26 Οκτ 2010

Τα χειρόγραφα κρύβουν µιαν άλλη Τζέιν Οστεν

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΛΑΘΗ, ΕΚΚΕΝΤΡΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥΣ

35a5b907-1e64-453c-b67c-3a7bb68ae1cbΤο γραπτό της Τζέιν Οστεν διακρινόταν για την κοµψότητά του, την εσωτερική ισορροπία των φράσεων, την πολύ ζυγισµένη στίξη. Τουλάχιστον αυτό πιστευόταν ώς τώρα. Γιατί ένα χειρόγραφό της που αναλύθηκε πρόσφατα δείχνει άλλα πράγµατα. Στην «Πειθώ», το µόνο µυθιστόρηµά της, του οποίου το χειρόγραφο διασώθηκε και που τυγχάνει και το τελευταίο ολοκληρωµένο µυθιστόρηµά της, οι λέξεις είναι κάπως ατάκτως ερριµµένες και η ορθογραφία εκκεντρική, αν όχι λανθασµένη. Οσο για στίξη, ούτε λόγος. Και παράγραφος πουθενά, ούτε καν στους σπινθηροβόλους διαλόγους για τους οποίους η Οστεν είναι γνωστή. Τι ακριβώς συνέβη; 

«Αυτό σηµαίνει ότι κάποιος αναµείχθηκε πολύ ενεργά στη διαδικασία έκδοσης ανάµεσα στην παράδοση του χειρογράφου και την κυκλοφορία του βιβλίου», λέει η Κάθριν Σάδερλαντ, καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας στην Οξφόρδη. Σήµερα πιθανολογείται ότι ο εν λόγω επιµελητής πρέπει να ήταν ο Ουίλιαµ Γκίφορντ, ποιητής και κριτικός που εργάστηκε κοντά στον δεύτερο εκδότη της Οστεν, τον Τζον Μάρεϊ. «Ο Γκίφορντ ήταν διανοούµενος γνωστός για τη σχολαστικότητά του», λέει η Σάδερλαντ. 

«Πήρε τα αγγλικά της Οστεν και τα µετέτρεψε σε κάτι διαφορετικό - σε µια πολύ τυπικότερη φόρµα. Η Οστεν αγνόησε πολλούς κανόνες των «καλών» αγγλικών. Και ενώ είχε τη φήµη µιας καθαρής και κοµψής γραφής, στην πραγµατικότητα έκανε κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον. Ηταν πολύ πιο πειραµατική συγγραφέας από ό,τι νοµίζουµε. Οι διάλογοι µεταξύ των χαρακτήρων της δεν διαχωρίζουν τον ένα οµιλητή από τον άλλο, αλλά αυτό δυναµώνει τον δραµατικό χαρακτήρα των σκηνών. Ηταν πιο κοντά στο ύφος της Βιρτζίνια Γουλφ. Ηταν πολύ µπροστά από την εποχή της». 

Χίλιες και πλέον σελίδες της Οστεν βγαίνουν στο Ιντερνετ αυτές τις µέρες. Είναι το αποκορύφωµα µιας τριετούς προσπάθειας µε επικεφαλής την καθηγήτρια Σάδερλαντ σε συνεργασία µε το Κing’s College και την Βritish Library. Η συλλογή περιλαµβάνει επιστολές και χειρόγραφα που εκτίθενται σε κοινή θέα για πρώτη φορά από το 1845. Ξεκινάει από πρώιµα κείµενα της παιδικής της ηλικίας µέχρι το χειρόγραφο του «Sanditon», του µυθιστορήµατος που έγραφε η Οστεν όταν πέθανε το 1817. Δυστυχώς τα χειρόγραφα των «Περηφάνεια και προκατάληψη», «Λογική και ευαισθησία», «Εµα», των πιο γνωστών δηλαδή µυθιστορηµάτων της, καταστράφηκαν µόλις τυπώθηκαν τα βιβλία. 

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη