11 Ιουν 2010

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

By http://theatro.wordpress.com/

Έχουν περάσει πρόσφατα στην κατοχή μου πολλά βιβλία – αρκετά απ’ τα οποία θεατρικά-. Τα περισσότερα είναι παλιά θεατρικά έργα, άλλα θεωρητικά, κάποια λευκώματα και τεύχη του παλιού ΘΕΑΤΡΟΥ αλλά και άλλων περιοδικών με θεατρικό αντικείμενο.

Η πρώτη μου σκέψη ήταν να τα παραδώσω σε μια θεατρική βιβλιοθήκη με σκοπό να τα αξιοποιήσει καλύτερα απ’ το να μένουν στα ράφια της δικής μου ιδιωτικής, αλλά και για να έχουν πρόσβαση σ’ αυτά σπουδαστές θεατρολογίας, δραματικής σχολής και γενικότερα όσοι ασχολούνται με το θέατρο.

Για να μην μακρηγορώ, σκέφτηκα να τα παραδώσω στη βιβλιοθήκη του Εθνικού θεάτρου. Πέρα απ’ το προφανές, οι προηγούμενοι κάτοχοι αυτών των βιβλίων ήταν κάποτε σπουδαστές του αλλά και μετέπειτα ηθοποιοί σε παραστάσεις του.

Δυστυχώς όμως,  πληροφορήθηκα ότι στα πλαίσια της γενικότερης δυσλειτουργίας σε πολλούς τομείς αυτής της χώρας, η πολυσυζητημένη πια κρίση έγινε αφορμή να χτυπηθεί κι ένας ακόμη χώρος πολιτισμού και γνώσης. Η βιβλιοθήκη του πρώτου κρατικού θεάτρου της χώρας κλείνει προκειμένου να εξοικονομηθεί ο μισθός της βιβλιοθηκονόμου που σύντομα θα βρεθεί άνεργη όταν γύρω μας ξεσπάνε συνεχώς νέες ιστορίες για φάγωμα ασύλληπτων ποσών.

Ο εκάστοτε υπουργός πολιτισμού κάθε φορά που ορκίζεται, υπόσχεται διάφορα που θα προάγουν τον πολιτισμό της χώρας. Αφού η βαριά μας βιομηχανία είναι ο πολιτισμός κι ο τουρισμός που συμπτωματικά συνυπάρχουν στο ίδιο υπουργείο, μήπως τελικά θα έπρεπε να τα φροντίζουμε περισσότερο;

Το Εθνικό Θέατρο καταργεί μια βιβλιοθήκη στερώντας απ’ τους ενδιαφερόμενους το στοιχειώδες δικαίωμα να την επισκέπτονται και να ενημερώνονται. Στερεί όμως κι απ’ τον ίδιο τον οργανισμό του θεάτρου ένα ζωτικό όργανο. Γιατί στόχος δεν είναι μόνο τα έσοδα απ’ τις παραστάσεις. Κι όταν κόβουμε ένα ζωτικό όργανο του οργανισμού, του στερούμε τη δυνατότητα της φυσιολογικής συνέχειας και το καταδικάζουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη