21 Σεπ 2010

Ετοιμη το 2015 η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Δέλτα Φαλήρου

Σε πέντε χρόνια από τώρα, το 2015, το Ελληνικό Δημόσιο θα παραλάβει από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος το κλειδί του «Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος», στο Δέλτα Φαλήρου, το οποίο περιλαμβάνει τη νέα Εθνική Λυρική Σκηνή, τη σύγχρονη Εθνική Βιβλιοθήκη και ένα Πάρκο 169.000 τ.μ., με την υπογραφή του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο.

Σε ένα ενιαίο κτίσμα θα στεγάζονται η Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη

Πρόκειται για ένα έργο, με το οποίο αναμένεται να αλλάξει η ποιοτική, πολιτιστική, πνευματική και ψυχαγωγική ζωή της πόλης. “Η Αθήνα θα βρεθεί στο προσκήνιο της αρχιτεκτονικής, του πολιτισμού και του βιώσιμου σχεδιασμού του 21ου αιώνα”.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι ένας πολυλειτουργικός χώρος τέχνης και παιδείας, ο οποίος δημιουργείται για να εμπλουτίσει την καθημερινή ζωή των Ελλήνων και για να προσελκύσει επισκέπτες από όλο τον κόσμο». Είναι οι πρώτες φράσεις ενός κατατοπιστικού φυλλαδίου που μόλις κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από το Ιδρυμα, σχετικά με αυτή τη μεγάλη δωρεά, ύψους 550 εκατ. ευρώ.

Τώρα, όπως μας ενημέρωσε η διαχειρίστρια δωρεών του Ιδρύματος κ. Λένια Βλαβιανού, τελείωσαν η αρχιτεκτονική και άλλες τεχνικές μελέτες του έργου.

Ακολουθεί η διαδικασία αδειοδοτήσεων και, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το οποίο τηρείται χωρίς παρεκκλίσεις κατά την κ. Βλαβιανού, οι κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν στα τέλη του 2011 με αρχές του 2012.

Η πρόταση του Ρέντζο Πιάνο είναι ο συνδυασμός της Λυρικής Σκηνής και την Εθνική Βιβλιοθήκη (22.000 τ.μ.) σε ένα ενιαίο κτίσμα με γυάλινο κέλυφος, με θέα στη θάλασσα και την Ακρόπολη και κοινό χώρο, την Αγορά, τόπο συγκέντρωσης και ταυτόχρονα είσοδο προς τους δύο χώρους.

Η κάλυψη των κτιρίων δεν υπερβαίνει το 15% της συνολικής έκτασης. Στον υπόλοιπο χώρο εκτείνεται το Πάρκο, το οποίο θα επιφυλάσσει στους επισκέπτες πολλές εκπλήξεις.

Δ. Ρουμπούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη