12 Ιουλ 2010

IM as “ASK A LIBRARIAN”: DIGSBY

Την αφορμή για το σημερινό άρθρο μου την έδωσε ένα ερώτημα που τέθηκε μέσα από την εφαρμογή Digsby από κάποιο επισκέπτη των ιστοσελίδων μας, για το πώς προλαβαίνουμε, πώς μπορούμε και χρησιμοποιούμε αυτή την εφαρμογή, πώς τη διαχειριζόμαστε ως υπηρεσία “Ask a librarian” κλπ. Δεν πρόλαβα να απαντήσω γιατί για κάποιο λόγο ο χρήστης αποσυνδέθηκε. Ελπίζω σήμερα να απαντηθούν οι απορίες του και να αναφερθώ και σε λίγα πράγματα επιπλέον για τη χρήση των IM στις βιβλιοθήκες μας.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι ένα πολύ χρήσιμο Web 2.0 εργαλείο  για τις ιστοσελίδες των βιβλιοθηκών είναι οι instant messengers, οι υπηρεσίες ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων (IM ή κανάλια επικοινωνίας chat). Υπάρχουν πολλές τέτοιες εφαρμογές, web based αλλά και desktop. Από τις πιο γνωστές εφαρμογές είναι το MSN και το Gmail. Όμως και οι δυο επιτρέπουν την επικοινωνία μόνο μεταξύ των χρηστών ΑΥΤΩΝ και μόνο υπηρεσιών. Κατά τη γνώμη μου, το MSN είναι βαριά εφαρμογή για τις αντοχές του συστήματος (OS Win), και γι’ αυτό το έχω εγκαταλείψει εδώ και χρόνια. Έλα όμως που θέλουμε να επικοινωνούμε με ανθρώπους ανεξάρτητα ποια υπηρεσία χρησιμοποιούν, τί λειτουργικό ή τί browser!

Λύση έχει δοθεί από πολλές υπηρεσίες και φυσικά δεν μπορώ παρά να αναφερθώ επιλεκτικά, παρά σ’ αυτές δλδ. που χρησιμοποιούμε στη Βιβλιοθήκη μας ή για προσωπική χρήση: Σήμερα για το Digsby, και σε επόμενη ανάρτηση για το Meebo.

image image
  •  imageΜε το Digsby μπορείτε να συνομιλήσετε με οποιαδήποτε υπηρεσία IM (AIM, MSN, Yahoo, ICQ, Google Talk, Jabber)  και με όσους λογαριασμούς χρησιμοποιούν οι φίλοι ή οι επισκέπτες των σελίδων σας.
  • Email services: Ενημερώνει με αναδυόμενο παράθυρο (popup) για καινούρια emails από λογαριασμούς Hotmail, Gmail, Yahoo! Mail, AOL Mail ή οποιαδήποτε άλλο μέσω POP ή IMAP (πολλών ταυτόχρονα λογαριασμών), δίνοντας τη δυνατότητα για γρήγορη διαχείριση με άμεση διαγραφή ή μαρκάροντας μήνυμα ως spam κλπ. (μερικές φορές εμφανίζονται τα νέα emails στο digsby πριν καν εμφανιστούν στο webmail!)
  • Social Networking services: Ειδοποιεί για αλλαγές (status updates, μηνύματα, προσκλήσεις κλπ.) που γίνονται από φίλους στο Facebook, LinkedIn και στο MySpace, ενώ ενημερώνει διαρκώς με τα νέα tweets του twitter account σας.
  • Μπορείτε να ενσωματώσετε (embed) το παράθυρο του chat του Digsby μέσα στην ιστοσελίδα, στο blog σας ή στο Facebook έτσι ώστε οποιοσδήποτε δει πως είστε online μπορεί άμεσα να επικοινωνήσει μαζί σας μέσω του widget Digsby. Εδώ είναι χρήσιμη η λειτουργία του ως υπηρεσία “Ask a librarian” ή “Ρωτήστε τον Βιβλιοθηκονόμο”. Για να λειτουργήσει απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχετε “φορτώσει” την εφαρμογή Digsby και ο χρήστης όσο διαρκεί ο διάλογος να μην βγει από τη σελίδα σας που υπάρχει το widget (υποθέτω γι’ αυτό κόπηκε η συνομιλία με τον επισκέπτη που αναφέρομαι στην αρχή του post). Με κάθε refresh της σελίδας δίνεται αυτόματα από το Digsby νέο όνομα χρήστη (πχ. guest12345). Μπορεί όμως ο χρήστης να αλλάξει το όνομα χρήστη από guest…. σε άλλο της αρεσκείας του που τον ταυτοποιεί σε κάθε νέα επίσκεψη στη σελίδα και μπορείτε να ξέρετε με ποιον συνομιλείτε άμεσα χωρίς να τον ξαναρωτάτε.
  • Το widget θα το βρείτε στη σελίδα http://widget.digsby.com/ και αφού το παραμετροποιήσετε όπως θέλετε (τίτλο, χρώμα, διαστάσεις) ενσωματώνετε τον κώδικα στη σελίδα σας.  Και φυσικά όχι μόνο ένα widget, αλλά διαφορετικό για κάθε σελίδα (το “Ask a librarian” στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας επικοινωνεί με το ίδιο account [aikker[at]digsby] που χρησιμοποιώ και σ’ αυτό το blog ως “Talk to aikker”).
  • Το digsby προς το παρόν  διατίθεται μόνο για windows (το μοναδικό του, θα έλεγα, μειονέκτημα   - γι’ αυτό υπάρχει και το Meebo – θα μιλήσουμε αργότερα γι’ αυτό).

Και …αυτό είναι όλο!

Τώρα το πώς προλαβαίνουμε να απαντάμε; Ε, δεν χρειάζεται άγχος! Είναι μια πρόσθετη λειτουργία, που όσο μπορούμε και όποτε είμαστε online (κυρίως ώρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης) είμαστε διαθέσιμοι και προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε και με αυτόν τον τρόπο. Αν δεν μας βρει online ο επισκέπτης, εύκολα μπορεί να υποβάλλει το ερώτημα του στο emai της υπηρεσίας vivlivad[at]sch.gr ή στη φόρμα επικοινωνίας, οπότε στο επόμενο 24ωρο θα του απαντήσουμε σίγουρα (αν το ερώτημα έχει βέβαια σχέση με τις υπηρεσίες που παρέχουμε).

Φυσικά, ένας υπάλλληλος μόνο μπορεί να διαχειριστεί αυτήν την υπηρεσία γιατί χρησιμοποιείται ένας λογαριασμός, εκτός αν διαφορετικές σελίδες μας με τέτοιο widget τις διαχειρίζονται διαφορετικοί υπάλληλοι με διαφορετικό account στο digsby.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη