29 Σεπ 2010

Η Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη παρουσιάζει την έκθεση Reading Europe: λογοτεχνικοί θησαυροί της Ευρώπης δωρεάν στο Διαδίκτυο

614b591a-4f40-4c42-8862-3dbf1b385b5f

Δελτίο Τύπου                                              Χάγη, 28 Σεπτεμβρίου 2010

Η Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη παρουσιάζει την έκθεση Reading Europe: λογοτεχνικοί θησαυροί της Ευρώπης δωρεάν στο Διαδίκτυο

Από τα αγγλικά bestsellers του 18ου αιώνα μέχρι τα βιβλία μαγειρικής του Μεσαίωνα, σχεδόν 1.000 από τα πιο ενδιαφέροντα έργα της Ευρώπης παρουσιάζονται στη νέα πολύγλωσση online έκθεση, που δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη και στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη (Europeana.eu).

Η διαδραστική έκθεση – “Reading Europe: European culture through the book” – προσφέρει μία σπάνια ευκαιρία στον χρήστη να δει αριστουργήματα σε 32 γλώσσες, από Αλβανικά μέχρι Γερμανοεβραϊκά. Η συλλογή προέρχεται από 23 ευρωπαϊκές εθνικές βιβλιοθήκες, ενώ αρκετά βιβλία είναι χειρόγραφα ή πρώτες εκδόσεις.

Οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν επίσης να μάθουν περισσότερα για το ιστορικό κλασικών βιβλίων, όπως η πρώτη έκδοση του Δον Κιχώτη του Θερβάντες (στα ισπανικά) και ο Ηλίθιος του Ντοστογιέφσκι (στα ρωσικά), με λεπτομερείς πληροφορίες που συνοδεύουν το κάθε βιβλίο.

Εκτός από τα διεθνούς φήμης έργα, η έκθεση Reading Europe δίνει έμφαση σε βιβλία που είναι γνωστά στις χώρες προέλευσης, αλλά λιγότερα γνωστά εκτός των συνόρων τους.

Το βιβλίο Jammers Minde (Memoirs of my Wretchedness) είναι ένα τέτοιο παράδειγμα: ξακουστό ως ένα αριστούργημα της δανέζικης λογοτεχνίας του 17ου αιώνα, αποτελεί τη γοητευτική αυτοβιογραφία της κόρης του Βασιλιά Χριστιανού IV, η οποία ήταν φυλακισμένη για 22 χρόνια στον κακόφημο Γαλάζιο Πύργο της Κοπεγχάγης.

Άλλα βιβλία, όπως η γαλλική μετάφραση του βιβλίου του Έντγκαρ Άλαν Πόε Το Κοράκι από τον Γάλλο συγγραφέα Στεφάν Μαλαρμέ, ξεχωρίζει όχι μόνο για το κείμενο αλλά και για την εικονογράφηση που συνοδεύει το κείμενο – στην περίπτωση αυτή, από τον διάσημο Γάλλο ζωγράφο Εντουάρ Μανέ. Αρκετά χειρόγραφα επίσης περιέχουν ζωηρόχρωμες εικόνες, πλασμένες από μία παλέτα με ζωντανά γαλάζια, βαθιά κόκκινα και σπινθηροβόλα χρυσά χρώματα.

Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν τη δυνατότητα να φυλλομετρήσουν όλα τα επιλεγμένα βιβλία στο Διαδίκτυο, τα περισσότερα από τα οποία μπορούν να κατεβάσουν στο δικό τους υπολογιστή.

Η έκθεση Reading Europe στηρίζεται από την Ελφρίντε Γέλινεκ, διάσημη αυστριακή θεατρική συγγραφέα και πεζογράφο. Το 2004 κέρδισε το Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας και διακρίθηκε για το βιβλίο της Η Πιανίστρια (Die Klavierspielerin), το οποίο γυρίστηκε σε ταινία με τον τίτλο Η Δασκάλα του Πιάνου. Η Γέλινεκ είναι ιδιαίτερα επαινετική για τη δυνατότητα της έκθεσης να κάνει προσβάσιμα τα βιβλία σε πολλές γλώσσες, υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο την πλούσια πολιτιστική ιστορία της Ευρώπης.

Τα βιβλία της έκθεσης μπορούν επίσης να αναζητηθούν μέσω της ιστοσελίδας της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Europeana.eu.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Aubéry Escande στο τηλέφωνο 00 31 [0] 70314 0824 ή μέσω της διεύθυνσης ηλ-ταχυδρομείου Aubery.Escande@kb.nl

Σημείωση για Εκδότες:

- Η Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη (http://www.TheEuropeanLibrary.org) είναι μία υπηρεσία, η οποία διαθέτει με ελεύθερη πρόσβαση πηγές πληροφόρησης, όπως βιβλία, αφίσες, χάρτες, οπτικοακουστικά αρχεία, ψηφιοποιημένα και μη, από 48 ευρωπαϊκές εθνικές βιβλιοθήκες.

- Ο αριθμός των ψηφιακών συλλογών αυξάνεται συνεχώς. Η ποιότητα και η αξιοπιστία του υλικού είναι εγγυημένες από τις 48 συνεργαζόμενες ευρωπαϊκές εθνικές βιβλιοθήκες. Οι εταίροι της Ευρωπαϊκής Βιβλιοθήκης είναι μέλη της Διάσκεψης των Διευθυντών των Ευρωπαϊκών Εθνικών Βιβλιοθηκών (Conference of European National Librarians), ενός ιδρύματος που αποσκοπεί στην αύξηση και ενίσχυση του ρόλου των εθνικών βιβλιοθηκών της Ευρώπης.

- Η Europeana.eu είναι η Ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη, μουσείο και αρχείο. Προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση σε βιβλία, πίνακες ζωγραφικής, ηχητικό υλικό, μουσειακά αντικείμενα και αρχεία, τα οποία ψηφιοποιήθηκαν σε όλη την Ευρώπη. Προς το παρόν περιέχει 12 εκατομμύρια αντικείμενα από περισσότερους από 1.500 οργανισμούς και συμπεριλαμβάνει σημαντικές διεθνείς συλλογές και εξειδικευμένες τοπικές πηγές πληροφόρησης.

- Μέσω της Europeana, οι χρήστες μπορούν να μάθουν περισσότερα για τους συγγραφείς που παρουσιάζονται στην έκθεση “Reading Europe: λογοτεχνικοί θησαυροί της Ευρώπης μέσα από τα βιβλία”, τα έργα τους και την εποχή που έζησαν, αναζητώντας τις χιλιάδες ψηφιακά κείμενα και άλλο πολιτιστικό υλικό που συνεισέφεραν βιβλιοθήκες, αρχεία και μουσεία από όλη την Ευρώπη.

Η Europeana γεννήθηκε μέσα από την Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη, με την οποία μοιράζονται τα ίδια γραφεία στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ολλανδίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όταν σχεδίαζε την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης, κάλεσε το CENL να υποβάλει πρόταση για χρηματοδότηση. Η πρόσκληση προέκυψε διότι η ομάδα της Ευρωπαϊκής Βιβλιοθήκης είχε πετύχει τη δημιουργία μίας πολύγλωσσης πύλης και είχε την πείρα στην ενοποίηση διαφόρων ειδών μεταδεδομένων σε διάφορες γλώσσες. Η Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη συγκεντρώνει ψηφιακό υλικό από τις ευρωπαϊκές εθνικές και ερευνητικές βιβλιοθήκες και το διοχετεύει στη Europeana.

- Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας εκπροσωπεί τη χώρα μας στο Θεματικό δίκτυο της Europeana.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη