22 Ιουλ 2010

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ Μ’ ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΑ WINDOWS, ΑΛΛΑ…

 1. Windows 7 Sins Γιατί ως λειτουργικό σύστημα απαιτεί περισσότερο χρόνο και κόπο για τη συντήρηση του παρά για την εξυπηρέτησή μας
 2. Γιατί οι περισσότεροι υπολογιστές της αγοράς έχουν προεγκατεστημένα windows!
 3. Γιατί μας αναγκάζει (σχεδόν πάντα) να αναβαθμίζουμε υποχρεωτικά τον υπολογιστή μας σε κάθε νέα έκδοσή του – αν δεν το κάνουμε, το λιγότερο κακό που μπορεί να μας συμβεί είναι να να μην “τρέχουν” κάποιες εφαρμογές ή άλλες (για να μην πω, σίγουρα όλες) απλά να “σέρνονται” (άσε που η Microsoft σταματάει όποτε θέλει την υποστήριξη παλαιοτέρων εκδόσεων του λειτουργικού, οπότε τί κάνεις; αλλάζεις αναγκαστικά υπολογιστή με άλλον που πληροί τις περιττές απαιτήσεις σε hardware της νέας έκδοσης OS!!!)
 4. Γιατί έτσι μας υποδεικνύει ότι πρέπει να πετάξουμε τον υπολογιστή μας, ενώ ξέρουμε ότι σίγουρα μπορεί για αρκετά χρόνια ακόμη να λειτουργήσει (και, ναι OK, και η καταναλωτική μας μανία, τί; να μην βρει διέξοδο;;; και οι εργαζόμενοι στην MS και στη πληροφορική βιομηχανία, τί; κλέφτες θα γίνουν; :p)
 5. Γιατί ο σχετικός προϋπολογισμός μας πάει περίπατο, αφού κυριολεκτικά εξαρτάται από τις “ανάγκες” ανάπτυξης και κερδοφορίας μιας εταιρείας
 6. Γιατί είναι λογισμικό κλειστού κώδικα (ιδιόκτητο) – δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει πώς λειτουργεί, να το μοιραστεί ή να το τροποποιήσει
 7. Γιατί κατάφερε (πολύ έξυπνα – δε μπορώ να πω!) η πλειοψηφία των προγραμματιστών να δημιουργεί εφαρμογές “for windows only”!
 8. Γιατί φυσικά δε μπορούμε να έχουμε χρήματα για όσες εφαρμογές πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, και που με κάθε αναβάθμισή του OS είναι αμφίβολο αν θα λειτουργήσουν ακόμη κι αυτές που ακριβοπληρώσαμε [άσε, που αν έχουμε πάνω από ένα pc πρέπει να πληρώσουμε τόσες φορές όσα είναι και τα pc (άδειες χρήσης)]
 9. Γιατί μας ωθούν να σκεφτούμε να παρανομήσουμε, να ψάξουμε για πειρατικά προγράμματα (clopyright :p), κι αν ενδώσουμε στην πονηρή σκέψη θα επισκεφτούμε “γενναιόδωρες” σελίδες που “απλόχερα” και, φυσικά, ΜΕ ΤΟ ΑΖΗΜΙΩΤΟ μας τα παρέχουν με όλα τα παρελκόμενα: serial numbers, cracks, τα “όλα τους” τέλος πάντων… (έχει όμως εμπλουτίσει το λεξιλόγιό μας: firewall, internet security, malware, virus, trojan, adware, spybots, spyware, κλπ. :p)!
 10. Γιατί έτσι θα μολύνουμε σίγουρα τον υπολογιστή μας και άγνωστο βέβαια πόσους και ποιούς ακόμη, του δικού μας ή του παγκόσμιου δικτύου, ενώ κινδυνεύουμε από “καλούς” απομακρυσμένους χρήστες να αναλάβουν εν αγνοία μας τη διαχείριση του υπολογιστή μας, των προσωπικών μας δεδοδομένων κλπ., με όλες βέβαια τις συνέπειες σε χάσιμο χρόνου και κόστος για επαναφορά του συστήματος σε υγιή κατάσταση!
 11. Γιατί το λογισμικό είναι μυστικό και όλοι οι χρήστες εξαρτώνται από τη Microsoft για να διορθωθούν τα προβλήματα και τα κενά ασφαλείας του λειτουργικού (critical updates κλπ.), ενώ από την άλλη μας αναγκάζει να ψάχνουμε και να σπαταλάμε πολύτιμο χρόνο και χρήμα για προγράμματα προστασίας και ασφάλειας.
 12. Γιατί μας αναγκάζει να έχουμε την ανάγκη του “ειδικού”, εκεί και που όταν άλλα OS δεν το κάνουν.
 13. Γιατί εκμεταλεύεται την ανθρώπινη αδυναμία της δυσκολίας στην αλλαγή, στη χρήση του διαφορετικού γιατί ίσως απαιτεί κόπο, και στην εμμονή στο γνωστό (φευ, συνέπειες μονοπωλιακής τακτικής επί σειρά ετών) – η συνήθεια ως δεύτερη φύση!
 14. Γιατί δουλεύω σ’ έναν δημόσιο οργανισμό που διαφυλλάσσει, προάγει και παράγει πολιτισμό, και που δεν είναι δυνατόν να επενδύουμε σ’ αυτόν με στενά οικονομικούς όρους!
 15. Γιατί για όλα τα παραπάνω, τα windows εμποδίζουν την ελευθερία μας, την κοινωνική αλληλεγγύη (διαμοιρασμός, συνεργασία), το δικαίωμα για ίσες ευκαιρίες στη γνώση και την πληροφόρηση, την απρόσκοπτη εκπαιδευτική διαδικασία και πολλά άλλα που μπορείτε να τα συμπληρώσετε κι εσείς!
Παρ’ όλα αυτά συνεχίζω να χρησιμοποιώ κυρίως windows, αν και σε όλους τους υπολογιστές που χρησιμοποιώ είναι εγκατεστημένο και το Ubuntu, γιατί μου επιβάλλεται! “for windows only - είναι ο μοναδικός λόγος* που χρησιμοποιώ ΚΑΙ windows ακόμη – αναγκαστικά! ας όψεται το λογισμικό αυτοματοποίησης του υλικού της Βιβλιοθήκης ΑΒΕΚΤ 5.Χ!!! – μη μου πείτε για Wine, VMware κλπ.: αφού η εταιρεία ανάπτυξης δεν το υποστηρίζει κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες δεν έχει νόημα να το συζητάμε…
* και για το Live Writer!

4 σχόλια:

georgia είπε...

Έτσι, πες τα!!!!!

9th High School Library είπε...

Λεπτομερής πραγματικά ο κατάλογος Κατερίνα.

Να παραθέσω απλώς βιβλιογραφικά το πράγματικά υπέροχο [και δωρεάν]
Stallman, R. (2002 ). Free Software, Free Society: Selected Essays of Richard M. Stallman. Introduction by Lawrence Lessig. Edited by Joshua Gay. GNU Press. Free Software Foundation Boston, MA USA
http://www.gnu.org/philosophy/fsfs/rms-essays.pdf

Επί του πρακτέου.

Εγώ στη σχολική βιβλιοθήκη εγκατέστησα εδώ και ένα χρόνο δίκτυο ΜΟΝΟ GNU/Linux Ubuntu LTSP και τα πάντα γίνονται από εμένα και τους μαθητές με ελεύθερο λογισμικό.
Κανένα πρόβλημα προσαρμογής των νεαρών μαθητών χρηστών.
Άψογη λειτουργία του λειτουργικού. Ασφάλεια, αξιοπιστία, ελευθερία, άπειρα εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ
Το ΑΒΕΚΤ 5.0 που έχουμε ακόμη στις 499 σχολικές βιβλιοθήκες του Β' ΚΠΣ, το oποίο λειτουργεί μόνο με Windows NT!!!.

ΛΥΣΗ:
Δημιουργία προγράμματος Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών από το ΕΚΤ ελεύθερου λογισμικού (λέγε με koha?)

Μάλιστα, υπό τις παρούσες δραματικές οικονομικά συνθήκες είναι απαράδεκτο να σπαταλάται ούτε ένα ευρώ για άδειες κλειστού λογισμικού στο δημόσιο τομέα.

Μήπως θα έπρεπε να ξεκίναγε μια εκστρατεία για αυτό το σοβαρότατο θέμα από το μπλογκ σου;

aikker είπε...

@georgia τα λέω (και θα τα ξαναπώ!), με ακούει όμως κανείς; νομίζω το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το 13.
Δες ποιοί σχολιάζουν στο άρθρο: αυτοί μόνο που τόλμησαν!

aikker είπε...

@9th High School Library
Μανόλη, μακάρι να έπαιρναν τέτοιες πρωτοβουλίες και σε άλλες βιβλιοθήκες όπως στη δική σας!

Η λύση που προτείνεις ίσως θα μπορούσε να δοθεί (δεν ξέρω αν θα είναι koha ή κάτι άλλο open source και web εφαρμογή), αλλά προς το παρόν λογαριάζουμε χωρίς ...τους ξενοδόχους (Υπουργείο, ΕΚΤ κλπ.).

Μπορούμε όμως στην παρούσα φάση όντως να ξεκινήσουμε μια εκστρατεία ενημέρωσης για τα οφέλη από μια επιλογή open OS και εφαρμογών.

Αν και θάναι δύσκολα (δες εδώ http://javapapo.blogspot.com/2010/07/microsoft-office-developer.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+paposlog+%28Papo%27s+log%29)

Αλλά ΠΡΕΠΕΙ να προσπαθήσουμε!

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη