18 Αυγ 2010

FBReader: ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

■ ΕΚΔΟΣΗ 0.12.7 ■ WEΒ www.fbreader.org ■ e-book reader for Unix/Windows computers (works on Linux desktop, Windows XP/Vista computer, FreeBSD computer, Various linux-based mobile devices)
Αν και σχεδιάστηκε κυρίως για φορητές συσκευές, το FBReader έχει τα προσόντα για να εκτοπίσει το "βαρύτερο" Evince από τα επιτραπέζια συστήματα.
56db9741-3487-4076-8fd9-90b0c4399d79
Οι φορητές συσκευές ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων, όπως το Kindle, είναι καλή λύση για όλους τους μελετηρούς ανάμεσα μας, αλλά θα ήταν καλύτερες, αν υποστήριζαν περισσότερους τύπους αρχείων, αν δεν έσβηναν τα βιβλία από τη μνήμη μετά τη λήξη τους και, φυσικά, αν ήταν δωρεάν. Τα αντίστοιχα προγράμματα ανάγνωσης που τρέχουν σε κανονικούς υπολογιστές μπορεί να μην έχουν το πλεονέκτημα της φορητότητας, αλλά έχουν όλα τα άλλα.
Ενα απ' αυτά είναι το FBReader που δεν περιορίζεται στο να ανοίγει πολλούς τύπους ηλεκτρονικών βιβλίων, αλλά έχει κι άλλες λειτουργίες.
Τρέχει σε Linux, αλλά και σε πολλές Linuxάδικες συσκευές, όπως στις Ν800/Ν810 της Nokia ("πάνω" από το Maemo).
Υποστηρίζει τους τύπους βιβλίων .fb2, .epub και Plucker, που σημαίνει ότι μπορεί να ανοίγει τα περισσότερα ηλεκτρονικά έντυπα της αγοράς, εμπορικά και δωρεάν. Προς το παρόν, δεν υποστηρίζει αρχεία PDF, και αυτό είναι σίγουρα ένα σοβαρό μειονέκτημα.
Οι δημιουργοί του σχεδιάζουν να υποστηρίξουν αυτά τα αρχεία στο μέλλον, αν και αρχικά μόνο τον απλό τύπο τους (κειμένου) και όχι τον ανάμικτο με εικόνες ή άλλου είδους περιεχόμενο. Να πούμε, όμως, ότι οι εικόνες των ηλεκτρονικών βιβλίων των άλλων τύπων εμφανίζονται κανονικά.
Επίσης, το FBReader μπορεί να διαβάζει κατευθείαν το περιεχόμενο των αρχείων μέσα από τις αρχειοθήκες tar, zip, gzip και bzip2 και να δημιουργεί πίνακες περιεχομένων, ενώ υποστηρίζει υποσημειώσεις και υπερσυνδέσμους, απομνημονεύει την τρέχουσα θέση ανάγνωσης, όταν κλείνετε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο και εμφανίζει σε λίστα τα πιο πρόσφατα βιβλία που διαβάσατε.
Μικρό και γρήγορο
Αλλά γιατί να προτιμήσετε το FBReader από το Evince;
  • Ενας καλός λόγος είναι η ταχύτητα του, καθώς και το ότι δεσμεύει ελάχιστη μνήμη.
  • Οπότε είναι ιδανικό για φορητές συσκευές που τρέχουν Linux. Υπάρχει και μία Java έκδοση του για τηλέφωνα Android (ονομάζεται FBReader J), με τις ίδιες πάνω-κάτω λειτουργίες.
  • Θα τη βρείτε στον ιοτοχώρο της εφαρμογής ή στο διαδικτυακό κατάστημα του Android.
via LINUX FORMAT τ. 34/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη