11 Αυγ 2010

Evernote – για τις σημειώσεις σας (και όχι μόνο)

Νομίζω ότι η εποχή των post-it, των σημειώσεων στα γνωστά, κυρίως κίτρινα, χαρτάκια που “κοσμούσαν” τα γραφεία μας, έχει περάσει πλέον και μάλιστα ανεπιστρεπτί, και έχουν δώσει τη σκυτάλη σε διαδικτυακές, web 2.0 εφαρμογές. Μία απ’ αυτές, που τη χρησιμοποιώ συστηματικά και που κάθε μέρα ανακαλύπτω και κάποια πρόσθετη λειτουργία της είναι το Evernote.

EvernoteΤο Evernote είναι μια online υπηρεσία bookmarking, με την οποία μπορούμε να κρατήσουμε πάσης φύσεως “σημειώσεις” (webpage clips, εικόνες, κείμενα από έγγραφα, αλλά και κείμενα ακόμη και μέσα σε εικόνες, φωνητικές σημειώσεις, χειρόγραφες σκαναρισμένες ή φωτογραφημένες σημειώσεις, screenshots, φωτογραφίες από το κινητό μας,  κλπ.), για οποιαδήποτε πληροφορία θέλουμε, ανεξάρτητα από τη συσκευή (Η/Υ, mobile phone κλπ.), το λειτουργικό (Win, Mac, κλπ.) ή την πλατφόρμα που χρησιμοποιούμε, επιτυγχάνοντας ένα τέλειο συγχρονισμό μεταξύ όλων αυτών!

Μας εξασφαλίζει την πρόσβαση μας στις σημειώσες μας και μέσω αναζήτησης, οποτεδήποτε και από οπουδήποτε. Επίσης, μας επιτρέπει να μοιραζόμαστε τις σημειώσεις πανεύκολα με φίλους ή συνεργάτες, να τις τακτοποιούμε και να τις οργανώνουμε με αρκετά αποτελεσματικό τρόπο, κυρίως με χρήση του tagging, ορίζοντας ακόμη και πότε θα διαβάσουμε τί (μη μου πείτε ότι δεν σας έχει τύχει να έχετε αποθηκεύσει σε άλλες υπηρεσίες έναν σύνδεσμο με σκοπό να τον διαβάσετε αργότερα, δίνοντας μάλιστα και το κατάλληλο tag, αλλά φευ… παρ’ όλα αυτά το έχετε ξεχάσει, ε;!).

To add-on “Web Clipper”,  για το IE, Firefox, Google Chrome και τον Safari, συλλαμβάνει f4807fa7-9781-441a-907a-a2935ee67676και αποθηκεύει άμεσα οτιδήποτε θέλουμε από το διαδίκτυο (και με το σχετικό σύνδεσμο αν το επιθυμούμε), ενώ το διαθέσιμο bookmarklet για άλλους browsers μας λύνει τα χέρια.

Επίσης, στέλνοντας υποστηριζόμενα αρχεία στο email που μας παρέχει το evernote (aikker.ΧΧΧΧΧ.@evernote.com) αποθηκεύονται σημειώσεις για μεταγενέστερη χρήση!

Στη free version επιτρέπεται η αποθήκευση σημειώσεων (images, audio, ink, PDF) μέχρι 40 ΜΒ το μήνα, με maximum size ανά σημείωση τα 25 ΜΒ, ενώ μας περιορίζει για τη web εφαρμογή μόνο στην ανάγνωση και όχι την επεξεργασία των σημειώσεων (το μόνο που θα λείψει ουσιαστικά από τους linuxάδες, αλλά η web app ικανοποιεί τις περισσότερες απαιτήσεις του χρήστη).

Υπάρχει δηλ. και η δυνατότητα εγκατάστασης εφαρμογής στον υπολογιστή μας (για Windows, Mac, iPhone, Windows Mobile, SanDisk U3 USB drives) με σημαντικά χαρακτηριστικά όπως: screen capture, "drag and drop,κρυπτογράφηση, δημιουργία και επεξεργασία τοπικών σημειώσεων, αναζήτηση στις σημειώσεις, ακόμη και όταν είμαστε offline, επεξεργασία των εικόνων με τοπικές εφαρμογές, λειτουργία copy-paste, snapshots με τη web κάμερα κλπ.

Να σας πω την αλήθεια είναι τόσα πολλά που μπορεί κανείς να κάνει με το Evernote που θα τα βρεί μόνο αν την χρησιμοποιήσει!…

Φυσικά, υπάρχει και η premium version με ακόμη περισσότερες δυνατότητες.

Αν συγκρίνουμε το Evernote με άλλες δημοφιλείς υπηρεσίες bookmarking π.χ. το Delicious, το Evernote υπερτερεί στο ότι επιτρέπει όχι μόνο την αποθήκευση συνδέσμου αλλά και περιεχόμενο της ιστοσελίδας. Με το evernote, φιλτράρουμε την πληροφορία και αποθηκεύουμε ΟΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΕΛΟΥΜΕ από μια ισοσελίδα, έγγραφο κλπ., αφήνοντας την πληροφορία-“θορυβο” που δεν μας ενδιαφέρει, και γι’ αυτό θεωρώ ότι το Evernote είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για τη μάθηση και την έρευνα, για τον βιβλιοθηκονόμο και τον εκπαιδευτικό.

Αξίζει τουλάχιστον να το δοκιμάσετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη