14 Σεπ 2010

Ξανανοίγει η βιβλιοθήκη του Βατικανού

image Μία από τις διασημότερες βιβλιοθήκες του κόσμου, η βιβλιοθήκη του Βατικανού, θα ανοίξει και πάλι τις πύλες της για τους μελετητές στις 20 Σεπτεμβρίου, αφού παρέμεινεκλειστή επί τρία χρόνια προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες εργασίες και να αποκτήσει τα πιο σύγχρονα μέτρα ασφαλείας . Όπως εξήγησε ο καρδινάλιος Ραφαέλε Φαρίνα τα έργα ήταν απαραίτητα επειδή παρουσιάστηκαν προβλήματα ακόμη και στον σκελετό του κτηρίου που χρονολογείται από το 15ο αιώνακαι φιλοξενεί περίπου 1,5 εκατομμύριο βιβλία, τα παλαιότερα από αυτά ανάγονται στους πρώτους αιώνες μετά Χριστού.
Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει, σχεδόν 150, 000 χειρόγραφα.Μεταξύ αυτών και την ακριβότερη Βίβλο του κόσμου, στην οποία χρησιμοποιήθηκε 1,5 κιλό χρυσάφι, όπως αποκάλυψε ο συντηρητής των ελληνικών χειρογράφων, Σεβέρ Βόικου.
Εκτός από την αναδιάρθρωση των χώρων, η Βιβλιοθήκη του Βατικανού θα διαθέτει στο εξής ένα σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου της κυκλοφορίας των βιβλίων που θα επιτρέπει να εντοπίζεται κάθε έργο και θα μπλοκάρει την έξοδό του από το κτήριο.
Το κόστος των εργασιών άγγιξε τα 25 εκατομμύρια ευρώ τα οποία καταβλήθηκαν από την ίδια τη Βιβλιοθήκη, από Ιταλούς και ξένους σπόνσορες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ & http://www.vaticanlibrary.va/home.php?pag=newsletter_art_00067
Διαβάστε επίσης: Σπουδαιότερη του κόσμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη