16 Μαΐ 2010

Ο ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Επιστήμονες από τα εργαστήρια της IBM από τρεις διαφορετικές χώρες, συνεργάστηκαν προκειμένου να δημιουργήσουν τον μικρότερο τρισδιάστατο χάρτη του κόσμου, τόσο μικρό, που θα μπορούσαν να χωρέσουν 1.000 τέτοιοι χάρτες σε ένα κόκκο αλατιού!

Ο χάρτης έχει διαστάσεις 22 επί 11 μικρόμετρα και έχει χαραχθεί σε μια πολυμερή επιφάνεια. Για να κατανοήσετε καλύτερα το μέγεθος του, σκεφτείτε ότι τα 8 νανόμετρα αντιστοιχούν σε 1.000 μέτρα υψόμετρο, που σημαίνει ότι το Έβερεστ είναι περίπου 64 νανόμετρα σε αυτήν την κλίμακα. Ο χάρτης αποτελείται από 500.000 pixels, που έχουν το καθένα μέγεθος 20 νανόμετρα.

Η σημαντική ανακάλυψη που έγινε κατά την δημιουργία του χάρτη, έχει να κάνει με το πώς οι επιστήμονες αποφάσισαν να τον κατασκευάσουν. Η ιδέα ήταν ότι θα μπορούσαν αντί να προσθέτουν υλικά για να δημιουργήσουν μια τρισδιάστατη εικόνα, θα μπορούσαν να πετύχουν το ίδιο αποτέλεσμα (και πιο εύκολα) αφαιρώντας υλικό από την επιφάνεια.

Με την βοήθεια ενός μικροσκοπικού άκρου πυριτίου και της θερμότητας, κατάφεραν να δώσουν το σωστό σχήμα, αλλά και βάθος, στο πολυμερές. Η κατασκευή του τρισδιάστατου χάρτη της γης κράτησε μόλις δύο λεπτά και 23 δευτερόλεπτα.

Η ομάδα δημιούργησε επίσης ένα ομοίωμα του Μάτερχορν, γνωστό στους Europeans και Disney World επισκέπτες. Το διάσημο βουνό έχει δημιουργηθεί σε μοριακό γυαλί και φθάνει τα 25 νανόμετρα ύψος.

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη