31 Αυγ 2010

Αποσπάσεις εκπαιδευτικών στις βιβλιοθήκες: είναι απαραίτητες;

Αφορμή για το παρόν post είναι σχόλια για προηγούμενο άρθρο “Αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα ΓΑΚ, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και στις Δημόσιες Βιβλιοθήκες (30-8-2010)”, που γράφτηκαν σε wall στο Facebook (της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς, αλλά και στο wall της φίλης Ειρήνης Βουτσκόγλου), τα οποία σχόλια επί της ουσίας ενστερνίζομαι και κατανοώ, αλλά θεωρώ ότι οι σχολιάζοντες αγνοούν κάποιες ειδικές συνθήκες επί βιβλιοθηκών.

Ελπίζοντας βέβαια να γλυτώσω το ...λιθοβολισμό , τολμώ να εκφράσω τη γνώμη μου επί του θέματος, και κυρίως για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στις δημόσιες βιβλιοθήκες, γνωρίζοντας και βιώνοντας το θέμα από μέσα. Να επισημάνω, ότι δεν έχω την πρόθεση να δικαιολογήσω πολιτικές (γιατί το πρόβλημα έχει μακρά ιστορία), αλλά να δείτε και σεις τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, και αφού ξεκαθαρίσω ότι είμαι και εγώ κατά των αποσπάσεων, και πιστεύω ότι θάπρεπε κάθε βιβλιοθήκη νάναι στελεχωμένη τουλάχιστον με προσωπικό (αριθμητικά αλλά και κατά ειδικότητα) αυτό ακριβώς που προβλέπεται από το νόμο.

Έχει αναρωτηθεί κανείς ότι αν δεν γινόντουσαν οι 59 αποσπάσεις εκπαιδευτικών στις 46 Δημόσιες Βιβλιοθήκες θα έκλειναν ή θα υπολειτουργούσαν γιατί το ήδη υπάρχον προσωπικό είναι ή ελάχιστο ή ανύπαρκτο; Σε μερικές ούτε καν 1 υπάλληλος (π.χ. Βιβλιοθήκη Δελφών!!!)! Εκτός αν πούμε  "οκ, δεν πειράζει, ας κλείσει στην ανάγκη η βιβλιοθήκη, αρκεί νάναι συνεπής ο πολιτικός στις δεσμεύσεις του"! Εμένα προσωπικά δεν μου λέει τίποτε αυτό, γιατί θέλω να υπάρχει και να λειτουργεί και η πιο μικρή βιβλιοθήκη ακόμη και στην τελευταία γωνιά της χώρας!

Κι αν η πολιτεία δεν έχει λύσει ακόμη το πρόβλημα (θα το λύσει; ) στελέχωσης με ειδικευμένο προσωπικό (βιβλιοθηκονόμους), ποιοί άλλοι από τους εκπαιδευτικούς είναι καταλληλότεροι για να τους υποκαταστήσουν στο έργο τους, έστω προσωρινά, αν όχι οι εκπαιδευτικοί; Και μην ξεχνάμε ότι μια βιβλιοθήκη είναι ΚΑΙ υπηρεσία. Δεν έχει μόνο αμιγώς βιβλιοθηκονομικές εργασίες για διεκπεραίωση, αλλά και πλείστες άλλες λειτουργικές ανάγκες.

Επίσης, θεωρείτε ότι οι εκπαιδευτικοί που αποσπώνται είναι ντε και καλά "ευατουλάκηδες" και "την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια" από τις αίθουσες απλά γιατί έτσι τους βολεύει; Φυσικά πάντα υπάρχουν και τέτοιοι (παντού και πάντοτε υπήρχαν και θα υπάρχουν), αλλά η πλειοψηφία από αυτούς θα πρέπει να έχει πολύ σοβαρούς λόγους για την επιλογή τους να δουλέψουν σε βιβλιοθήκη, αφού πρέπει να προσαρμοστούν στη πολύ διαφορετική φύση της εργασίας, αλλά και στο πλήρες ωράριο μιας δημόσιας υπηρεσίας, δουλεύοντας ακόμη και Χριστούγεννα-Πάσχα-Καλοκαίρι κλπ.

Σας πληροφορώ, ότι εμείς στη Βιβλιοθήκη μας είχαμε κυριολεκτικά καταβληθεί από άγχος μέχρι να υπογραφεί η απόφαση για την απόσπαση των δύο εκπαιδευτικών. Αν δεν υπογραφόταν θάπρεπε τη φετινή σαιζόν να περιορίσουμε πολλές δραστηριότητες και πολύ πιθανόν να έκλεινε η Βιβλιοθήκη τα απογεύματα! Νοιώθουμε τυχεροί και ευγνώμονες που οι εκπαιδευτικοί συμπληρώνουν το έργο μας.

Θέλω να καταλήξω ότι, ας δούμε το θέμα "αποσπάσεις εκπαιδευτικών στις βιβλιοθήκες" προς το παρόν ως ένα αναγκαστικό μεταβατικό στάδιο, και ας παλέψουμε και διεκδικήσουμε το αυτονόητο.

Γιατί παιδεία δεν είναι μόνο το σχολείο, και γιατί "Αν έχεις ένα κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται." Κικέρων

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να συμμετάσχω στην κουβέντα πιστεύοντας ότι όντως οι βιβλιοθήκες πρέπει να λειτουργούν, και άν δεν υπάρχουν βιβλιοθηκονόμοι τουλάχιστον με άλλους.

Αλλά...
1. "ποιοί άλλοι από τους εκπαιδευτικούς είναι καταλληλότεροι για να τους υποκαταστήσουν στο έργο τους, έστω προσωρινά, αν όχι οι εκπαιδευτικοί;" Γιατί; Πόθεν συνάγεται τούτο; Μηχανικοί, δικηγόροι, τεχνικοί Η/Υ κλπ δεν είναι ικανοί; Ποιός ορίζει την υποκατάσταση των υπηρεσιών μιας βιβλιοθήκης μόνο με την ανάπτυξη ενός παιδικού τμήματος; Η βιβλιοθήκη δεν είναι η συνέχεια της σχολικής τάξης. Υπηρετεί κατά ένα ελάχιστο τμήμα της την μάθηση συμπληρωματικά με τα σχολεία αλλά αυτό θα έπρεπε να είναι μία από τις δεκάδες άλλες υπηρεσίες που θα έπρεπε να προσφέρει στην κοινότητα που εξυπηρετεί.

2. "Επίσης, θεωρείτε ότι οι εκπαιδευτικοί που αποσπώνται είναι ντε και καλά "ευατουλάκηδες" και "την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια" από τις αίθουσες απλά γιατί έτσι τους βολεύει; Φυσικά πάντα υπάρχουν και τέτοιοι (παντού και πάντοτε υπήρχαν και θα υπάρχουν), αλλά η πλειοψηφία από αυτούς θα πρέπει να έχει πολύ σοβαρούς λόγους για την επιλογή τους να δουλέψουν σε βιβλιοθήκη, αφού πρέπει να προσαρμοστούν στη πολύ διαφορετική φύση της εργασίας, αλλά και στο πλήρες ωράριο μιας δημόσιας υπηρεσίας, δουλεύοντας ακόμη και Χριστούγεννα-Πάσχα-Καλοκαίρι κλπ.". Μήπως όμως είναι προτιμότερο να δουλέψεις 8ωρο στο σπίτι σου και να μαζεύεις τα μόρια από το ακριτικό νησί που έχεις διοριστεί; Γιατί δεν πείθεται κανείς ότι γίνεται από αγάπη προς τις βιβλιοθήκες; (εξαιρέσει πολύ λίγων περιπτώσεων;) Αλλά τις περισσότερες φορές εξυπηρετούνται ανάγκες συγκέντρωσης μορίων και μη μετακίνησης του εκπαιδευτικού από το σπίτι του με αποτέλεσμα οι ακριτικές περιοχές να μένουν χωρίς καθηγητές.

Σύντομη απάντηση από κάποιον που θεωρεί ότι οι βιβλιοθήκες πρέπει να λειτουργούν ακόμα και με εκπαιδευτικούς, και ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι ταμπού. Αλλά πρέπει κάποια στιγμή να δούμε ολοκληρωμένα το ζήτημα. Και εν πάσει περιπτώση, ρητορικό το ερώτημα, ποιός άλλος αν όχι ο βιβλιοθηκονόμος δεν είναι ικανός να αναπληρώσει τον θεολόγο στην τάξη;

ggk είπε...

Καλημέρα!! :-)

Είναι πολύ δύσκολο αυτό το θέμα και είναι από ποια οπτική γωνία το βλέπεις. Όντως είναι καλύτερο να τις λειτουργούν εκπαιδευτικοί τις βιβλιοθήκες από το να μη λειτουργούν καθόλου αλλά και εγώ μιλάω εκ του ασφαλούς γιατί έχω δουλειά.

Αν το δεις από την οπτική γωνία των βιβλιοθηκονόμων που αφιέρωσαν 4 χρόνια από τη ζωή τους για να σπουδάσουν βιβλιοθηκονομία και είναι άνεργοι εδώ και πολλά χρόνια τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Εγώ αισθάνομαι ότι πρέπει να συμπαρασταθώ στους συμφοιτητές και συναδέλφους μου που ταλαιπωρούνται όλα αυτά τα χρόνια και τελικά διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει ελπίδα για αυτούς. Κατά τον ίδιο τρόπο οι εκπαιδευτικοί συμπαραστέκονται π.χ. στους ωρομίσθιους καθηγητές που αν θες την άποψή μου, καλύτερα να δουλεύουν υπό αυτές τις συνθήκες από το να μην υπάρχουν εκπαιδευτικοί στα σχολεία...

aikker είπε...

@ ggk
Γωγώ, καλημέρα επίσης. :-)
Έτσι είναι όπως τα λες.
Κατανοώ απόλυτα τους άνεργους βιβλιοθηκονόμους και πρέπει μαζί τους να αλλάξουμε τα πράγματα.
Αγώνας μέχρι να το πετύχουμε, και μέχρι τότε ας μην γκρεμίσουμε ότι τουλάχιστον λειτουργικό μπορεί να υπάρχει.

aikker είπε...

@ Ανώνυμος

1. Δε νομίζω να είπα ότι δεν είναι ικανοί άλλοι πλην των εκπαιδευτικών, και πιστέψτε με, σίγουρα δεν συνεισφέρουν οι εκπαιδευτικοί ΜΟΝΟ στην "ανάπτυξη ενός παιδικού τμήματος". Αν προσέξετε η συντριπτική πλειοψηφία των αποσπασμένων ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ δάσκαλοι αλλά άλλων ειδικοτήτων (φιλόλογοι, πληροφορικοί, κοινωνιολόγοι κλπ.). Επίσης η δημόσια βιβλιοθήκη ΔΕΝ "Υπηρετεί κατά ένα ελάχιστο τμήμα της την μάθηση συμπληρωματικά με τα σχολεία" αλλά κατά ένα πολύ μεγάλο τμήμα, γιατί η μεγάλη πλειοψηφία του κοινού της που εξυπηρετείται ΕΙΝΑΙ μαθητές και εκπαιδευτικοί.
Αλλά, φυσικά, θα συμφωνήσω μαζί σας ότι ο ρόλος της βιβλιοθήκης είναι πολύ μεγαλύτερης εμβέλειας από τη συμπληρωματική της δράση στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Και χωρίς να είμαι αρμόδια να απαντήσω, υποθέτω ότι η επιλογή απόσπασης εκπαιδευτικών απ' ότι άλλων υπαλλήλων του δημοσίου από άλλους φορείς του δημοσίου σε βιβλιοθήκες είναι διαδικαστικά πιο εύκολη και μη χρονοβόρα γιατί είναι εσωτερική διεργασία του ίδιου υπουργείου, δλδ του Υπ. Παιδείας.

2. Φυσικά και δεν προσπάθησα να πείσω ότι το κάνουν από αγάπη για τις βιβλιοθήκες (χωρίς να σημαίνει ότι δε μπορεί να συμβαίνει κι αυτό), αλλά αν παρατηρήσετε οι πιο πολλές αποσπάσεις είναι εντός του ίδιου ή όμορου γεωγραφικού χώρου που είναι η οργανική θέση του υπό απόσπαση εκπαιδευτικού (τουλάχιστον των ΔΒ).
Δε θα διαφωνήσω για το "Αλλά τις περισσότερες φορές εξυπηρετούνται ανάγκες συγκέντρωσης μορίων και μη μετακίνησης του εκπαιδευτικού από το σπίτι του με αποτέλεσμα οι ακριτικές περιοχές να μένουν χωρίς καθηγητές.", αλλά δε νομίζω να είναι οι συγκεκριμένες αποσπάσεις που αφήνουν τις ακριτικές περιοχές χωρίς εκπαιδευτικούς, και από τη στιγμή μάλιστα που δε γνωρίζουμε ακόμα ποιες ελλείψεις κατά ειδικότητα υπάρχουν και που, μάλλον είναι δύσκολο να έχει κανείς σαφή εικόνα.
Όσον αφορά το ρητορικό ερώτημα: Εγώ ΔΕΝ μπορώ να αναπληρώσω τον θεολόγο στην τάξη, αλλά και κανέναν εκπαιδευτικό! Μπορώ όμως, σίγουρα να τον κατευθύνω, να συμπληρώσω κενά στην πρόσβαση της γνώσης, να του υποδείξω πηγές, να τον βοηθήσω στο έργο του και πολλά άλλα...

Και γι αυτό μιλάω για "διεκδίκηση του αυτονόητου". Έκαστος στο είδος του... κι ο βιβλιοθηκονόμος στις βιβλιοθήκες!

Ευχαριστώ για το σχόλιο! :-)

Ανώνυμος είπε...

Αστεία σχόλια που προσπαθούν να καλύψουν πληγές.
Όταν ο/η εκπαιδευτικός αγαπητέ/ή φίλε/η ορκίζεται κατά τη λήψη του πτυχίου του/της.
Το γεγονός ότι παίρνουν εκπαιδευτικούς στις βιβλιοθήκες οφείλεται στο ισχυρό συνδικαλιστικό τους όργανο, ή καλύτερα σκανδαλιστικό τους όργανο.
Είναι περισσότεροι από εμάς και παίρνουν αποσπάσεις σε βιβλιοθήκες, σε πολιτικά γραφεία, σε γραφεία πανεπιστημίων και ΤΕΙ και ως τέτοιοι είναι επίορκοι, φυγόπονοι, πονηροί και βολεψάκηδες.
Πουλάνε όνειρα στους μαθητές τους και αργότεροι οι μαθητές τους ως απόφοιτοι τους βρίσκουν πάλι μπροστά τους να τους τρώνε τις θέσεις.
Και εμείς θα μπορούσαμε να πάμε να διδάξουμε σ' ένα δημοτικό σχολείο. Γιατί δεν μας παίρνουν, ή σε μάθημα πληροφορικής στο Γυμνάσιο κλπ.
Αν θέλετε να κοροϊδέψετε κάποιους σταθείτε στον καθρέφτη και κάντε το στον εαυτό σας. Φτάνει η κοροϊδία που υφιστάμεθα από το Υπουργείο Παιδείας και από πολλούς μόνιμους Συναδέλφους σε Ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες.
Κάθεστε και αναλώνεστε σε συμπόσια και σε συνέδρια και εθελοτυφλείτε στο πρόβλημα του κλάδου και προσπαθείτε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα.
Ντροπή σας!

Ανώνυμος είπε...

"γιατί η μεγάλη πλειοψηφία του κοινού της που εξυπηρετείται ΕΙΝΑΙ μαθητές και εκπαιδευτικοί." Αυτό είναι μάλλον το αποτέλεσμα της απόσπασης εκπαιδευτικών στις ΔΒ. Γιατί οι μαθητές και οι καθηγητές έχουν και αλλού να στραφούν για πληροφόρηση. Η νοικοκυρά, ο συνταξιούχος, ο άνεργος, ο αγρότης, ο στρατιώτης κλπ κλπ από που θα εξυπηρετηθούν αν όχι από την ΔΗΜΟΣΙΑ βιβλιοθήκη; Αλλά αν η βιβλιοθήκη στελεχώνεται κυρίως με εκπαιδευτικούς τότε δυστυχώς (και όπως όντως γίνεται στην Ελλάδα) ΜΟΝΟ την προέκταση του σχολείου θα μπορεί να κάνει.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σε όλους,
Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση αυτή και θα ήθελα να κάνω κι εγώ μια τοποθέτηση. Πρώτα απ’ όλα πιστεύω ότι οι βιβλιοθήκες πρέπει να στελεχώνονται επαρκώς από βιβλιοθηκονόμους και στηρίζω τους βιβλιοθηκονόμους στον δύσκολο αγώνα τους για εύρεση εργασίας. Τι συμβαίνει όμως με της πιο «εκσυγχρονισμένες» βιβλιοθήκες που συντηρούν websites, portals, blogs, twitter και παρέχουν στο κοινό ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υπολογιστών με πρόσβαση στο διαδίκτυο; Τι γνώμη έχουν οι άνεργοι πληροφορικοί για αυτό; Τι συμβαίνει με την διαχείριση οικονομικών, φορολογικών και διοικητικών θεμάτων; Μπορούν οι βιβλιοθηκονόμοι να αναλαμβάνουν και να αντεπεξέρχονται σε τόσο εξειδικευμένες εργασίες;

Σε ότι αφορά τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς «αλλά τις περισσότερες φορές εξυπηρετούνται ανάγκες συγκέντρωσης μορίων και μη μετακίνησης του εκπαιδευτικού από το σπίτι του με αποτέλεσμα οι ακριτικές περιοχές να μένουν χωρίς καθηγητές» μάλλον δεν υπάρχει σωστή πληροφόρηση αφού μέχρι και πέρσι τα μόρια που συγκέντρωναν οι εκπαιδευτικοί ήταν τα μόρια του πλησιέστερου στην βιβλιοθήκη σχολείου, ανεξάρτητα από τον τόπο της οργανικής τους θέσης. Επίσης οι εκπαιδευτικοί που αποσπώνται στις βιβλιοθήκες δεν παρουσιάζονται 1η Σεπτέμβρη στις βιβλιοθήκες και λένε «Καλημέρα, ήρθα». Οι αποσπάσεις τους εγκρίνονται ή μη από το Υπουργείο Παιδείας στο οποίο ανήκουν και οι ΔΒ, κατόπιν αξιολόγησής των δικαιολογητικών που έχουν καταθέσει, ίσως αυτοί να έχουν και κάποια σχετικά προσόντα. Μην ξεχνάμε ότι φέτος με της οδηγίες της κ. Διαμαντοπούλου, όσοι πήραν απόσπαση, πήραν εφόσον είχε βρεθεί αντικαταστάτης τους ή απλά «περίσσευαν» στην περιοχή διορισμού τους οπότε δεν υπάρχει θέμα «ακριτικών περιοχών που μένουν χωρίς καθηγητές».

Όπως και να έχει, οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες δεν είναι κτίρια με καλοξεσκονισμένα ή μη ράφια γεμάτα ή μισομεγεμάτα με βιβλία. Είναι οι άνθρωποι που τις στελεχώνουν, με όποιον τρόπο και αν βρέθηκαν εκεί. Είναι ένας χώρος που υποδέχεται από μικρά παιδία που διαβάζουν τα πρώτα τους βιβλία, μέχρι γηρασμένους ανθρώπους που με δυσκολία μπορούν να τα μεταφέρουν σπίτι τους. Είναι αυτοί, οι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους αναγνώστες, μελετητές ή περιηγητές του διαδικτύου, που μπαινοβγαίνουν καθημερινά και δίνουν ζωή και νόημα στις βιβλιοθήκες. Αν το κοινό, εμείς, δεν στηρίξουμε τις βιβλιοθήκες, θα δεν θα υπάρχει αντικείμενο εργασίας για κανέναν.

Οι βιβλιοθήκες έχουν ανάγκη τους βιβλιοθηκονόμους, αλλά και οι βιβλιοθηκονόμοι δεν είναι σούπερ ήρωες! Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Ανώνυμος είπε...

Τυχαία μπήκα στη συζήτηση, αλλά θα σας πω τη γνώμη μου (όντας βιβλιοθηκονόμος, που, ναι μεν έχει δουλειά, αλλά κατανοεί και τις αγωνίες των άνεργων συναδέλφων).
Κι εδώ, όπως παντού, η αλήθεια βρίσκεται κάπου ανάμεσα.
Συμφωνώ κι επαυξάνω ότι οι βιβλιοθήκες πρέπει να στελεχώνονται με βιβλιοθηκονόμους όπως και όλες οι υπηρεσίες με το κατάλληλο και ειδικευμένο, αναλόγως των δραστηριοτήτων τους προσωπικό. Αυτοί είναι οι μόνοι που διδάχτηκαν και γνωρίζουν τη σωστή οργάνωση μιας βιβλιοθήκης. Η υπόλοιπη στελέχωση φυσικά και μπορεί να περιλαμβάνει και άλλες βοηθητικές ειδικότητες, αλλά μόνο κι εφόσον ΠΡΩΤΑ ΑΠ' ΟΛΑ ΕΧΕΙ ΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ Ή ΟΔΕΥΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ.
Δυστυχώς στη χώρα μας δεν συμβαίνει αυτό, δεν μπηκαν σωστές βάσεις και για αυτό το λόγο βιώνουμε όλοι,αρκετά συχνά, τραγελαφικές καταστάσεις.
Συνδυάζοντας όμως κάποιες φορές σωστά τα "συστατικά",μπορούν ακόμα και "λάθος" αποφάσεις να φέρνουν καλά αποτελέσματα (βλ. πχ Βέροια)

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη