1 Απρ 2010

1ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

via http://www.samiakostypos.grΟι νέοι σχολικοί χάρτες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, απέσπασαν το πρώτο βραβείο, στην κατηγορία τους, κατά τη διάρκεια του 24ου Διεθνούς Συνεδρίου Χαρτογραφίας της International Cartographic Association, που πραγματοποιήθηκε στο Σαντιάγο της Χιλής.

Οι χάρτες σχεδιάστηκαν στο Εργαστήριο Χαρτογραφίας και Γεωπληροφορικής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του έργου «συγγραφή διδακτικών βιβλίων και δημιουργία υποστηρικτικού υλικού για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο», ένα έργο το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων - Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. 

Η διεπιστημονική σύνθεση της ομάδας δημιουργίας, με την επιστημονική συμβολή μελών ΔΕΠ από τα Τμήματα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ και του ΑΠΘ, τα Παιδαγωγικά Τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, εξασφάλισε τις προϋποθέσεις δημιουργίας ολοκληρωμένου χαρτογραφικού υλικού.

Το υλικό βασίζεται ταυτόχρονα τόσο στις σύγχρονες χαρτογραφικές απόψεις και θεωρίες όσο και στις σύγχρονες αρχές της Διδακτικής της Γεωγραφίας. 

Αποκλειστικός στόχος της ερευνητικής ομάδας ήταν οι νέοι σχολικοί χάρτες να επικουρούν αποτελεσματικά τους καθηγητές και τους δασκάλους στην προσπάθεια μετάδοσης της γεωγραφικής γνώσης, αλλά και τους μαθητές στην κατανόηση γεωγραφικών εννοιών και φαινομένων.

Κατά τη διάρκεια εκπόνησης του έργου, οι νέοι σχολικοί χάρτες αξιολογήθηκαν για την παιδαγωγική τους επάρκεια και καταλληλότητα. 

Η αξιολόγησή τους πραγματοποιήθηκε από τα Παιδαγωγικά Τμήματα του ΑΠΘ και του ΔΠΘ, με χρήση περισσοτέρων των 2.000 ερωτηματολογίων προς δασκάλους, καθηγητές και μαθητές με ιδιαίτερα θετικά σχόλια. 

Το έργο ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο τμηματικά με την προοπτική να εκτυπωθούν σε ικανό αριθμό αντιτύπων και να διανεμηθούν στα σχολεία Στοιχειώδους και Μέσης Εκπαίδευσης. 

«Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκριση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την εκτύπωση και διανομή των βραβευθέντων σχολικών χαρτών σε όλα τα Δημοτικά σχολεία και Γυμνάσια της Ελλάδας, καθώς και τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.

Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα, με την απαραίτητη προσαρμογή, παραγωγής ψηφιακών αντιγράφων του χαρτογραφικού υλικού σε DVD, τα οποία στη συνέχεια μπορούν διανεμηθούν στους μαθητές για κατ΄ οίκον χρήση και μελέτη», δήλωσε ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νίκος Σουλακέλλης.

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη