5 Μαρ 2010

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ (4/3-1/4/10)

image Η βιβλιοδεσία, τέχνη που τείνει να εκλείψει, καθώς κερδίζει έδαφος η τεχνολογία, μας έχει κληροδοτήσει βιβλία-έργα τέχνης, με περίτεχνα δεσίματα και εντυπωσιακά εξώφυλλα.

Η καλλιτεχνική βιβλιοδεσία εκπληρώνει αισθητικούς, αλλά, κυρίως, πρακτικούς στόχους: επιμηκύνει το χρόνο ζωής του βιβλίου και το συντηρεί. Η δουλειά του βιβλιοδέτη απαιτεί χρόνο, καλλιτεχνικό ταλέντο και τεχνικές δεξιότητες. Μια νέα έκθεση στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, με τίτλο «Τέχνη και τεχνική της βιβλιοδεσίας» (4 Μαρτίου-1 Απριλίου), τιμά την προσφορά της Κικής Δούση στη δύσκολη αυτή τέχνη.

Η Κική Δούση γεννήθηκε το 1933 και για πολλά χρόνια διέμενε στη Γαλλία. Έχοντας πάθος για τη βιβλιοδεσία, σπούδασε την τέχνη και το 1969 πήρε το δίπλωμα της Ecole Union Centrale des Arts Decoratifs στο Παρίσι. Μετά τη μακρόχρονη μαθητεία της στα ατελιέ των Henri Lapersonne, Georges Desmules, Ηenri Mercher και Ρenaud Vernier, επέστρεψε στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, ειδικεύτηκε στη συντήρηση της βυζαντινής βιβλιοδεσίας, καθώς και σε άλλες μορφές παλαιών βιβλιοδεσιών, στο Instituto Centrale de Patologia del Libro στη Ρώμη και στη Bibliotheque Nationale στο Παρίσι.

Βασικός στόχος της Κικής Δούση ήταν να κινήσει το ενδιαφέρον για τους Έλληνες βιβλιοδέτες στο εξωτερικό και να προσδώσει διεθνή χαρακτήρα στα έργα και τις προσπάθειες που γίνονται στον τόπο μας.

Το 1996 κατόρθωσε να ιδρύσει το πρώτο πολιτιστικό δίκτυο A.R.A. Ελλάδος (Les Amis de la reliure d’ Art), το οποίο αποτέλεσε σημαντικό μέσο ενίσχυσης και διάδοσης της Βιβλιοδετικής Τέχνης.

Στην έκθεση, που διοργανώνεται στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, παρουσιάζονται οι δημιουργίες της Κικής Δούση, από μια καλλιτεχνική πορεία, που ξεπερνά τα σαράντα χρόνια.

Μέσα από τη δουλειά της, μας παρουσιάζει τις παραλλαγές, που μπορούν να γίνουν στη βιβλιοδεσία, καθώς όλα τα βιβλία δε δένονται με τον ίδιο τρόπο.

Βιβλία μικρά και μεγάλα, δεμένα με ευγενή δέρματα και χρυσά στολίσματα, χειροποίητα διακοσμητικά χαρτιά και ποικίλα μοντέρνα υλικά, αποκαλύπτουν τη βαθιά σχέση του βιβλιοδέτη με το είδος του βιβλίου και το περιεχόμενό του.

Η έκθεση, σε σχεδιασμό και επιμέλεια της Ελευθερίας Γκούφα, περιλαμβάνει πλήρες εργαστήριο βιβλιοδεσίας, με τον τεχνικό εξοπλισμό του βιβλιοδέτη.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, κάθε Τετάρτη, 17.00-19.00, θα παραδίδονται δωρεάν μαθήματα Βιβλιοδεσίας, από την Κική Δούση και τη συντηρήτρια Ελευθερία Γκούφα. Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος, για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η δήλωση συμμετοχής, στο Τμήμα Ιστορικών Αρχείων, στα τηλ. 210-8079878.

Πληροφορίες: Μουσείο Μπενάκη-Ιστορικά Αρχεία, Οικία Δέλτα, Εμμανουήλ Μπενάκη 38, Κηφισιά. Τηλ. 210-8079878.

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη