8 Μαρ 2010

ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ (15-19/3/10)

«Μ’ ένα βιβλίο πάω  σινεμά»

Κύκλος  Εκδηλώσεων από τις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Βόλου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας

Οι  Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου  Βόλου που λειτουργούν στο «Στέκι Παιδιού» του Κ.Ο.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και στο «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» του Δ.Ο.Υ.Κ., στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου), πραγματοποιούν τη φετινή χρονιά αφιέρωμα με θέμα: «Μ’ ένα βιβλίο πάω σινεμά».

Από τη Δευτέρα 15 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010 σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας (Goethe – Institut Athen), θα προβληθούν για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης 4 ταινίες που έχουν βασιστεί σε γνωστά λογοτεχνικά έργα, στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον». Οι ταινίες απευθύνονται σε παιδιά  της Γ΄ έως και Στ΄ δημοτικού.

Οι  ταινίες που θα προβληθούν είναι:

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010 - Ώρα: 10.30 – 12.30

Ο Αιμίλιος και οι ντέτεκτιβς (2001, 98΄) - (Βασισμένη στο  βιβλίο του Erich Kastner)

image Σκηνοθεσία: Franziska Buch

Στο ταξίδι του από μια μικρή γωνιά  της Βαλτικής προς το Βερολίνο ο  δωδεκάχρονος Αιμίλιος πέφτει θύμα κλοπής. Βιβλίο και φιλμ αποτελούν θαυμάσιες  εικόνες για τη δύναμη και την  αδυναμία των παιδιών του δρόμου καθώς και για τον αγώνα τους για δικαιοσύνη.

Περίφημη  η τελευταία σκηνή, όπου τα παιδιά του Βερολίνου κυνηγούν τον κλέφτη. Τρεις φορές έχει γίνει ταινία αυτή η περιπέτεια. Στην πρώτη κινηματογραφική  εκδοχή του 1931 τον κλέφτη κυνηγούν 300 παιδιά, στη δεύτερη, του 1954, 600 παιδιά και σ’ αυτήν την τελευταία του 2001 τον κλέφτη έχουν πάρει στο κατόπι πάνω από 1000 παιδιά.

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010 - Ώρα : 10.30-12.30

Η τάξη που πετάει (2002, 110΄) - (Βασισμένη στο  βιβλίο του Erich Kastner)

Σκηνοθεσία: Tomy Wigand

Ένα οικοτροφείο αγοριών, οι σκανταλιές τους και το χειρόγραφο ενός θεατρικού έργου που θέλουν ν’ ανεβάσουν. Ο διευθυντής όμως της χορωδίας τους το απαγορεύει. Είναι το έργο που είχε γράψει κάποτε ο ίδιος μαζί με τον φίλο του τον Ρόμπερτ, ο οποίος εξαφανίστηκε όταν ο πατέρας του έφυγε κρυφά από την Ανατολική Γερμανία για να πάει στη Δυτική. Τα παιδιά του σχολείου όμως βρίσκουν την άκρη …

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010 - Ώρα : 10.30-12.30

image Ο Αντώνης και η  Κουκιδίτσα (1998, 107΄) - (Βασισμένη στο  βιβλίο του Erich Kastner)

Σκηνοθεσία: Caroline Link

Η νεώτερη  κινηματογραφική εκδοχή του μυθιστορήματος του Erich Kästner.

Ο δεκάχρονος Αντώνης (Anton) μεγαλώνει χωρίς πατέρα. Όταν η μητέρα του αρρωσταίνει, αναλαμβάνει  εκείνος τη δουλειά της. Η Κουκιδίτσα (Pünktchen) είναι η κόρη μιας πλούσιας οικογένειας. Οι γονείς της όμως δεν έχουν καθόλου χρόνο γι’ αυτήν. Τα δυο παιδιά προσπαθούν να βρουν χρήματα για να βοηθήσουν την άρρωστη μητέρα του Αντώνη.

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

image Ώρα : 10.30-12.00 - Ο μικρός μαγικός αυλός (1997, 63΄), ταινία κινουμένων σχεδίων - (Βασισμένο στο  λιμπρέτο του Emmanuel Schikaneder και σε  μουσική του Wolfgang Amadeus Mozart )

Σκηνοθεσία: Curt Linda

O Curt Linda δημιουργεί  το τελευταίο αριστούργημα του  εμπνεόμενος από την περίφημη όπερα του Mozart και τη διασκευάζει σε παραμύθι για παιδιά, σχεδιάζοντας με τρυφερότητα και χιούμορ κινούμενες εικόνες. Για λόγους αισθητικής ο Curt Linda αποφεύγει τις άριες κι αφήνει τον συνθέτη Ulrich Kümpel να ντύσει το παραμύθι με ρυθμικές εμπνεύσεις, αποδίδοντας ελεύθερα τον Mozart.

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

image Ώρα : 10.30-12.30 - Η τάξη που πετάει (2002, 110΄)

Παράλληλα, την Πέμπτη 18 Μαρτίου και την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010 θα πραγματοποιηθεί στο «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» το  εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μ’ ένα βιβλίο πάω σινεμά» με θέμα τη σχέση του κινηματογράφου με τη λογοτεχνία. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 4 ώρες και απευθύνεται σε παιδιά Γ΄ - ΣΤ΄ Δημοτικού και Γυμνασίου.

Υπεύθυνοι του προγράμματος είναι οι: Διονύσης Βαλάσης (Καθηγητής Γραφικών Τεχνών), Ζωή Βαλάση (Συγγραφέας και Δρ. Πανεπιστημίου Σορβόννης), Μάριος Βαλάσης (Επικοινωνιολόγος – Παραγωγός, Master στα Μαζικά Μέσα Επικοινωνίας),   Ελένη Παπαγεωργίου (Οικονομολόγος – Παραγωγός, Master Παραγωγής φιλμ).

  Το πρόγραμμα έχει ως θέμα την ιστορία και την εξέλιξη της τέχνης του κινηματογράφου, την ιδιαίτερη σχέση του  κινηματογράφου με τη λογοτεχνία, τη θέση του κινηματογράφου  στην κοινωνική και οικονομική ζωή και το ρόλο του στον πολιτισμό.

Σκοποί  του προγράμματος είναι η παροχή με τρόπο ευχάριστο και παιγνιώδη, γνώσεων και πληροφοριών για τον κινηματογράφο, την τέχνη και την ιστορία του, τους συντελεστές και τις διαδικασίες δημιουργίας και προώθησης της ταινίας καθώς και η πρόκληση ενδιαφέροντος για τα βιβλία, η δημιουργία επιθυμίας για έρευνα σε βιβλιογραφία και βιβλιοθήκη, η κριτική στάση απέναντι στο έργο και η κατανόηση της ιδιαιτερότητας κάθε μορφής τέχνης.

Το  πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη λειτουργία εργαστηρίου.

Για πληροφορίες  και κρατήσεις θέσεων στην γραμματεία του «Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών»

Τηλέφωνο  επικοινωνίας : 24210-64336 , Ώρες : 9.30 π.μ. – 1.30 μ.μ.

Παιδική Βιβλιοθήκη «Στέκι Παιδιού» - Περραιβού 11 – Πολυμέρη, 38221

Τηλ.: 24210-31456, email:library@stekipaidiou.gr

Παιδική Βιβλιοθήκη «Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών»

Νεαπόλεως 76, 38334 - Τηλ.: 24210-64336, email:library@kdap.gr  - http://www.kdap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη