21 Μαΐ 2010

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΚΕΒΙ

image Τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού να περικόψει κατά 35% το ύψος της επιχορήγησης. Οι απολύσεις υπαλλήλων και η αναστολή ορισμένων δραστηριοτήτων φάνηκαν μονόδρομος, ενώ -δεδομένης της κατάστασης- ο αντιπρόεδρος Πέτρος Τατσόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, το ΕΚΕΒΙ αποφάσισε να συρρικνώσει τις δράσεις του, καταργώντας αντίστοιχες θέσεις εργασίας, και να επικεντρωθεί στην προώθηση της ανάγνωσης, στην προώθηση της ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό (σε συνεργασία, πλέον, µε φορείς και ιδρύµατα του εξωτερικού), στην οργάνωση της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης και στην καλλιέργεια των νέων τεχνολογιών.

Δραστηριότητες που αναστέλλονται είναι: η συµµετοχή σε εκθέσεις βιβλίου στο εξωτερικό, τα ετήσια βραβεία σεναρίου βασισµένου σε λογοτεχνικό έργο (ήταν χρηµατικά), η συµµετοχή στο Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης όπου τα τελευταία χρόνια το ΕΚΕΒΙ διατηρούσε περίπτερο και οργάνωνε τις εκδηλώσεις «Λογοτεχνία και κινηµατογράφος».

Επίσης, τα επετειακά αφιερώµατα σε µεγάλους Έλληνες συγγραφείς θα υποστηρίζονται πλέον µόνο όταν υπάρχει σχετική χορηγία, ενώ αναστέλλεται η ετήσια επιχορήγηση (100.000 ευρώ) του ΕΚΕΒΙ προς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστηµών του Ανθρώπου (ΕΚΕΜΕΛ) που στόχο έχει την ανάδειξη µεταφραστών.

Το ΕΚΕΒΙ προχωρά επίσης σε απολύσεις εννέα υπαλλήλων, από τους συνολικά 40 µε µόνιµη εργασιακή σχέση, ενώ καταργούνται και οι έκτακτες συνεργασίες. Παράλληλα αποφασίστηκε µείωση µισθών των 31 εργαζοµένων που διατήρησαν τη θέση τους.

Παραίτηση Τατσόπουλου

Δεδομένης της κατάστασης που περιγράφεται παραπάνω, ο αντιπρόεδρος του ΕΚΕΒΙ, συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του.

«Πριν από λίγες µέρες το υπουργείο αποφάσισε την περικοπή της χρηµατοδότησης του ΕΚΕΒΙ κατά 35%, µεταθέτοντας στις πλάτες του διοικητικού συµβουλίου το ωµό δίληµµα: είτε απολύετε υπαλλήλους και συνεχίζετε κάποιες από τις δραστηριότητές σας, άρα έχετε λόγο ύπαρξης, είτε δεν απολύετε κανέναν και αναστέλλετε τις δραστηριότητές σας, οπότε δεν έχετε λόγο ύπαρξης» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή παραίτησής του.

Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Πολιτισµού δήλωσαν στα Νέα ότι «δεν ζητήθηκε να απολυθεί κανείς» και πως «όλα τα διοικητικά συµβούλια, όταν ανέλαβαν γνώριζαν ότι περνάµε µια περίοδο τεράστιας οικονοµικής κρίσης και ότι µε αυτά τα χρήµατα πρέπει να πορευθούν».

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη