29 Μαΐ 2010

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΝΝΑΔΙΟ ΣΤΗ …ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ (8/6/20)

Από το 1926, που εγκαινιάστηκε παρουσία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Θεόδωρου Πάγκαλου, ως σήμερα ένα από τα ιστορικότερα κτίρια της πόλης των Αθηνών σπάνια έχει επιχειρήσει παρουσίαση εκθεσιακού υλικού εκτός του δικού του. Τι ήταν αυτό που έκανε τα μέλη του ΔΣ των Φίλων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης να αποφασίσουν να ανοίξουν τις πύλες ενός παλιού και κατά πολλούς αποστειρωμένου και κλειστού φορέα σε περισσότερους από 60 σύγχρονους καλλιτέχνες; «Θα θέλαμε να δείξουμε και σε ένα διαφορετικό κοινό πλην του επιστημονικού και του ερευνητικού ποιοι είμαστε και τι κάνουμε» λέει η διευθύντρια της Γενναδείου, δρ. Μαρία Γεωργοπούλου. «Μια βιβλιοθήκη οφείλει να αναπτύξει διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας την εποχή του Διαδικτύου, όπου σωρεία πληροφοριών προσφέρεται ηλεκτρονικά. Επιπλέον, μια τέτοια έκθεση ίσως μας βοηθήσει να δούμε και εμείς, οι άνθρωποί της, τη Βιβλιοθήκη με άλλη ματιά».

Η ομαδική εικαστική έκθεση που εγκαινιάζεται στις 8 Ιουνίου έχει ως βασική αφετηρία τον ίδιο τον Ιωάννη Γεννάδιο αλλά και το δημιούργημά του. Σε έναν μη εκθεσιακό χώρο οι καλλιτέχνες κλήθηκαν να δημιουργήσουν πάνω σε έναν επιφανή έλληνα πολίτη _ αλλά και πολίτη του κόσμου. Αλλοι ασχολήθηκαν με τη φυσιογνωμία του, άλλοι με ό,τι συνέλεγε μετά πάθους, άλλοι ανασυνέθεσαν την εποχή του. Κάποιοι εμπνεύστηκαν από την έννοια της συλλογής και κάποιοι από την έννοια της βιβλιοθήκης.

Τα έργα, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης κυρίας Ιριδας Κρητικού, βρήκαν θέση σε πτέρυγα της Βιβλιοθήκης, στο αναγνωστήριο αλλά και σε εξωτερικούς χώρους. «Τα έργα "χωνεύονται" από τη Βιβλιοθήκη καθότι έχουν τοποθετηθεί διακριτικά στον χώρο», λέει η κυρία Κρητικού. «Πιστεύω ότι τελικά έχουμε φτιάξει έναν ακόμη θησαυρό, μια συλλογή που ο παθιασμένος συλλέκτης Ιωάννης Γεννάδιος θα ήθελε πολύ να έχει».

Από 26.000 συγγράμματα αποτελούνταν η συλλογή που δώρισε το 1922 ο διπλωμάτης Ιωάννης Γεννάδιος στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα με τον όρο να χτίσει μια Βιβλιοθήκη για να τη στεγάσει μόνιμα. Στα 84 χρόνια λειτουργίας της η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη εμπλουτίζει συνεχώς τις συλλογές της, έχοντας φθάσει πλέον τους 117.000 τόμους _ πλην των επιστημονικών περιοδικών και των πολυάριθμων αρχείων, ενώ το κληροδότημα της Σχολής έχει αποτρέψει οικονομικές δυσκολίες σε περίοδο κρίσης.

«Δεν θέλουμε να είμαστε αποθήκη θησαυρών»

λέει η κυρία Γεωργοπούλου. «Σκοπός μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες, καθώς επίσης να έρθουμε περισσότερο κοντά στα παιδιά και στην ελληνική εκπαίδευση, κάτι που ως σήμερα δεν είχαμε επιχειρήσει. Λειτουργούσαμε περισσότερο ως επιστημονική βιβλιοθήκη». Σύμφωνα με την ίδια, η Γεννάδειος έχει ένα μάλλον στάνταρ κοινό: φοιτητές, ερευνητές και ανθρώπους απ' όλη την Ελλάδα που ψάχνουν την ιστορία του τόπου και της οικογένειάς τους.

Για να διαβεί κανείς την πύλη της Γενναδείου δεν χρειάζεται παρά μόνο την ταυτότητά του. «Μόνο για όποιον ζητά πρόσβαση στα αρχεία μας είμαστε πιο απαιτητικοί». Πιστεύει, άραγε, η κυρία Γεωργοπούλου, ότι ο Ιωάννης Γεννάδιος θα ήταν ικανοποιημένος σήμερα από το δημιούργημά του; «Απολύτως. Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη έγινε τελικά ό,τι οραματίστηκε ο ιδρυτής της: ένα κέντρο που διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην πνευματική ζωή του τόπου».

Διπλωμάτης, πατριώτης, βιβλιόφιλος

image- Ο Ιωάννης Γεννάδιος γεννήθηκε στις 7 Ιανουαρίου του 1844. Ο πατέρας του Γεώργιος υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

- Η διπλωματική καριέρα του ξεκίνησε το 1873-4.

- Μεταξύ άλλων, εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Συνδιάσκεψη της Χάγης, ενώ εργάστηκε στο Λονδίνο ως ειδικός απεσταλμένος και πληρεξούσιος υπουργός.

- Το 1902 παντρεύτηκε την εύπορη Φλόρενς Ελίζαμπεθ Λέινγκ.

- Το 1904-5 δώρισε στην Εθνική Βιβλιοθήκη 3.000 λιθογραφίες.

- Το 1917 παρατήθηκε από τη θέση του πρέσβη για να εκπροσωπήσει την προσωρινή κυβέρνηση Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και να συγκεντρώσει χρήματα για το Μακεδονικό Αγώνα.

- Το 1922 υπεγράφη η πράξη δωρεάς της συλλογής του προς στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και το 1926 έγιναν τα επίσημα εγκαίνια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

- Πέθανε το 1932, σε ηλικία 88 ετών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ – ΤΟ ΒΗΜΑ, 28/5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη