωστά περιοδικά όπως το Τime, το Cosmopolitan και το Vanity Fair και με συνολικές πωλήσεις που ξεπερνούν τα 55 εκατομμύρια αντίτυπα ετησίως, συμφώνησαν στη δημιουργία κοινοπραξίας προκειμένου να αναπτυχθεί κοινή πλατφόρμα για τις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους. Σε αυτές οι συντάκτες θα μπορούν να εμπλουτίζουν το υλικό της χάρτινης έκδοσης ούτως ώστε εκτός από το κείμενο και τις φωτογραφίες να υπάρχουν ηχογραφημένα σχόλια, βίντεο και άλλες εφαρμογές. Για παράδειγμα η συνέντευξη ενός διάσημου ηθοποιού μπορεί να συνοδεύεται από κάποια ηχητικά ντοκουμέντα που δεν δημοσιεύθηκαν, αποσπάσματα από ταινίες που έχει πρωταγωνιστήσει ή και στιγμιότυπα από τη φωτογράφισή του.
Οι οθόνες πολλαπλής αφής των νέων φορητών υπολογιστών διευκολύνουν πλέον όσους διαβάζουν τις ηλεκτρονικές εκδόσεις γνωστών περιοδικών να βρίσκουν ένα άλμπουμ φωτογραφιών εκεί που στη χάρτινη έκδοση υπάρχει απλά μια φωτογραφία, και να το ξεφυλλίζουν ακουμπώντας απλά το δάχτυλο στην οθόνη. Το διάσημο αθλητικό περιοδικό Sports Ιllustrated μάλιστα, θα επιτρέπει στους e-αναγνώστες του να συμμετέχουν σε online παιχνίδια και να προβλέπουν την εξέλιξη του σκορ την ίδια στιγμή που γίνονται οι αθλητικές αναμετρήσεις.

Προσπαθώντας να ανανεώσουν τον κόσμο των περιοδικών στην ψηφιακή εποχή, οι εκδότες είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε επενδύσεις υψηλού κόστους. Αυτό όμως αναμφισβήτητα θα προσελκύσει ένα μεγάλο μέρος του αναγνωστικού κοινού που διψά για καινοτομίες και έτσι να φέρουν πίσω στα περιοδικά με τη νέα μορφή, τα διαφημιστικά πακέτα που δείχνουν να έχουν χαθεί. Το 2010 μπορεί να εγκαινιάσει μια νέα εποχή, την «εποχή μετά την τυπογραφία».

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη