7 Οκτ 2010

Ακάθεκτες Λυρική - Βιβλιοθήκη και ελεύθερες αρχαίων

ΤΟ ΚΑΣ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Θέα προς τη θάλασσα, όπου ξεβράστηκαν τα ξύλα από τα κατεστραμμένα πλοία των Περσών μετά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, θα έχουν η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Λυρική Σκηνή, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή τους σε πέντε χρόνια από τώρα (τέλη 2015), στο Φαληρικό Δέλτα.

ee73115e-47d3-414d-8808-59386e2dcf40Η σημερινή απρόσωπη περιοχή θα αποκτήσει έναν πράσινο λόφο, μέσα στον οποίο θα ενταχθούν τα δύο κτήρια και το γκαράζ, ένα κανάλι με θαλασσινό νερό, μια Εσπλανάδα και ένα τεράστιο πάρκο, με αθλητικές και άλλες εγκαταστάσεις.

Το όραμα του Ρέντζο Πιάνο για το «Κέντρο Πολιτισμού», που θα γίνει με δωρεά 550 εκατ. ευρώ του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», δεν πρόκειται ούτε να αλλοιωθεί ούτε να περιοριστεί, παρά την προχθεσινή επισήμανση των αρχαιολόγων στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ότι το έργο έχει χωροθετηθεί σε περιοχή με «έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον». Οι ίδιοι ζητούν μόνον έλεγχο των θεμελίων των κτηρίων, γιατί γνωρίζουν πως στην περιοχή -ίσως στο νότιο τμήμα του περίπου μισού οικοπέδου προς τη θάλασσα- είχαν βρεθεί τον περασμένο αιώνα (1911, 1915) 140 τάφοι των ύστερων Γεωμετρικών χρόνων (700 π.Χ.), που δεν διατηρούνται. Τα αγγεία των τάφων, κάποια με υπέροχες παραστάσεις αρμάτων, κοσμούν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ κάποια από λαθρανασκαφή, η «ομάδα (αγγείων) του Φαλήρου», εκτίθενται στο Βρετανικό. Οι τάφοι ήταν εγχυτρισμοί, απλοί λακκοειδείς αλλά κι ένας μεγάλος τάφος-πολυάνδριο με 17 κατάδικους, που βρέθηκαν δεμένοι με αλυσίδες σε χέρια, πόδια, λαιμό.

Ολα αυτά αξίζει τουλάχιστον να υπομνησθούν στο πολιτιστικό και αθλητικό πάρκο, εάν δεν βρεθεί τίποτα κατά τον έλεγχο των εκσκαφών. Οι δοκιμαστικές τομές, πάντως, που έγιναν για τις γεωτρήσεις, δεν απέδωσαν ούτε μισό αρχαίο. Ετσι, οι αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί το μόνο που έχουν κατά νου, μετά την ομόφωνη έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης από το ΚΑΣ, είναι να ξαναγίνει η περιοχή «Καλλι-θέα». Να αναβιώσει ως χώρος πρασίνου ο παλιός Ιππόδρομος, να προσφέρει ποιότητα ζωής στην τοπική κοινωνία, να της δώσει διέξοδο προς τη θάλασσα και συγχρόνως να καταστεί πόλος έλξης για τις πολιτιστικές δράσεις του.

Κτήρια με πράσινη σκεπή

Στο οικόπεδο (243.00 τ.μ.) του παλιού Ιπποδρόμου έχουν χωροθετηθεί ως ενιαίο σύνολο τα δύο κτήρια της Βιβλιοθήκης (23.500 τ.μ.) και της Λυρικής, που θα είναι αυτόνομα και αναγνωρίσιμα. Στο ίδιο κτήριο εντάσσεται η Σχολή Χορού και από κάτω το εστιατόριο. Από ένα υαλοστάσιο θα έχουν θέα προς τη θάλασσα, όπου διαμορφώνεται από τα τοιχία αντιστήριξης ένα είδος «γκρεμού».

* Στην είσοδο, εξωτερικά διαμορφώνεται η Αγορά. Ενας χώρος συνάντησης του κοινού, όπως και χώρος υποδοχής εκδηλώσεων μουσικής, χορού κ.λπ. Σε απόσταση 10 μ. από εκεί θα κατασκευαστεί το υπόγειο γκαράζ, χωρητικότητας 964 θέσεων.

* Από τα κτήρια, μόνον αυτό της Λυρικής θα εξέχει από τον λόφο, που θα φυτευτεί με πράσινο. Στο δώμα της θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά.

* Η Βιβλιοθήκη (23.500 τ.μ.) θα διαθέτει τον «πύργο των βιβλίων», τον «τοίχο των βιβλίων», ένα αίθριο στην είσοδο και φιλοδοξεί να καλύψει τις ανάγκες ενός μελετητή για την επόμενη πεντηκονταετία.

* Η Λυρική (28.000 τ.μ.) θα διαθέτει κεντρική σκηνή 1.400 θέσεων και δεύτερη (πειραματική) σκηνή με 400 θέσεις.

* Στο πάρκο θα υπάρχει σαφής αναφορά στο αττικό και μεσογειακό τοπίο. Η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη. Ολες οι διαμορφώσεις έχουν μελετηθεί και για ακραίες καιρικές συνθήκες (πλημμύρες, ανέμους, ισχυρές καταιγίδες), που μπορούν να συμβούν μία φορά σε 50 ή ακόμη και 200 χρόνια. *

Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: