11 Μαΐ 2010

1.000.000 ONLINE ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

  Ο αριθμός των ηλεκτρονικών βιβλίων αυξάνεται συνεχώς, αλλά οι τίτλοι που είναι διαθέσιμοι σε ανθρώπους τυφλούς ή δυσλεξικούς, είναι ακόμα πολύ λίγοι. Μια νέα υπηρεσία, που ανακοίνωσε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Internet Archive, πρωτοπόρος στην ψηφιοποίηση βιβλίων διαθέσιμων στον καθένα, φιλοδοξεί να αλλάξει αυτή την κατάσταση.

Ο οργανισμός, που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, προσέλαβε εκατοντάδες άτομα με στόχο να «σκανάρει» σε πρώτη φάση 1 εκατομμύριο βιβλία που πλέον θα είναι διαθέσιμα, σε ψηφιακή μορφή, στα άτομα με αναπηρία.

Η πρωτοβουλία θα χρηματοδοτηθεί από φιλανθρωπικά ιδρύματα, βιβλιοθήκες, επιχειρήσεις και την αμερικανική κυβέρνηση. Σε επόμενη φάση, θα υπάρξει η ψηφιοποίηση ακόμα περισσότερων ηλεκτρονικών βιβλίων για άτομα με προβλήματα όρασης.

Οι τίτλοι των βιβλίων θα είναι διαφόρων ειδών, από μυθιστορήματα μέχρι εκπαιδευτικά.

Το Internet Archive ξεκίνησε ήδη να ψηφιοποιεί μια μεγάλη ποικιλία βιβλίων σε πολλές γλώσσες, ώστε να μπορούν στη συνέχεια να αναγνωστούν από το ειδικό λογισμικό και τις συσκευές που χρησιμοποιούν οι τυφλοί και μετατρέπουν τις γραπτές σελίδες σε λόγο, προκειμένου να ακούνε τα βιβλία αντί να τα διαβάζουν.

Ο οργανισμός έχει στήσει 20 κέντρα ψηφιοποίησης σε πέντε χώρες.

Οι εκδοτικοί οίκοι προσφέρουν ορισμένα ηλεκτρονικά βιβλία για άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά συνήθως μόνο τους πιο πρόσφατους και εμπορικούς τίτλους, ενώ το Internet Archive θα προσφέρει μια τεράστια ποικιλία βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων παλαιότερων, σπάνιων και τίτλων που δεν κυκλοφορούν πια στο εμπόριο.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Μαρκ Μάουρερ, πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών των ΗΠΑ, λέγοντας ότι η πρόσβαση σε βιβλία αποτελούσε ανέκαθεν μεγάλο πρόβλημα. «Τώρα, για πρώτη φορά, θα έχουμε πρόσβαση σε μια τεράστια ποσότητα βιβλίων», τόνισε.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να «κατεβάσουν» δωρεάν τα βιβλία από το site του Internet Archive.

via

3 σχόλια:

9th High School Library είπε...

Εξαιρετική πρωτοβουλία.
Ως άτομο με σοβαρά προβλήματα όρασης, αναγνωρίζω ότι τέτοιες προσπάθειες αποτελούν μια αχτίδα ελπίδας!

Afroditi Fragkou - Infoscience Addict είπε...

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι, μία μικρή σημείωση: Ο καθιερωμένος όρος πλέον, διεθνώς, είναι το Άτομα με Αναπηρία εξ' ού και τα αρχικά ΑμεΑ. Ας μην προσβάλλουμε, λοιπόν, τους ανθρώπους με έναν καθ' όλα άπρεπο χαρακτηρισμό όπως το "με ειδικές ανάγκες". Δεν έχουν ανάγκη κανέναν μας. Έχουν απλά μια αναπηρία.

Ευχαριστώ.

aikker είπε...

@Afroditi Fragkou - Infoscience Addict
Ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση και την... υπενθύμιση [δυστυχώς ξέφυγε :) ]
Η διόρθωση έγινε.

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη