29 Ιουλ 2010

ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΑΡΟΜΟΙΟΣ ΜΕ ΤΟΥ ΧΑΜΟΥΡΑΜΠΙ

image Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν οτι ανακάλυψαν για πρώτη φορά εκτός της Μεσοποταμίας θραύσμα από νομικό κώδικα, που συντάχθηκε πριν από περίπου 3.700 χρόνια, παρόμοιο με το περίφημο κώδικα του Χαμουραμπί.

Πρόκειται για ένα πολύ μικρό κομμάτι κεραμεικού (1,5 επί 2 εκατοστά) σε σφηνοειδή γραφή.

"Το κείμενο αναφέρεται στους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των κυρίων και των σκλάβων", δήλωσε ο καθηγητής Γουέιν Χόροβιτς, υπεύθυνος για την αποκρυπτογράφηση.

"Οι γραμμές αυτές που έχουν προφανώς νομικό περιεχόμενο επιβεβαιώνουν τις σχέσεις ανάμεσα στο βασίλειο της Χαζόρ και τα βασίλεια της βόρειας Συρίας", πρόσθεσε.

Πόλη της βόρειας Γαλιλαίας, η Χαζόρ ήταν μία από τις σημαντικές πόλεις της περιοχής την εποχή του Χαλκού.

Ευρισκόμενη στο δρόμο που οδηγούσε από την Αίγυπτο προς την Ασία, η Χαζόρ έκανε εμπόριο κασσίτερου με τις πόλεις της Βαβυλωνίας και της Συρίας, για τον εφοδιασμό της βιομηχανίας της με χαλκό.

Η Χαζόρ διατηρούσε στενούς πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Μεσοποταμία ανάμεσα στον Τίγρη και τον Ευφράτη (Ιράκ και βορειοανατολική Συρία σήμερα).

Η Χαζόρ ήκμασε ιδιαίτερα κατά τα μέσα της περιόδου της Χαναάν (1750 π.Χ.) και ήταν η μεγαλύτερη οχυρωμένη τοποθεσία του Ισραήλ κατά την Ισραηλιτική περίοδο (ένατος αιώνα π.Χ.). Η Βίβλος αναφέρεται στην Χαζόρ ως "την κεφαλή όλων των βασιλείων" της γης της Χαναάν.

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη