3 Ιουλ 2010

ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ

image Δέκα επιστολές, γνήσια χειρόγραφα του κορυφαίου Έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, απέκτησε το μουσείο του στην Κομοτηνή! Πρόκειται για την αλληλογραφία που είχε αναπτύξει με δύο άλλους μεγάλους Έλληνες μαθηματικούς του 20ού αιώνα, το Χρήστο Παπακυριακόπουλο και το Δημήτρη Κάππο.

Τα χειρόγραφα, που χρονολογούνται από το 1937 έως το 1943, αποκτήθηκαν σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Ιούνιο, έναντι του ποσού των 3600 ευρώ. Είναι γραμμένες στα ελληνικά, σε τέλεια καθαρεύουσα, εκτός από μία που είναι γραμμένη στα γερμανικά. Το ύφος τους, αποπνέει το σεβασμό και την εκτίμηση των συνομιλητών.

imageΥστερα από καταγραφή των επιστολών από το μουσείο, προκύπτει ότι οι τρεις μαθηματικοί ανταλλάσσουν επιστημονικές απόψεις και κριτικές πάνω σε εργασίες μαθηματικών, όπως για τις πραγματικές συναρτήσεις σωμάτων, θέματα ελλειπτικών καμπύλων και τοπολογίας.

"Πέρα από το επιστημονικό κομμάτι, στις επιστολές διακρίνει κανείς το υψηλό επίπεδο γνώσεων, αλλά και γνωριμιών που είχαν οι μαθηματικοί με κορυφαία ονόματα της επιστήμης, με τους οποίους φαίνεται ότι επικοινωνούσαν", ανέφερε ο διευθυντής του μουσείου Καραθεοδωρή, Αθανάσιος Λιπορδέζης.

Ο Χρήστος Παπακυριακόπουλος έφυγε το 1949 για την Αμερική, όπου πήρε τη θέση του ερευνητή, αρχικά στο φημισμένο Ινστιτούτο Προχωρημένων Σπουδών - το επιστημονικό σπίτι του Αϊνστάιν και του Οπενχάιμερ. Αργότερα μεταπήδησε στη μαθηματική σχολή του Πρίνστον.

Ο Δημήτρης Κάππος έδρασε κυρίως στην Ελλάδα. Το Μουσείο θα διαθέσει τις επιστολές για μελέτη από ερευνητές και ενδιαφερόμενους.

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη