18 Σεπ 2010

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη μεταφράζει και εκδίδει σπάνιο βιβλίο

Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη του Ηρακλείου θ' αναλάβει τη μετάφραση και την έκδοση στα ελληνικά, ενός σημαντικού έργου για την Αρχαία Γόρτυνα και την ιστορία της. Πρόκειται για το έργο του καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Macerata, Antonino Di Vita, με τίτλο «ΓΟΡΤΥΝΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ - ΟΙ 15 ΑΙΩΝΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ».

Ο συγκεκριμένο τόμος, είναι γραμμένος στα ιταλικά, παραδόθηκε σήμερα στον δήμαρχο Ηρακλείου, Γιάννη Κουράκη, ο οποίος συναντήθηκε στο γραφείο του με τον συγγραφέα του έργου, τον Μητροπολίτη Γορτύνης & Αρκαδίας, Μακάριο, και την Προϊσταμένη της ΚΓ΄ Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Κ. Μπρεδάκη. Η συνεργασία τους είχε ως βασικό θέμα το περισπούδαστο έργο. Ο δήμαρχος Ηρακλείου ανέφερε ότι πρόκειται πράγματι για ένα ερευνητικό έργο, που αποτελεί το καταστάλαγμα 33 χρόνων ερευνών και 24 χρόνων ανασκαφών του καθηγητή στην Αρχαία Γόρτυνα, την οποία αναδεικνύει ως τη Μεγάλη Πρωτεύουσα της Κρήτης, κατά τα Ρωμαϊκά χρόνια, αλλά και ως έδρα του νησίου, έως την καταστροφή της από τους Άραβες. Ο κ. Κουράκης τόνισε ότι η δημοτική Αρχή, επιθυμώντας να αναδείξει τον πολιτισμό όχι μόνον της πόλης του Ηρακλείου, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης, θα αναλάβει με τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, τη μετάφραση και την έκδοση, στα ελληνικά, του βιβλίου.

Σε δηλώσεις τους ο Μητροπολίτης Γορτύνης & Αρκαδίας, ο δρ. Di Vita και η κ. Μπρεδάκη, ευχαρίστησαν τον δήμαρχο Ηρακλείου, που αποδέχθηκε την έκδοση του βιβλίου στα ελληνικά, αφού αυτό το μεγάλης ιστορικής σημασίας έργο αποτελεί έρευνα για τους επιστήμονες, αλλά και για κάθε αναγνώστη και επισκέπτη, της Αρχαίας Γόρτυνας, της σημαντικότερης πόλης της Κρήτης κατά τα Ρωμαϊκά και Κυρηναϊκά χρόνια, με πλήθος μνημείων (2 Ωδεία, 2 Θέατρα, 1 Ναός Απόλλωνα, Μεγάλη Κολυμπήθρα, παλιές επιγραφές κ.α.) και την σημαντικότατη επιγραφή, που θεωρείται ο α' ευρωπαϊκός αστικός κώδικας με εμφανή στοιχεία δημοκρατικών και προοδευτικών αρχών για τα δεδομένα της εποχής. Επίσης, αναφορά έγινε στο γεγονός ότι η Αρχαία Γόρτυνα, είναι η μόνη πόλη που είναι γνωστή πλέον το σύνολο της ζωής της, στο πέρασμα των χρόνων και ειδικά την περίοδο μεταξύ του 7ου αιώνα π.Χ - 7ου αιώνα μ.Χ.

© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη