17 Ιουν 2010

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ GOOGLE

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας και η Google συμφώνησαν στην ψηφιοποίηση 400.000 βιβλίων που βρίσκονται στα ράφια της.

Ως μία από τις πρώτες, σε παγκόσμια κλίμακα, εθνικές βιβλιοθήκες, η ξακουστή Αυστριακή Εθνική Βιβλιοθήκη, τμήμα των παλιών χειμερινών ανακτόρων Χόφμπουργκ της Βιέννης, προχωρεί στην ψηφιοποίηση του συνόλου των ιστορικών βιβλίων της, στα οποία και σε πλήρες κείμενο, θα υπάρχει δωρεάν πρόσβαση μέσω Διαδικτύου, από κάθε άκρη της γης και ολόκληρο το εικοσιτετράωρο.

Σε ψηφιακή μορφή πρόκειται να μετατραπούν 400.000 έργα χωρίς πνευματικά δικαιώματα από τον 16ο μέχρι τον 19ο αιώνα, συμπεριλαμβανομένων και των 200.000 τόμων, που υπάρχουν στην «πολύτιμη αίθουσα» της Αυστριακής Εθνικής Βιβλιοθήκης, η οποία θεωρείται ως η ωραιότερη αίθουσα βιβλιοθήκης στον κόσμο.

Το εγχείρημα, του οποίου οι προεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και αυτό θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα έξι χρόνια, με τη συνεργασία της Google, παρουσίασε σήμερα στη Βιέννη, η γενική διευθύντρια της Αυστριακής Εθνικής Βιβλιοθήκης, Γιοχάνα Ράχινγκερ, χαρακτηρίζοντάς το ως «σταθμό» στην μακραίωνη ιστορία της Βιβλιοθήκης.

Όπως τόνισε η κ. Ράχινγκερ, το κόστος της ψηφιοποίησης των 400.000 τόμων βιβλίων με συνολικά πάνω από 120 εκατομμύρια σελίδες κειμένου, το οποίο θα ανέλθει στα 30 εκατομμύρια Ευρώ, θα αναλάβει εξ ολοκλήρου η Google, που έχει ήδη προχωρήσει στην διάθεση σε ηλεκτρονική μορφή, σχεδόν δέκα εκατομμυρίων έργων από γνωστές βιβλιοθήκες στο εξωτερικό, όπως Χάρβαρντ, Στάνφορντ και Οξφόρδης.

Η Αυστριακή Εθνική Βιβλιοθήκη θεωρεί πως το εγχείρημα αυτό συμβάλλει τόσο στη διατήρηση των πολύτιμων πρωτοτύπων όσο και στη διασφάλιση της αυστριακής πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη δημοκρατικοποίηση της γνώσης.

Η γενική διευθύντρια διευκρίνισε κατά τη σημερινή παρουσίαση, πως η Google δεν θα έχει το «μονοπώλιο» στη χρήση των ψηφιοποιημένων έργων της Βιβλιοθήκης και πως οι χρήστες Διαδικτύου κατά την πλοήγησή τους στις σελίδες της, δεν θα μεταφέρονται αυτόματα σε σελίδες της Google, ενώ η τωρινή συνεργασία δεν θα αποτελέσει προηγούμενο για ενδεχόμενη συνεργασία αργότερα, ειδικότερα στον αμφιλεγόμενο τομέα της ψηφιοποίησης με προστατευόμενα πνευματικά δικαιώματα.

via

Διαβάστε και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη