18 Απρ 2010

ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΣ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ TWITTER ΑΠΟ ΤΗΝ LC

image Η βιβλιοθήκη, που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, έκανε την εντυπωσιακή ανακοίνωση στέλνοντας το σχετικό μήνυμα στο λογαριασμό που διαθέτει στο Twitter (Twitter.com/librarycοngress), ενώ ακολούθησε και σχετική ανακοίνωση στο Facebook, πριν βγει η σχετική δημόσια ανακοίνωση για τον Τύπο, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία και το BBC.
    
Το Twitter, που έχει πια πάνω από 100 εκατ. χρήστες διεθνώς, προσθέτει στο «ενεργητικό» του περίπου 55 εκατ. tweets τη μέρα (που το καθένα δεν ξεπερνά τους 140 χαρακτήρες). Εκπρόσωπος της βιβλιοθήκης έκανε λόγο για την «ακαδημαϊκή και ερευνητική σημασία» που θα έχει η απόκτηση όλου του αρχείου της υπηρεσίας micro-blogging, καθώς όλος αυτός ο όγκος πληροφοριών θεωρείται πολύτιμος από κοινωνιολογική και ιστορική σκοπιά.
    
Το πρώτο μήνυμα εστάλη από τον συνιδρυτή του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ στις 21 Μαρτίου 2006, ενώ ιστορικής σημασίας θεωρείται και το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος Ομπάμα στις 5 Νοεμβρίου 2008, μια μέρα μετά την εκλογή του.
    
Σύμφωνα με τη βιβλιοθήκη, η απόφασή της εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να διατηρήσει «σημαντικό ψηφιακό περιεχόμενο» για τις επόμενες γενιές. Η βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ήδη διαθέτει εκατομμύρια βιβλία, ηχογραφήσεις, φωτογραφίες, χειρόγραφα, χάρτες κ.α. Ο συνολικός όγκος ψηφιακών πληροφοριών της πλέον φτάνει τα 167 terabytes (167.000 gigabytes).
    
Σε μια άλλη σχετική εξέλιξη με το αρχείο του Twitter, η Google παρουσίασε ένα νέο «εργαλείο» που επιτρέπει στους χρήστες να ψάχνουν, να επιλέγουν και να «ξαναπαίζουν» αυτά που οι άνθρωποι έλεγαν στο κοινωνικό δίκτυο σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Σύμφωνα με τη Google, «τα tweets και άλλες σύντομες μορφές μηνυμάτων δημιουργούν μια ιστορία σχολίων που μπορεί να προσφέρει πολύτιμη κατανόηση σχετικά με το τι συνέβη κάποτε και πώς αντέδρασαν τότε οι άνθρωποι. Θέλουμε να επιτρέψουμε στους χρήστες να ψάξουν αυτές τις πληροφορίες και να τις κάνουμε χρήσιμες».
    
Σε πρώτη φάση, το νέο εργαλείο “replay” θα αφορά τους δύο τελευταίους μήνες tweets, αλλά μέσα στο καλοκαίρι η Google υποσχέθηκε ότι θα φροντίσει να καλύψει όλο το αρχείο του Twitter μέχρι τον Μάρτιο του 2006.

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη