29 Αυγ 2010

Καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους

Aπό 1η Σεπτεμβρίου 2010, σύμφωνα με σχετικό νόμο (3868/2010) που ψηφίστηκε από τη Βουλή, απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα,  σε όλους τους κλειστούς, δημόσιους και ιδιωτικούς, εργασιακούς χώρους.

Ως «εσωτερικός χώρος», σύμφωνα με το νόμο, νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.  Έτσι οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στα εκπαιδευτικά Ιδρύματα  και στις δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει πλέον να καπνίζουν στο προαύλιο ή στα μπαλκόνια (εάν υπάρχουν).

“1. Η παράβαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος από τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημοσίους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, στους χώρους όπου είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες τους, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν που διέπουν την πειθαρχική ευθύνη τους.”

Τα πρόστιμα

  • Για τους εθισμένους που θα καπνίσουν σε παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής προβλέπονται 50 ευρώ και για τον υπεύθυνο 500 ευρώ. Ανάλογα είναι τα ποσά και για όλα τα μέσα μεταφοράς και τα αεροδρόμια.
  • Οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα καπνίσουν πρέπει να καταβάλουν 50 ευρώ και οι προϊστάμενοί τους 500 ευρώ.

Επιθεωρητές του υπουργείου Υγείας, δημοτική αστυνομία, υπηρεσίες των νομαρχιών, μέχρι και η ΕΛ.ΑΣ. επιστρατεύεται για την εφαρμογή του νόμου για το κάπνισμα από 1η Σεπτεμβρίου. Όπως δήλωσε και η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, από πρώτη του μήνα τίθεται σε εφαρμογή η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Στόχος είναι να μειωθούν οι καπνιστές τουλάχιστον κατά 10% τον πρώτο χρόνο, αν και αποδεικνύεται δύσκολος καθώς στην Ελλάδα σε κάθε ενήλικα καπνιστή αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 4.313 τσιγάρα τον χρόνο.

via & via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη