26 Απρ 2010

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ “ΙΜΑΡΕΤ” ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ (28/4/10)

  Παρουσίαση του βιβλίου «Ιμαρέτ» του συγγραφέα και στιχουργού Γιάννη Καλπούζου Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Καλλιθέας. Το βιβλίο απέσπασε το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, το 2009.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Γρηγόρης Κοσσυβάκης, δικηγόρος - συγγραφέας και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Η ηθοποιός Ρηνιώ Κυριαζή θα διαβάσει αποσπάσματα και θα ερμηνεύσει τραγούδια στο κλίμα του βιβλίου.

Η βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Απριλίου 2010 και ώρα 20:00, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας (Ανδομάχης 86Α)


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΙμαρέτΤο «Ιμαρέτ» είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα, ένα μυθιστόρημα με φόντο την ιστορία. Εκτυλίσσεται στην τουρκοκρατούμενη ακόμα Άρτα το 1854.

Δυο αγόρια γεννιούνται την ίδια νύχτα, ένα τουρκόπαιδο και ένα ελληνόπουλο, γίνονται φίλοι, αφού πρώτα γίνουν ομογάλακτοι, καθώς η Τούρκισσα μάνα θηλάζει και τα δύο.

Διαδοχικά τα δύο αυτά αγόρια αφηγούνται, ο καθένας από την σκοπιά του, για τη ζωή που κυλάει τα επόμενα 28 χρόνια.

Το μυθιστόρημα, όμως επικεντρώνεται στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, στον απόηχο των όποιων πολεμικών γεγονότων ανακαλύπτοντας τους κώδικες συνύπαρξης των λαών και πως υπήρξε ειρηνική συμβίωση ανάμεσα στους Έλληνες, Τούρκους, Εβραίους που ζούσαν εκείνη την εποχή στην Άρτα.

Με συμβολισμούς και συνειρμούς, ήχους και αρώματα το βιβλίο επιδιώκει να σπάσει το φόβο και την προκατάληψη, πως ναι οι άνθρωποι μπορεί να ζουν μαζί και να αγαπιούνται ακόμα κι όταν αντιμάχονται. Ήρθε για να σπάσει το φόβο και την προκατάληψη, πως ναι οι άνθρωποι μπορεί να χάνονται, αλλά αφήνουν σημάδια ανεξίτηλα.


ΕΡΓΟ-ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Γιάννης Καλπούζος Ο Γιάννης Καλπούζος γεννήθηκε στο χωριό Μελάτες της Άρτας το 1960. Από το 1982 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το 2000 από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα εκδόθηκε η ποιητική συλλογή «Το νερό των ονείρων». Το 2000 επίσης από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα εκδόθηκε το μυθιστόρημα του «Μεθυσμένος δρόμος». Το 2002 από τις εκδόσεις Κέδρος εκδόθηκε η συλλογή διηγημάτων του «Μόνο να τους άγγιζα». Το 2005 από τις εκδόσεις Άγκυρα, εκδόθηκε το μυθιστόρημά του «Παντομίμα Φαντασμάτων». Το 2006 από τις εκδόσεις Ίκαρος εκδόθηκε η ποιητική συλλογή του «Το παραμιλητό των σκοτεινών Θεών». Το 2007 επίσης από τις εκδόσεις Ίκαρος εκδόθηκε το ποιητικό έργο «Έρωτας νυν και αεί», με το οποίο ήταν υποψήφιος στη «μικρή λίστα» για το κρατικό βραβείο ποίησης 2008.

Ακόμη, από το 1995 έχει υπογράψει τους στίχους 67 τραγουδιών μεταξύ των οποίων τα: «Ό, τι αγαπώ είναι δικό σου» που ερμήνευσε η Γλυκερία, «Δέκα μάγισσες» με τον Γιάννη Σαββιδάκη, «Τι μου ‘χει λείψει» με την Ελένη Πέτα, «Γιατί πολύ σ’ αγάπησα» με τον Ορφέα Περίδη κ.α. καθώς και 18 στίχους για το παιδικό θεατρικό «Τρυφεράκανθος».

Στα μέσα Νοεμβρίου 2008 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το ιστορικό μυθιστόρημά του με τίτλο «Ιμαρέτ» και υπότιτλο «Στη σκιά του ρολογιού», που κέρδισε το Βραβείο Αναγνωστών 2009. Το Ιμαρέτ μεταφράστηκε στα τουρκικά και αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Τουρκία το Φθινόπωρο του 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη