19 Μαρ 2010

ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ

Η αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών της Αθήνας πρόκειται να δημιουργήσει σύντομα ψηφιακή περιήγηση στην αρχαία Αγορά της Αθήνας μέσω κινητών τηλεφώνων. Πρόσβαση και στην ψηφιακή βιβλιοθήκη στο www.ascsa.net.

image Το φιλόδοξο σχέδιο θα περιλαμβάνει την «καλωδίωση» της αρχαίας Αγοράς, με την παροχή ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο από τον αρχαιολογικό χώρο.

Επίσης, οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων iPhone θα έχουν την ευκαιρία να εγκαταστήσουν εφαρμογή στο τηλέφωνό τους, μέσω της οποίας θα μπορούν να κατεβάζουν έναν οδηγό της Αγοράς και να ενημερώνονται για τα αρχαιολογικά δεδομένα της ανασκαφής.

Η παραπάνω δράση εντάσσεται στην προσπάθεια της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα να επιτύχει την καλύτερη διάχυση των πληροφοριών στο κοινό μέσω των Νέων Τεχνολογιών.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και μια ψηφιακή βιβλιοθήκη της Σχολής στο δικτυακό τόπο www.ascsa.net, όπου παρουσιάζονται στοιχεία (φωτογραφίες, σχέδια, δημοσιεύσεις και περιγραφές) για τις ανασκαφές της Σχολής στην αρχαία Αγορά των Αθηνών και την αρχαία Κόρινθο.

Εξάλλου, πρόσφατα δημιουργήθηκε ένα τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο του Ιερού των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης, που είναι προσβάσιμο μέσω Διαδικτύου.

Στο ψηφιακό μοντέλο παρουσιάζονται η εξέλιξη της αρχιτεκτονικής στο Ιερό από τα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. μέχρι τα τέλη του 1ου αιώνα μ.Χ., και πανοραμικές όψεις του χώρου, όπου βρίσκεται.

Για κάθε ένα από τα κτίρια παρατίθενται η ιστορία, μία σύντομη περιγραφή και φωτογραφίες της σημερινής του μορφής.

Τέλος, δίνεται η δυνατότητα στο χρήστη να πραγματοποιήσει μια ψηφιακή περιήγηση στο χώρο του Ιερού, όπως ήταν στα χρόνια της λειτουργίας του.

Τις παραπάνω ανακοινώσεις έκανε ο διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, Τζακ Ντέιβις, στο πλαίσιο του ετήσιου απολογισμού του επιστημονικού έργου της Σχολής, στην αίθουσα τελετών της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Αναστάσιος Μάνθος. Ακολούθησε διάλεξη της επίτιμης καθηγήτριας του Κολεγίου Μπράιαν Μάουρ της Πενσιλβάνια, Στέλλα Μίλερ, με θέμα «Αρχαίες τοιχογραφίες: η παράδοση της Ανατολίας».

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη