21 Αυγ 2010

Έκθεση για την ιστορία της αγγλικής γλώσσας στη Βρετανική Βιβλιοθήκη

Οι βικτωριανοί ποιητές έγραφαν στη γλώσσα των κινητών τηλεφώνων

THE BRITISH LIBRARYΜια μεγάλη έκθεση για την ιστορία της αγγλικής γλώσσας θα φιλοξενήσει η Βρετανική Βιβλιοθήκη στο Λονδίνο από τις 12 Νοεμβρίου 2010 ως τις 3 Απριλίου 2011 έπειτα από προετοιμασίες τριών ετών.

Ενα ποίημα από τη συλλογή «Gleanings from the Ηarvest Fields of Literature» («Σταχυολογήματα από τα χωράφια της λογοτεχνίας») του 1867 θα εντυπωσιάσει ιδιαίτερα γονείς, δασκάλους, γλωσσολόγους και όσους παραπονούνται για τη γλώσσα των σημερινών νέων και τον τρόπο που αυτή αποτυπώνεται στα SΜS και στα μηνύματα στο Διαδίκτυο. Σε αυτό o συγγραφέας Τσαρλς Μπόμπαφ (1828-1906) χρησιμοποιεί φράσεις όπως «Ι wrote 2 U Β4» (Ι wrote to you before, δηλαδή «σου έγραψα ήδη»). Φαίνεται ότι τέτοιες συντομογραφήσεις απαντούν σε ένα είδος ποίησης του 19ου αιώνα η οποία αποκαλούνταν «εμβληματική ποίηση» και θεωρούνταν εξαιρετικά ευφυής τρόπος γραφής.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα δουν, μεταξύ άλλων, το αρχαιότερο αντίγραφο του «Μπέογουλφ», του διάσημου αγγλικού έπους που γράφτηκε πριν από περίπου χίλια χρόνια, το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε ποτέ στα αγγλικά, το πρώτο αγγλικό ερμηνευτικό λεξικό με τη σύγχρονη έννοια του όρου, το «Α Τable Αlphabeticall of Ηard Usual Εnglish Words» (1604) του Ρόμπερτ Κόντρεϊ κ.ά.

Θα τους δίνεται επίσης η δυνατότητα να ηχογραφήσουν τη δική τους φωνή για το Αρχείο Ηχου της Βιβλιοθήκης ή να διαβάσουν ένα απόσπασμα από βιβλίο.

«Η γλώσσα μπορεί να αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς, οι φόβοι όμως και οι συζητήσεις για αυτήν παραμένουν οι ίδιοι στους αιώνες και επανέρχονται από καιρό σε καιρό» σχολιάζουν συμπερασματικά οι υπεύθυνοι της έκθεσης.

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη