8 Ιουλ 2010

Η ΖΩΝΤΑΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΟ 15Ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ (10/7/10)

Τι: Ζωντανή Βιβλιοθήκη, μια βιωματική δράση για τις διακρίσεις, την προκατάληψη, τον ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Πού: Στο 15ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, στο Άλσος Γουδή
Πότε: Σάββατο 10 Ιουλίου, ώρα 19.00-22.00

---------------

Η Ζωντανή βιβλιοθήκη δεν διαθέτει χάρτινα βιβλία, αλλά ανθρώπους με διάθεση να μοιραστούν τις ιστορίες τους και τις εμπειρίες τους, με στόχο να καταπολεμήσουν τις προκαταλήψεις και  να ενισχύσουν την προώθηση της ποικιλομορφίας.

Φανταστείτε ότι βρίσκεστε μπροστά σε μια βιβλιοθήκη. Τα βιβλία στο σύνολο τους συνθέτουν μια χρωματική πανδαισία. Διαφορετικά μεταξύ τους σε μέγεθος και όγκο.

Επιλέγετε να δανειστείτε ένα βιβλίο με θέμα μια γυναίκα από την Αφρική… Διστάζετε! Θα προτιμούσατε, ίσως, να διαβάσετε την ιστορία ενός κωφού ηθοποιού! Αν ακριβώς δίπλα υπήρχε ένα βιβλίο με έναν gay χαρακτήρα, θα τολμούσατε να το ξεφυλλίσετε;

Τον τελευταίο χρόνο στην Αθήνα μια ομάδα από εθελοντές ξεκίνησε την πρωτοβουλία «Ζωντανή Βιβλιοθήκη», η οποία είναι ένα εξαιρετικό μέσο άσκησης στη συνύπαρξη, εκπαιδεύοντας στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην καταπολέμηση των κοινωνικών διακρίσεων.

Στην απλούστερή της μορφή, η «Ζωντανή Βιβλιοθήκη» είναι ένα είδος κινητής βιβλιοθήκης, που ενθαρρύνει τη διάδραση και το διάλογο, μέσα από την απλότητα και τη θετική διάθεση. Αντικείμενα δανεισμού δεν είναι, όμως, βιβλία, αλλά εθελοντές συνάνθρωποί μας που  εκθέτουν την μοναδικότητα τους, σε μια προσπάθεια να σπάσουν τα στερεότυπα και να καταπολεμήσουν τις προκαταλήψεις μας. Τα ράφια της Ζωντανής βιβλιοθήκης διαθέτουν προς τους αναγνώστες «ανθρώπινα βιβλία», τις ιστορίες τους και τις εμπειρίες τους. Και κάτι παραπάνω: τη διάθεσή τους να τα επικοινωνήσουν όλα αυτά με έναν τρόπο που να ενισχύει την προώθηση της ποικιλομορφίας.

Το Σάββατο 10 Ιουλίου διοργανώνεται μία ακόμα «Ζωντανή Βιβλιοθήκη», στο πλαίσιο του 15ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ, στο Άλσος Γουδή, από τις 19.00 ως τις 22.00.

Ο χώρος είναι προσβάσιμος για Άτομα με Αναπηρία (8 θέσεις στάθμευσης για αναπηρικά αυτοκίνητα). Επίσης, θα υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (Ε.Ν.Γ.) και κατάλογος βιβλίων σε Braille και μεγαλογράμματη γραμματοσειρά. Θα παρέχεται ακόμα ζωντανό λεξικό (διερμηνεία) στα Φαρσί, τα Νταρί και τα Αγγλικά.

Ελάτε να διαβάσετε εκείνες τις ιστορίες που σας προκαλούν, σας δυσκολεύουν, σας ιντριγκάρουν. Ελάτε εκεί που οι ιστορίες ζωντανεύουν…

Πώς λειτουργεί η Ζωντανή Βιβλιοθήκη

Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη αντιστρέφει την ιδέα μιας παραδοσιακής βιβλιοθήκης, προσφέροντας για δανεισμό ανθρώπους και όχι βιβλία. Η καινοτόμος αυτή ιδέα δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους από διαφορετικές προελεύσεις να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με «αναγνώστες» που ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με την ποικιλομορφία.

• Μέσα από τη «βιβλιογραφία», της Ζωντανής Βιβλιοθήκης έχετε τη δυνατότητα να διαλέξετε το Ζωντανό Βιβλίο με το οποίο θα θέλατε να συναντηθείτε και να συνομιλήσετε για 30 λεπτά.

• Αν δεν μιλάτε τη γλώσσα του Ζωντανού Βιβλίου η Ζωντανή Βιβλιοθήκη θα σας παράσχει ένα Ζωντανό Λεξικό (διερμηνέα) κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης.

• Μπορείτε να ξεκινήστε τη συζήτηση με μικρή παρουσίαση του εαυτού σας και να θέσετε στο δανεισμένο βιβλίο ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή του και τις αξίες του. Μη ντρέπεστε! Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να μάθετε αν όσα πιστεύετε για τους Μουσουλμάνους, τους γκέι ή τα άτομα με αναπηρία ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα του Ζωντανού σας Βιβλίου.

• Ο αναγνώστης οφείλει να επιστρέψει το Ζωντανό Βιβλίο στην ίδια πνευματική και φυσική κατάσταση που το δανείστηκε. Δεν επιτρέπεται να προκαλέσει ζημιά σε ένα Ζωντανό Βιβλίο, να του τσαλακώσει τις σελίδες ή να θίξει την αξιοπρέπειά του/της με οποιονδήποτε τρόπο.

• Θα υπάρχει δυνατότητα δημιουργικής φύλαξης των παιδιών των αναγνωστών κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στη Ζωντανή βιβλιοθήκη.

Γιατί Ζωντανή Βιβλιοθήκη;

Το βιβλίο είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Αναπνέει στα χέρια του αναγνώστη, μιλάει, σπαρταράει, κλαίει, αγωνίζεται, θυμώνει. Μαζί του και ο αναγνώστης άλλοτε περισσότερο, άλλοτε λιγότερο ερωτεύεται, παθιάζεται, εκνευρίζεται, γελάει, αγωνιά, ηρεμεί, βαριέται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο αναγνώστης δεν βγαίνει μετά από την εμπειρία αυτή ποτέ ο ίδιος.

Τι θα λέγατε όμως για μια βιβλιοθήκη, η οποία στα ράφια της δεν διαθέτει βιβλία; Ή μάλλον δεν διαθέτει χάρτινα βιβλία, ούτε καν e-βιβλία. Διαθέτει όμως ανθρώπους, τις ιστορίες τους και τις εμπειρίες τους. Και κάτι παραπάνω: τη διάθεσή τους να τα επικοινωνήσουν όλα αυτά με ένα τρόπο που να ενισχύει την προώθηση της πολυποικιλομορφίας.

Στην απλούστερη της μορφή η Ζωντανή Βιβλιοθήκη είναι ένα είδος κινητής βιβλιοθήκης, διαμορφωμένης με ένα τρόπο που να ενθαρρύνει τη διάδραση και το διάλογο, μέσα από την απλότητα και τη θετική διάθεση. Οι «αναγνώστες» «δανείζονται» τους ανθρώπους – βιβλία για ένα ημίωρο ή 20 λεπτά και το «διαβάζουν», συνομιλώντας μαζί τους με ένα χαλαρό τρόπο. Έχουν έτσι τη δυνατότητα να ανακαλύψουν πως σκέφτεται, αγαπάει, φοβάται, ένας πυροσβέστης, μια λεσβία, μια ανύπαντρη μητέρα, ένας μουσουλμάνος, ένα άτομο με κινητική αναπηρία, ένας υπέρβαρος, ένας διπολικός, ένας άστεγος, μια συγγραφέας, ένας συνταξιούχος, μια νοικοκυρά, ένας άνεργος, ένας κωφός ηθοποιός, ένας άντρας – νταντά…ο κατάλογος των βιβλίων ατελείωτος!

Η ομάδα μας ήρθε σε επαφή με την ιδέα της ζωντανής βιβλιοθήκης για πρώτη φορά μέσω της πολύ επιτυχημένης ομάδας Living Library της Τουρκίας και αργότερα στη διάρκεια του συνεδρίου της UNITED στο Sheffield τον Ιούνιο του 2009. Σε μια χρονική περίοδο που ως άτομα και ως ομάδα μας απασχόλησε ιδιαίτερα η υποδόρια ενίσχυση (ίσως και επιβολή) ενός είδους life style ρατσιστικού βίου στην Ελλάδα, σκεφτήκαμε ότι η ζωντανή βιβλιοθήκη είναι ένα εξαιρετικό μέσο άσκησης στην συνύπαρξη, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.

Γιατί όταν προκαλείς τα πιο συνήθη στερεότυπα με ένα θετικό και χιουμοριστικό τρόπο, δίνεις την ευκαιρία στους ανθρώπους να τα σπάσουν.

Γιατί τι νόημα έχει να κουνήσεις δασκαλίστικα το δάχτυλο σε όσους έχουν και αναπαράγουν στερεότυπα, φοβίες και ρατσισμό, αν δεν τους δώσεις τη δυνατότητα να γνωρίσουν εκείνο που φοβούνται;

Γιατί είναι ένας συμπαγής, αλλά και εύκολος (και εύκολα μεταβιβάσιμος) τρόπος προώθησης της ανοχής και της κατανόησης.

Ελάτε να διαβάσετε εκείνες τις ιστορίες που σας προκαλούν, σας δυσκολεύουν, σας ιντριγκάρουν.

Ελάτε εκεί που οι ιστορίες ζωντανεύουν…

via http://livinglibrary.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη